Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p
Od: 19 sie 2012, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy, szklarnia proszę o poradę

Post »

nie mogę już edytować więc wklejam dodatkowe informacje na temat w/w przedmiotów. Proszę pomóżcie

1) cena 200 zł Szklarnia o praktycznych wymiarach 240 x 220 cm idealnie nadaje sie do hodowli warzyw, sprawdzi się także w chłodniejsze dni do przetrzymywania kwiatow.
Dane techniczne:
Wymiary całkowite:
- szerokość: 220 cm
- długość: 240 cm
- wysokość: 215 cm
Kolor: biało - zielony
Waga: ~8 kg
Wykonana z wytrzymałego polietlenu 120 g /m2
Stelaż wykonany z rurek stalowych
Zamykane wejście (zamek błyskawiczny)

2) cena 500 zł
Wymiary 241 x 183 x wys. 213cm
Wejście szer. 74 cm
Waga 25 kg
Wytrzymała konstrukcja z rurek stalowych malowanych wysokiej jakości farbą proszkową.
Pokrycie wykonane z wytrzymałej foli PE UV-4 wzmacniane siatką o oczkach 10x10mm.
Wszystkie szwy pokrycia zgrzewane w celu nadania idealnego wymiaru
Specjalny mechanizm do idealnego naciągnięcia foli.
Wejście wyposażone w dwa zamki błyskawiczne ułatwiające wejście.
Łatwość w przenoszeniu tunelu.
Czas montażu tylko 1 godzina
Konstrukcja połaczona mocnymi łacznikami z tworzywa sztucznego

3) Jak myślicie da się rozmontować te półki? cena 300 zł
Produkt idealny do kiełkowania nasion, rozmnażania sadzonek, hodowli roślin oraz ich prezentacji.
Odpinany przedni panel na zamek, ułatwia dostęp.
Produkt wyposażony w ścianki boczne z dwiema płaszczyznami poziomymi (półkami).
Produkt wyposażony w sznurki oraz śledzie mocujące dla większej stabilności.
Montaż w kilka minut.
Wymiary: 214*143*195 cm
Waga: 14,7 kg

Materiał wykonania:

powłoka foliowa PVC o grubości 0.09 mm (przepuszczalność światła: 90-95 %),
stelaż wykonany z rurek stalowych: średnica 16mm.

4) Nie wiem czy ten nie byłby już za mały... cena 480 zł WYMIARY-130x193x203

5) Ta szklarnia to byłaby idealna ale trochę za droga.... cena 700 zł wymiary dł 250cm x sz 190cm x w 195cm

6) cena 230 zł Wymiary: 155cm x 155cm x h205cm chyba za mała...
Historia mojej działeczki: Ogród-moja pasja

Balkonowa rewolucja: BALKON - podniebny ogród
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

przykro mi - nie bardzo pomogę - też się nie znam bo dopiero zaczynam, ale wpisuję się tutaj żeby wątku nie zgubić i wiedzieć kiedyś jak postępować - sama osobiście planuję na start mieć szklarnię za darmo - ze starych drewnianych okien z rozbiórki - może nie będzie to najpiękniejsze ale spełni swoje przeznaczenie a z czasem może będzie coś ładniejszego
Magda - pilna uczennica Matki Natury
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zwróć uwagę przed zakupem na solidność wykonania tunelu/szklarni i miejsca gdzie będzie stał(a) - czy zaciszne lub przeciąg.
Mam szklarnię ze starych okien, dach foliowy (wymiary 3,50 m x 2,10 m). Podczas ostatniej lipcowej burzy pomimo solidnego mocowania do gruntu po bokach szklarni została jedną stroną przesunięta. Tunel foliowy nie miałby pewnie szans na przetrwanie.
Nie musisz stosować chemii aby pozbyć się chwastów, wystarczy dobrze przekopać ziemię. Chyba, że masz perz ale i wtedy można sobie poradzić, w ostateczności użyjesz odpowiedni środek od jednoliściennych.
Swoją szklarnię stawiałem na dawnej łące, dobrze przekopana ziemia, dodałem kilka worków ziemi ogrodniczej i nie mam problemów z chwastami.
asiawogrodzie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2012, o 21:06

Post »

Mała szklarnia bardzo szybko się będzie nagrzewać. Warto kupić większą, szybko nazbiera się dużo roślin do uprawy i będziesz miała ciasno. Zadbaj o odpowiednią wysokość, szklarnia nie może być niska.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

