Ogródek Raczka cz.6
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Raczka cz.6
Takie bardzo fikuśne te niskie iryski nie wyrośnięte a z wielkim kwiatem
Iryski słodziutkie i jak pokażna kolekcja epimedium moje sztuk dwa niestety zimy nie przetrwały , gdybym wiedziała że takie delikatne to bym je okryła , za ładne są nie zrezygnuję z nich , poszukam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu.
Z wielką uwagą czytałam i oglądałam opisywaną historię na początku tego wątku- to wspaniałą kronika.
Patrzyłam też z zaskoczeniem na wielka pakę, w której kryło nawadnianie kropelkowe - super pomysł jeśli ktos musi sporo podlewać.
Ja z kolei bym kupiła coś do kropelkowego odsączania ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam ...
Od pierwszych dni wiosny masz bardzo kolorowo a tu widzę w doniczkach kolejne zakupy.
Uważaj na Liriope muscari 'Ingwersen' bo u mnie dość ekspansywne przez rozłogi i samosiew ale ładne i faktycznie warto je mieć. Dobrze jest wiosną przyciąć te trawiaste listki - ładnie odbije.
W ub roku zakochałam się w Sasankach i wzięłam nasionka od Izy - wszystkie kolory jakie ma.
Mam teraz łączkę maluchów i bedę czekać ileś tam na ich kwiaty ale warto.
Z wielką uwagą czytałam i oglądałam opisywaną historię na początku tego wątku- to wspaniałą kronika.
Patrzyłam też z zaskoczeniem na wielka pakę, w której kryło nawadnianie kropelkowe - super pomysł jeśli ktos musi sporo podlewać.
Ja z kolei bym kupiła coś do kropelkowego odsączania ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam ...
Od pierwszych dni wiosny masz bardzo kolorowo a tu widzę w doniczkach kolejne zakupy.
Uważaj na Liriope muscari 'Ingwersen' bo u mnie dość ekspansywne przez rozłogi i samosiew ale ładne i faktycznie warto je mieć. Dobrze jest wiosną przyciąć te trawiaste listki - ładnie odbije.
W ub roku zakochałam się w Sasankach i wzięłam nasionka od Izy - wszystkie kolory jakie ma.
Mam teraz łączkę maluchów i bedę czekać ileś tam na ich kwiaty ale warto.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu,u mnie jest głównie susza w ogrodzie,większość ogrodu mam od strony południowej.
Coś nie mogę się zabrać za rozkładanie lini kropelkowej,roboty w ogrodzie jest full,dopiero część udało mi się opielić.
Dzięki za rady odnośnie lirope,nie wiedziałam,że też tworzy rozłogi,myślałam,że sobie rośnie w ładnych kępkach.
tija mnie na epimedia wzięło w zeszłym roku,teraz muszę im tylko znaleźć odpowiednie miejsce na rabatach,
były niestety posadzone nie zawsze odpowiednio.
Elu a ja ci nie dawałam takich irysków?
Mam jedną odmianę w nadwyżce.
Mam dużo zdjęć,ale czasu na wstawianie mało,no ale może chociaż trochę wkleję:
cebulica:
kuklik zwisły:
tiarella Spring Symphony:
actinella scaposa:
serduszka Biała:
kokorycz:
Coś nie mogę się zabrać za rozkładanie lini kropelkowej,roboty w ogrodzie jest full,dopiero część udało mi się opielić.
Dzięki za rady odnośnie lirope,nie wiedziałam,że też tworzy rozłogi,myślałam,że sobie rośnie w ładnych kępkach.
tija mnie na epimedia wzięło w zeszłym roku,teraz muszę im tylko znaleźć odpowiednie miejsce na rabatach,
były niestety posadzone nie zawsze odpowiednio.
Elu a ja ci nie dawałam takich irysków?
Mam jedną odmianę w nadwyżce.
