Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Jadziu Jakuch i Kogro- dzięki za różaną poradę!To jest ta słynna róża,która przyleciała w walizce Foggii w listopadzie zeszłego roku.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa

ładnie się rozrósł podwórkowy, u mnie dziś 10 stopni i leje....w chałupie w kominku rozpaliłam, lepiej sie siedzi,....no i ahojek znowu sobie o mnie przypomniał....
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękne kolorki pokazujesz.
Bardzo podobają mi się dynie ozdobne, ta różnorodność kształtów i kolorów :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w rabatkach,nic tu specjalnego się nie dzieje,pierwiosnek Viali kwitnie,zawilce także,a na wszystko opadają miękko liście.Połączenie różowego kwiecia ze złotym nawet nieźle wygląda.Raz dziennie o ile na to gorący okres w pracy pozwala przychodzę sprzątnąć produkty przemiany materii czterołapa i nagarnąć liście na grządki.Wybieram się po nawłocie na chochoły.
Zapisałam do chciejstw zawilca Czerwony Kapturek,może i z Czech,gdzie zamawiała Kogra
Pawłowi obojczyk się pięknie zrósł,może już prowadzić auto i na dniach przywiezie mi większe wapienie.Ale nie musi się spieszyć.Przecież i tak mniejsze na obwódki grządek i zupełną drobnice do wyłożenia ścieżek będę znosić systematycznie dokąd nie pokryje ich śnieg.
Foggio-Podwórkowy już jest ogródkiem,a nie ugorem mimo rozmaitych przeciwności.Chcę przeprowadzić jeszcze kilka zmian w części wypoczynkowej,zima będzie okresem temu sprzyjającym.Cieszę się,że zdecydowałam się na te zawilce na Wystawie Ogrodniczej.
Grażyno Kaszubska-dzięki za sympatyczną rozmowę.Gdybym miała czas w godzinach południowych jeszcze zupełnie miło siedzi się w ogródku,jest dobrze osłonięty od wiatru,a na mojej ławeczce kot i kotka sąsiadów(oddzielnie!) biorą nawet kąpiele słoneczne.Jak się skończy remont elewacji przeniesiemy i ławkę i stolik do piwnicy.
Teresat-wczoraj widziałam dynię w kształcie granatu ręcznego,oliwkowo zielona,gładka,chyba uzupełni kolekcję.
Tess-serdecznie witam,cieszę się,że wpadłaś.Szczęśliwie nornic i kretów na razie nie mam,ale wiem co potrafią.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Teraz wszędzie prawie nic się nie dzieje oprócz przesadzania i kopania dołków pod róże można powiedzieć nastał błogi wypoczynek . Oby jaknajdłużej dopisała pogoda bo dopiero po 20 mają nadejść 1 róże
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...w podwórkowym nic szczególnego się nie dzieje, ty jednak widzę robisz dalej poczynania typu co, gdzie na przyszły rok. . ;:224 . Mój pierwiosnek Viali zakupiony wiosną jeszcze nie kwitł. :wink: Właśnie jadę na działeczkę, ciekawe co tam u mnie się wydarzyło. Raczej niczego się już nie spodziewam poza ogromem liści. No może ciemiernik zakwitł, choć to by mnie ucieszyło. :tan
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu-na wiosnę także kupiłam pierwiosnka Viali,kwitł na samym końcu po wszystkich innych i jakoś tak niepozornie,właściwie to namówili mnie,żeby kupić jeszcze jednego i wybrałam takiego z czerwieniejącym pąkiem.
Stałam wczoraj w deszczu czekając na tramwaj do pracy i wpadł mi w oko "Przepis na ogród,wydanie specjalne 2/2011-12 miesięcy w zgodzie z naturą"(c.2.90),a tam między innymi,że można jesienią wykopać kępki szczypiorku,przechować w piwnicy,a zacząć pędzić w styczniu.Niestety mrówki mi zjadły szczypiorek w Podwórkowym,właśnie w szczypiorku je przyniosłam,świetnie się zadomowiły.Warto się rozglądnąć za pietruszką z natką do posadzenia w donicy,spytam na placu pani u której zwykle kupuję jarzyny czy by mi nie przygotowała.
Jadziu-Jakuch-wiem,u wszystkich sezon ogrodowy dobiega końca i wszystkim jakoś żal,że to już.W nocy było zaledwie 3 stopnie,jutro zapowiadają tylko 1.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ewo, dynię ozdobną w kształcie granatu ręcznego chyba mam, jako jedną z trzech, które zaowocowały po jednym owocku. Do tej pory myślałam, że jeszcze zmieni kolor, albo nie zdąży dojrzeć, ale skoro napisałaś, że takie są, to moja zapewne jest taka.
Jak zmarzną dalie , będzie robota z wykopywaniem, a na razie wiszą smętnie połamane przez śnieg.
Czy Twój Viali się rozwinął, czy dalej w pąku? Może mały mróz mu nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-no właśnie ,u Ciebie,jak i u Olgi był już śnieg.Dynki ozdobnej w kształcie klasycznego granatu ręcznego dokładnie takiego jakie mieliśmy na Przysposobieniu Obronnym w szkole jeszcze nie kupiłam,wczoraj nie zdążyłam,choć kwiaciarnia tuż za rogiem,ale z pewnością znajdzie się na moim kuchennym okapie w najbliższych dniach.Cieszę się,że wyhodowałaś własnego.Na dyniowate nie było w tym roku w górach pogody.
Pierwiosnek Viali trwa bez zmian i chyba się nie rozwinie tej jesieni.Ale może na wiosnę okaże się dwupędowy jak u Ciebie?
W związku za zapowiadanymi przymrozkami wczoraj odniosłam mateczne pokrzywki(coleusy Blumego) przesadzone z mis do większych doniczek na dyżurkę na zimowanie,może się uda?
Zawilce kupione na jesiennej wystawie w kwiatach jeszcze,a jeden rozwija pąki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Trójsklepki w tym roku kwitną i długo i obficie Obrazek

Kogro i Zeniu-ciemierniki od Was mają ładne liście,pąków na razie brak.
Ogród wymieciony,zbędne misy i donice,ozdoby ceramiczne i inne już w piwnicy.Zdecydowałam się także zanieść tam już szczawiki Deppego,jeszcze ten od Evluk był bardzo ładnie rozrośnięty i w kwiatach,ale nie chciałam ryzykować.

Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podwórkowy przygotowany do zimy a roślinki jeszcze w najlepsze kwitną i oby tak dalej
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cieszę się, że ciemierniki Ci dobrze rosną.
Jeśli dobrze się ukorzeniły to na pewno zakwitną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro i Zeniu-ciemierniki miały sporo czasu na ukorzenienie się,może miały trochę sucho w jesieni,ale liście ładne,zdrowe,lśniące,ciemno zielone.
W nocy ma być minus dwa :(
Tija--przezorna jestem,teren nie jest rozległy to zdążyłam.Kostek pokrywał się coraz grubszym futrem przez cały miesiąc,a pod futrem bielutki,gęsty,aksamitny w dotyku podszerstek,uszy w pełni zarośnięte.
Teresat-Jeszcze dziś zobaczyłam kilka ładnych liści trawki żubrówki,zebrałam.Cudnie pachnie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pięknie kwitnie jeszcze zawilec . Mój kupiony na wrześniowej wystawie został w pąkach jak na razie . W przyszłym tygodniu ma być jeszcze ciepło więc może pokaze jeszcze kwiatki . Trójsklepki kwitnące to tez cieszy u mnie w tym roku jakoś nie zakwitły gdzieś wybyły ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”