Nie kupuj szklarni,która już Ci się niewidzi.Poczekaj i dozbieraj do tej droższej.Nr 5 -też mi się podoba,wygląda na porządną i stabilną.Rozejrzyj się,może jakaś "złota rączka" w okolicy wykonuje coś takiego,zawsze wyjdzie taniej. ;:108
Pozdrawiam Mirka !
tadziop
50p
50p
Od: 30 maja 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agrafko,

Mam szklarnię nr 5, 5m2, aluminium malowane proszkowo, szyby szklane (nie poliwęglan). Oczywiście, jest nieogrzewana.
Uważam, że ani ona, ani żadna z pozostałych nie ma sensu jako miejsce uprawy kilku pomidorów i papryk.
Pomidory wcale nie gorzej będą rosnąć w gruncie, zwłaszcza na Twojej ciepłej ziemi lubuskiej. W ostateczności możesz postawić taniutki tunel foliowy. Z kolei papryka świetnie rośnie w tunelach foliowych, a źle zachowuje się w zbyt gorących dla niej szklarniach. Taka mała szklarnia jak moja jest bardzo trudna do ostudzenia w upały. U mnie trudno wtedy zejść poniżej 40 st. C, a powinno być 28-30. Powoduje to, że papryka rośnie pięknie, ale nie kwitnie, a jeśli nawet kwitnie, to nie zawiązuje owoców. O dziwo, pomidorom nie przeszkadza największy nawet upał.
Obrazek
Natomiast, taka szklarnia ma ogromny sens jako miejsce do produkcji rozsady. U mnie pracuje ona intensywnie od lutego do maja i wytwarzam w niej setki sadzonek, głównie kwiatów jednorocznych i dwuletnich, nieco pomidorów i ogórków. Po maju rozsada idzie na rabaty i grządki, a w szklarni zostawiam parę pomidorów, arbuzów itp. żeby nie straszyła pustotą. Z kolei późną jesienią żona wstawia do niej skrzynki z kwiatami, żeby pocieszyć się nimi trochę dłużej niż do pierwszych przymrozków. Czasem wytrzymują aż do Świąt
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

Dziękuję za wszystkie wskazówki :)

Sądzicie że nr 1 ma w ogóle sens? Czy tylko strata pieniędzy? Jest najtańsza ale też i największa..... martwią mnie te zielone i białe wstawki....może są akurat dobre bo mocno się nie nagrzeje...czy przez te pasy bezbarwne wpadnie wystarczająca ilość słońca? Jak sądzicie?

Mineralka
200p
200p

Post »

tadziop - jakie to piękne, tak czysto, schludnie i poukładane, nawet wszystkie kwiatuszki pięknie rosną w rządkach - zazdroszczę po prostu ale i w przyszłości wezmę przykład

może ktoś jeszcze pochwali nam się swoimi szklarniami i tunelami ???

agrafko - jako że moi teściowie hodują kwiaty na sprzedaż to i mają wielkie szklarnie i tunele - szklarnie są już wiekowe i tylko sporadycznie trzeba wymienić jakąś rozbitą szybkę - natomiast tunele co kilka lat stawiają nowe - stelaż z reguły jest drewniany ze stempli i desek a na to folia - tylko cały taki tunel jest na chwilkę bo wiadomo co się z drzewem stanie w takich warunkach. A folia jednak żyje swoim życiem, wiatr, słońce deszcz, śnieg - i po foli. No ale jest to bardzo tanie rozwiązanie na 2-3 lata.

Po sezonie kwiatowym teściowie w tunelach mają pomidory , ogórki i paprykę - szklarnia stoi pusta - nigdy nie wnikałam dlaczego - ale widać tadziop miał rację.

aha jeszcze jedna ważna kwestia - rok rocznie na lato szklarnie są wapnowane z zewnątrz a tunele nakrywane cimną zieloną siatką - właśnie w celu obniżenia temperatury i zmniejszenia nasłonecznienia
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

Mineralka z tego co mówisz to może faktycznie zastanowić się trzeba nad nr 1 jak i tak trzeba będzie obniżać temperaturę.... mi by ta 1 odpowiadała ze względu na niską cenę i wielkość, co o tym myślicie?