Mam dużo zdjęć,ale czasu na wstawianie mało,no ale może chociaż trochę wkleję:
cebulica:
kuklik zwisły:
tiarella Spring Symphony:
actinella scaposa:
serduszka Biała:
kokorycz:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu przepiękna kępa cebulicy. Ja miałam 2 kolorki....różową i fioletową....miałam bo zima je załatwiła....podobnie jak wiele, wiele innych roślin
- ElzbietaaG
Melduję, że szałwia muszkatałowa jednak przeżyła malutka bidulka ale jest !
Świerk conica ładniutki, mojego zostało tylko połowa
Świerk conica ładniutki, mojego zostało tylko połowa
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu czy na drugim zdjęciu jest bodziszek żałobny.
Proszę napisz jakie miejsca lubią epimedia, teraz zastanawiam sie czy mój ma dobre warunki cały czas go podlewam.
Proszę napisz jakie miejsca lubią epimedia, teraz zastanawiam sie czy mój ma dobre warunki cały czas go podlewam.
- Raczek
Dorota,na drugim zdjęciu jest bodziszek żałobny,w tym roku mi się rozszalał.
Moje epimedia rosną prawie wszystkie na trawiastej rabacie,ale to przez przypadek,akurat tam miałam wolne miejsce.
U mnie tam jest raczej słonecznie,też muszę podlewać.Muszę też poprzesadzać je na brzeg rabaty,bo "giną" w tych trawach.
Łatwiej też będzie je podlewać.
Ela,cieszę się razem z tobą z tej szałwii.
U mojej sąsiadki też wszystkie padły,wygląda na to,że chyba lepiej wysiać nasiona wiosną,wtedy roślina wzmocni się przez cały sezon i na drugi rok pięknie zakwitnie.
Muszę sprawdzić moje szałwie,wykiełkowało mi kilka.Pozbyłam się niestety wszystkich nasion tej szałwii,ale chyba nie wyrzuciłam jeszcze z kartona jej kwiatostanów.
Wybierałam z nich nasiona,ale jak potrzepię nimi może coś jeszcze spadnie na grunt.
W ogrodzie trwa pielenie i oczywiście ze względu na pracę zmianową przegrywam z chwastami.
Mam pracę stojącą i bardzo często nie wyrabiam na nogi,tak bolą.
Po odpoczynku mam siłę tylko na podlanie najważniejszych roślin,czyli świeżo posadzonych.
Mimo niedzieli mam dziś ambitne plany zrobienia w końcu oprysku obciętym migdałkom,oczywiście dopadła je choroba.
W poprzednim tygodniu musiałam poobcinać wszystkie róże,znowu był w niej ten biały robal,co wędruję w środku łodygi.
Mam kupiony Ashai,mam mikoryzy i nawozy wygrane w konkursach,ale nie mam czasu je zastosować.
Może dziś coś się uda?
W ogrodzie zaczynają zakwitać irysy,kończą kwitnienie tulipany,u mnie ostatnie są żółte i takie zapylone czerwono-żółte.
Zakwitł w końcu wczesny,żółty liliowiec.
Moje epimedia rosną prawie wszystkie na trawiastej rabacie,ale to przez przypadek,akurat tam miałam wolne miejsce.
U mnie tam jest raczej słonecznie,też muszę podlewać.Muszę też poprzesadzać je na brzeg rabaty,bo "giną" w tych trawach.
Łatwiej też będzie je podlewać.
Ela,cieszę się razem z tobą z tej szałwii.
U mojej sąsiadki też wszystkie padły,wygląda na to,że chyba lepiej wysiać nasiona wiosną,wtedy roślina wzmocni się przez cały sezon i na drugi rok pięknie zakwitnie.
Muszę sprawdzić moje szałwie,wykiełkowało mi kilka.Pozbyłam się niestety wszystkich nasion tej szałwii,ale chyba nie wyrzuciłam jeszcze z kartona jej kwiatostanów.
Wybierałam z nich nasiona,ale jak potrzepię nimi może coś jeszcze spadnie na grunt.
W ogrodzie trwa pielenie i oczywiście ze względu na pracę zmianową przegrywam z chwastami.
