Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
niektórym to dobrze ,pewno stresu trochę było
Pozdrawiam Iwona
No, ale przetrwały i mam nadzieję, że już aż takich niespodzianek pogodowych w kwietniu nie będzie .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak na razie super, oby za jakiś czas nie robiły się fioletowe, nawet moje nie są takie ładne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasia co za widok
Ja się nie doczekałam kozy w tunelu jeszcze, wiec moje bidulki męczą się w doniczkach, a przyznaję, że gabarytowo podobne do Twoich.
Hmmm, może też część wsadzę, w końcu i tak siedzą w foliaku przytulone do 'wkładów'.
Sałatkę też mam ładna, za to rzodkiewka w tunelu rośnie mi do d...! Same liście, nic a nic zgrubień nie widać..
Qrcze, no dlaczego tak..?
Ja się nie doczekałam kozy w tunelu jeszcze, wiec moje bidulki męczą się w doniczkach, a przyznaję, że gabarytowo podobne do Twoich.
Hmmm, może też część wsadzę, w końcu i tak siedzą w foliaku przytulone do 'wkładów'.
Sałatkę też mam ładna, za to rzodkiewka w tunelu rośnie mi do d...! Same liście, nic a nic zgrubień nie widać..
Qrcze, no dlaczego tak..?
pozdrawiam, Anita
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
mam szklarnie 3 x 5 m (boki mają wysokość 1,30 , a w szczycie (nad chodnikiem) 2,60)
przedzieloną chodnikiem na 2 sektory, chce wysadzać w niej papryke, ogórki szklarniowe, bakłażany i oczywiście pomidory
ogórki oddzieliłem od pomidorów czosnkiem
mam gotowe rozsady pomidorów:
Floryda
Bekas F1
Green Zebra
Rosalita (drobny)
Bycze rogi
Omar
Sandul Moldowan
Brandywine
Pine Apple
San Marzano
Brad's Black Heart
Gardener's Delight (drobny)
nie wiem jak rozplanować wysadzenie rozsad pomidorów, w sektorze A chciałbym pomidory niższe lub te z mniejsza ilością liści
w sektorze A, chce zrobić 2 korytarze paprykowe do chodnika aby doświetlić bardziej pomidory w sektorze B
w sektorze B będzie ich więcej (nie wiem czy nie za gęsto)i tam chciałbym wysadzić te z największa ilością liści , przy układzie ,że te najwyżej rosnące będą w rzędzie przy chodniku
może zagmatwane ale nie chce popełnić błędu i wysadzić moich rozsad niewłaściwie
za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuje ;)
przedzieloną chodnikiem na 2 sektory, chce wysadzać w niej papryke, ogórki szklarniowe, bakłażany i oczywiście pomidory
ogórki oddzieliłem od pomidorów czosnkiem
mam gotowe rozsady pomidorów:
Floryda
Bekas F1
Green Zebra
Rosalita (drobny)
Bycze rogi
Omar
Sandul Moldowan
Brandywine
Pine Apple
San Marzano
Brad's Black Heart
Gardener's Delight (drobny)
nie wiem jak rozplanować wysadzenie rozsad pomidorów, w sektorze A chciałbym pomidory niższe lub te z mniejsza ilością liści
w sektorze A, chce zrobić 2 korytarze paprykowe do chodnika aby doświetlić bardziej pomidory w sektorze B
w sektorze B będzie ich więcej (nie wiem czy nie za gęsto)i tam chciałbym wysadzić te z największa ilością liści , przy układzie ,że te najwyżej rosnące będą w rzędzie przy chodniku
może zagmatwane ale nie chce popełnić błędu i wysadzić moich rozsad niewłaściwie
za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuje ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Nie bardzo rozumiem sens sadzenia czosnku do tunelu i w dodatku o tak późnej porze . Czosnek jary staramy się sadzić jak najwcześniej no a ozimy na jesieni.
-
- 50p
czosnek wiosenny juz rośnie od poczatku marca, ma się dobrze i ma z 8 cm ;)
czytałem że jego obecność dobrze wpływa na rośliny szklarniowe
czytałem że jego obecność dobrze wpływa na rośliny szklarniowe
Keny piękny plan taki techniczny bardzo , moje pomidorki już mieszkają w tunelu choć jeszcze w doniczkach ,podgrzewam ich kablem grzewczym i muszą sobie radzić choć nie mają wygód przyznać muszę.
Keny ,ogórki od południowej strony będą bardziej narażone na atak przędziorków(oprysk z dodatkiem florowitu) no i nie wiem czy za bardzo nie zacienisz nimi czosnku i pomidorów bo one dość mocno się rozrastają.Może po jednym z kazdej strony?
-
- 50p
właśnie nie wiedziałem czy 2 krzaki czy 1 na strone tych ogórków
ogórków gruntowych będę miał z 40 krzaków, te szklarniowe to raczej forma eksperymentu i zobaczenia jak to wyjdzie pod szkłem
głównie będą konsumowane na bieżąco, mizeria, mizeria i jeszcze raz mizeria ;)
nie wiem jakie jest plonowanie z jednego krzaka? może ktoś rzuci jakąś orientacyjną cyfrą? ile kilo? albo ile sztuk z krzaka?
pozdrawiam
ogórków gruntowych będę miał z 40 krzaków, te szklarniowe to raczej forma eksperymentu i zobaczenia jak to wyjdzie pod szkłem
głównie będą konsumowane na bieżąco, mizeria, mizeria i jeszcze raz mizeria ;)
nie wiem jakie jest plonowanie z jednego krzaka? może ktoś rzuci jakąś orientacyjną cyfrą? ile kilo? albo ile sztuk z krzaka?
pozdrawiam
Plon ogórków zależy od tak wielu rzeczy, że nikt Ci nie udzieli precyzyjnej odpowiedzi. Zależnie od odmiany i warunków uprawy zbiera się od 30 - 80 ton z hektara/ a nawet wiecej/.keny pisze: jakie jest plonowanie z jednego krzaka?
Pozdrawiam
-
- 50p
spodziewałem się takiej odpowiedzi
zakładam ,że wszystko pójdzie dobrze i krzaczek będzie plonował "w normie" i ominą go choroby
Czy zbiore z krzaka w ciągu 3 miesiecy (lipiec-sierpień-wrzesień) z 40 szt ogórków ?
sorki za takie rozważania ale nie miałem nigdy styczności z ogórkami w szklarni
pozdrawiam
zakładam ,że wszystko pójdzie dobrze i krzaczek będzie plonował "w normie" i ominą go choroby
Czy zbiore z krzaka w ciągu 3 miesiecy (lipiec-sierpień-wrzesień) z 40 szt ogórków ?
sorki za takie rozważania ale nie miałem nigdy styczności z ogórkami w szklarni
pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Wam wielkie za odpowiedzi.
Informacje bardzo się przydadzą. Ciekawa więc jestem co w tym roku wyjdzie..
Kasencja - taki widok cieszy oczy
Informacje bardzo się przydadzą. Ciekawa więc jestem co w tym roku wyjdzie..
Kasencja - taki widok cieszy oczy