Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Renatko, dlatego pisałam, że mogę nie pamiętać, może były inne proporcje, a może ryżu więcej :) ale trzy rodzaje cukierków na bank :)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4611
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Beatko, każdy ma swój przepis :D ja zawsze ryżu daje na oko na 0,5 kg cukierków z 5 torebek .U mnie wszyscy bardzo lubimy szyszeczki :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5311
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Dziękuję dziewczynki , jak zrobię to się pochwalę co mi wyszło ;:138
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Wow, Romciu, będzie reaktywacja :) ?????????????????????
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Posty: 135
Od: 10 lip 2012, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolszczyzna

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Witam. Ciekawy wątek i przepisy, wpisuje sie aby go nie stracic z pola widzenia.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Posty: 570
Od: 13 lip 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Święta tuż tuż więc pozwolę sobie wkleić zdjęcia mojego piernika z ciasta dojrzewającego 2 tygodnie. Właśnie został ukończony i wygląda tak

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Posty: 135
Od: 10 lip 2012, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolszczyzna

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piernik z ciasta dojrzewającego wygląda smakowicie. Jeśli można to poproszę o przepis.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Posty: 570
Od: 13 lip 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

a proszę bardzo, oto on:


Składniki:

0,5 kg miodu prawdziwego

1 kostka masła

3 jajka

1kg mąki krupczatki

2 szklanki cukru

3 torebki przyprawy do piernika (ma tkie np. Kamis, i prymat)

1/2 szklanka mleka

3 płaskie łyżeczki sody

i bakalie - 2-3 szklanki - orzechy włoskie, figi i rodzinki

no i potem do przekładania powidła śliwkowe

Przed przystąpieniem do robienia ciasta przygotować sobie bakalie - orzechy włoskie rozdrobnić (np. zawinąć w szmatkę i tłuc tłuczkiem do kotletów), rodzynki przepłukać, figi pokroić w niedużą kosteczkę.

Ciasto:

Rozpuścić miód na wolnym ogniu, dodać masło niech się rozpuści razem. Odstawić

W tym czasie zrobić karmel - 2 łyżeczki cukru na jakąś malutką pateleczkę lub do garnuszka i na gaz aż się cukier rozpuści i zbrązowieje, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, wymieszać i na ciepło wlać to do wcześniej zrobionego miodu (część cukru może się zbrylić, ale to trudno, wlać tylko to co będzie płynne)

Teraz tę "mieszkankę" odstawić do wystygnięcia, a w tym czasie całe jajka ubić na pianę z cukrem. - odstawić.

Dalej do lekko podgrzanego mleka wsypać sodę, pomieszać - odstawić.

Do wystygniętego miodu z mlekiem dodać przyprawy, wymieszać, następnie dodawać na zmianę mąkę i ubitą pianę z jajek, pod koniec dodać mleko z sodką - będzie się robiło coraz gęściejsze (ja do pewnego momentu mieszam łyżką a jak jest już ciężko to mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta,), na końcu dodać bakalie i wymieszać.

Takie ciasto ma ok. 2 tygodni (a nawet 3) być w lodówce w jakimś emaliowanym naczyniu - może być gliniane jak jest - na wierzchu zakryte jakąś naturalną "szmateczką" i owinięte wokół nitką czy gumką.

Ciasto potem wyjęte będzie gęściejsze.

Ciasto piec w temp. 180stopni przez ok. 20 min na jakiej 2 dni przed świętami - ja piekę je w 2 częściach choć przpis mówi że piecze się w 3. Jak się upiecze na 3 razy nie trzeba już kroić. Ja jeszcze każą z moch części przekroiwam na pół jak biszkopt na tort więc mam 4 warstwy ciasta.

Przedładać powidłami, można zrobić jak się chce jedną warstwe jakiejś masy krówkowej.

Można polać czekoladą.

Dużo pisania ale naprawdę nie ma wcale tak bardzo dużo pracy,
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Posty: 135
Od: 10 lip 2012, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolszczyzna

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Marzeno, dziękuję a przepis na piernik. na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję.
Pozdrawiam Elżbieta
robchem
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 10
Od: 31 gru 2012, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

dietetyczne to te przepisy nie są, ale czyta się przyjemnie :)
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Najdietetyczniejsza dieta to MŻ :;230 w każdej dziedzinie umiar :;230
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Dziewczynki potrzebuję porady i przepisu na RURKI Z KREMEM.
Chce kupić foremki do rurek na all..ale są dwa rozmiary ;średni i xxl jakie waszym zdaniem są najlepsze i ile najlepiej kupić ;w komplecie jest 10 szt.No i bardzo bum prosiła o przepis na ciasto takie moz epółfrancuskie ,albo inne.Z francuskiem nie ma problemu ,bo jest w sklepie.Będę wdzięczna za wszystkie cenne rady ;:196
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4159
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Aldona to mój sprawdzony przepis na rurki . Wychodzi ich 60 szt .
Ja używam dwóch kompletów i piekę na 3 razy po 20 sztuk .

3 szkl . mąki pszennej
1 margaryna zwykła
1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
1 cukier waniliowy .

Zagnieść ciasto podzielić na 6 części . Każdą rozwałkować dość cienko .
każdy okrąg pokroić na 10 pasków . Nawijać na rurki , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec ok 15 minut w temp. 170- 200*C w zależności od piekarnika .

Do nałożenia bardzo dobry jest krem do Eklerów z firmy Cykoria , lub do karpatki .

Ja mam takie ok 10 cm :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”