Mam pracę stojącą i bardzo często nie wyrabiam na nogi,tak bolą.
Po odpoczynku mam siłę tylko na podlanie najważniejszych roślin,czyli świeżo posadzonych.
Mimo niedzieli mam dziś ambitne plany zrobienia w końcu oprysku obciętym migdałkom,oczywiście dopadła je choroba.
W poprzednim tygodniu musiałam poobcinać wszystkie róże,znowu był w niej ten biały robal,co wędruję w środku łodygi.
Mam kupiony Ashai,mam mikoryzy i nawozy wygrane w konkursach,ale nie mam czasu je zastosować.
Może dziś coś się uda?
W ogrodzie zaczynają zakwitać irysy,kończą kwitnienie tulipany,u mnie ostatnie są żółte i takie zapylone czerwono-żółte.
Zakwitł w końcu wczesny,żółty liliowiec.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu dobrze, że bodziszek żałobny szaleje, u mnie jakoś nie chciał się zadomowić.
Zdjęcie cienistej rabatki super, ładnie już roślinki się rozrosły. Czy dobrze widzę, że masz ją obsypaną korą.
Zdjęcie cienistej rabatki super, ładnie już roślinki się rozrosły. Czy dobrze widzę, że masz ją obsypaną korą.
- Raczek
Ten bodziszek dopiero w tym roku tak się rozszalał.
Cienistą rabatę mam wyłożoną liściami z worków,z daleka faktycznie wyglądają jak kora.
Cienistą rabatę mam wyłożoną liściami z worków,z daleka faktycznie wyglądają jak kora.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cienista rabata świetnie Ci wyszła i super się prezentuje
Nie sądziłam, że masz tak dużą kolekcję irysów.
Nie sądziłam, że masz tak dużą kolekcję irysów.
- ElzbietaaG
Mam znajomą, która jak przechodzi twoją ulicą zawsze podziwia ten ogród za apteką.
Teraz doszła jeszcze przepiękna cienista rabata do podziwiania.
Pochwaliłam się, że to mojej siostry
Teraz doszła jeszcze przepiękna cienista rabata do podziwiania.
Pochwaliłam się, że to mojej siostry
- Raczek
Rabata pod klonami już wygląda nieźle,ale myślę jeszcze o wprowadzeniu tam kamienia i drewna.
Kamieni na razie brak,paliki z drewna już czekają na mój wolny czas.
Wstyd się przyznać,ale dopiero pierwszy raz podsypałam roślinom rosnącym na tej rabacie azofoski a dopiero potem wysypałam liściami.
Ela,ja też się cieszę,że ogród z daleka podoba się przechodniom.
Z bliska niestety straszy chwastami,nie wyrabiam z pieleniem.
Nawet mój mąż zauważył,że ciągle mi ludzie zaglądają do ogrodu.
Niepokoi natomiast fakt,że ktoś nawet sobie wszedł i przylepił kartkę na "sławnym żuku" mojego męża,że go kupi.
Wszędzie jest wysoki plot i bramy,chyba jednak ktoś zna moje tajemne przejście przy bramie,przy wjeździe.
Iza irysów mam już sporo,oto następne:
Kamieni na razie brak,paliki z drewna już czekają na mój wolny czas.
Wstyd się przyznać,ale dopiero pierwszy raz podsypałam roślinom rosnącym na tej rabacie azofoski a dopiero potem wysypałam liściami.
Ela,ja też się cieszę,że ogród z daleka podoba się przechodniom.
Z bliska niestety straszy chwastami,nie wyrabiam z pieleniem.
Nawet mój mąż zauważył,że ciągle mi ludzie zaglądają do ogrodu.
Niepokoi natomiast fakt,że ktoś nawet sobie wszedł i przylepił kartkę na "sławnym żuku" mojego męża,że go kupi.
Wszędzie jest wysoki plot i bramy,chyba jednak ktoś zna moje tajemne przejście przy bramie,przy wjeździe.
Iza irysów mam już sporo,oto następne:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7