Mineralka
200p
200p

Post »

szczerze mówiąc to akurat ta jedynka wygląda najmniej atrakcyjnie - wydaje się być wątła a przy tych burzach jakie nas ostatnio nawiedzają to bałabym się że po prostu odleci a nawet jak ją dobrze zakotwiczysz w ziemi to ją połamie - to tak jak z takimi namiotami ogrodowymi z dachem na nogach a bez ścian (ściany można założyć). Miałam już 2 takie tańsze jeden własnie odleciał i połamał się lądując u sąsiadów a drugi droższy mocniejszy ze ścianami zakotwiczony nie wytrzymała naporu ulewy i wichury i położył się w ogrodzie - więc zbudowaliśmy altanę :D

gdzie mieszkasz ? na wsi czy w mieście ? na wsi byłoby łatwiej znaleźć kogoś kto ma spawarkę i potrafi ją obsługiwać - kupcie kątowniki białą farbę i pleksę, rozrysujcie co i jak chcecie facet wam pospawa pomalujecie sami plekse albo folię zamontujecie sami i wyjdzie super solidnie i najtańszym kosztem....

a jeszcze tak analizując teraz to warto się zastanowić jakie pokrycie:
- szkło - najlepiej trzyma ciepło co jest ważne w chłodniejszych okresach wiosenno jesiennych ale się rozbija :D
- plexa - najbardziej trwała z towarzystwa ale z tym ciepłem to myślę że tak samo jak folia
- folia - drze się nie ma co ukrywać - naciągniesz mocno to szybko się podrze, naciągniesz lekko będzie stała woda i trzeba pilnować i zrzucać - nagrzewa się bardzo szybko i bardzo szybko wychładza

tak mi się przynajmniej wydaje - jeśli ktoś ma inne zdanie proszę mnie wyprowadzić z błędu
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

Właśnie sęk w tym że nie mam możliwości załatwienia kogoś ze spawarką..... w ostateczności mąż zbije z drewna ale jak to zacznie gnić alb jakiś grzyb się wda to co wtedy? to najbardziej mnie wkurza.....Qrcze gdyby była kasa to połowa mniej problemów człowiekowi by zeszła z głowy.....
Mineralka wygląda jak wygląda....najmniej atrakcyjnie ale może spełnia wszystkie potrzebne warunki dla rozwoju roślinek.....nie wiem już sama....niby są stalowe rurki ale czy wytrzymają?! :?: ale to samo można powiedzieć o innych czy to wytrzyma?! No najlepiej jakbym miała profesjonalną szklarnie z możliwością regulacji temperatury ale skoro mnie nie stać na pseudo szklarnie za 700zł to taką za 30000 zł tym bardziej..... większość z tych szklarni na alledrogo.pl są właśnie z plexy a nie ze szkła.... i to właśnie bez sensu kupować taka bo ten sam rezultat można osiągnąć w foli, a są folie 2-4 sezonowe więc co roku nie trzeba będzie kupować.... Wystarczy mieć odpowiedni stelaż a potem to już z górki... Czytałam opinie o tej 1 i ludzie niby zadowoleni ale jak jest naprawdę to nigdy się nie dowiem dopóki sama nie sprawdzę... i już zgłupiałam całkiem....

Mineralka
200p
200p

Post »

kochana - a kogo dzisiaj stać na profesjonalną szklarnię za 30 tyś ? nawet przeciętni "producenci" kwiatów nie są w stanie wywalić aż takiej kasy - to chyba tylko dla takich wypasionych firm o wielomilionowym zbycie

to jeszcze jeden pomysł mam - zamiast spawania/ skręcanie - projektujecie sobie szklarnie wszystko dokładnie obliczacie - z konkretnymi obliczeniami jedziecie na jakiś skład żelastwa oni wam to przytną na odpowiednie długości - pozostaje kwestia wywiercenia dziur w odpowiednich miejscach i to już nie bardzo wiem jak załatwić - potem skręcacie i malujecie sami i na to folia

agrafko - ja rozumiem że wszystko rozbija się o pieniądze - u mnie też tak jest - dlatego szukam rozwiązania na dłuższą metę - bo wydać parę stów i patrzeć jak się coś w oczach sypie i rozwala to nie takie proste.... dlatego lepiej wydać tych parę stów na coś solidniejszego.... tylko trzeba się wysilić i pokombinować

ok już ci watka poradami nie zaśmiecam i sama chętnie poczytam co napiszą ci inni
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

Mineralka racje masz z tą kasa.... no cóż takie życie.. Dobrze radzisz więc nie zaśmiecasz :) Musze to wszystko przemyśleć....tak na spokojnie...uffff... może w międzyczasie ktoś podsunie jeszcze jakieś inne pomysły.... Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”