Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

forumowicz, a dlaczego akurat w środę, czy to jest jakiś specjalny dzień, czy po prostu wtedy masz czas, ja rozsady tych wszystkich warzyw i dodatkowo cyklanterę mam zamiar wysadzić jutro, czy to będzie za wcześnie?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jutro to ja sadzę z powrotem paprykę do gruntu, która grzecznie w taczkach stoi w altanie.
Środa jest dniem nieprzypadkowym. Mam do dowiezienia trzy palety i dwie skrzynki z rozsadami a to jedyny dzień, kiedy jest wjazd na ogród działkowy.
krynka pisze:Kto nie ma możliwości zrobienia rozsady ,może wysiewać podkiełkowane nasiona
Tak, to też jest jakieś wyjście i metoda przyspieszenia uprawy, ale pamiętać trzeba, że gleba musi być dostatecznie wilgotna.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Do wysadzania czekam na pochmurne popołudnie ,najlepiej po deszczach .Wtedy podleję raz lub dwa ,potem ładnie wyściółkuję i rosną bajecznie :) .Ps. ślimaków nie posiadam .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Obawiam się, że w najbliższą środę będzie bardzo pochmurnie i bez kurtki p.deszczowej się nie obędzie.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info, to chyba dobrze jak w środę deszcz podleje ogórki, część rozsady( Hermes) mam zamiar posadzić na płask i przykryć agro, natomiast Krak i dwie sadzonki Tessy czekają na rusztowanie, które na razie jest jeszcze w L...y :)

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Deszcz- tak. Byleby tylko te świeżo posadzone ogórki nie odpłynęły zaraz na starcie do Bałtyku ;:306
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

U siebie widzę b.istotnie zmiany prognozowe pogody,gdzie nocna temperatura jest powyżej lub 10*C.
A więc ogórki wysadzę również w tym tygodniu.forumowicz masz dobry wpływ nie tylko na nawożenie,ale również i na pogodę. ;:306 ;:306 Wczoraj prognozy wskazywały tylko 5-6*C. ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko możliwe, w tamtym roku miałam w tym miejscu pomidory, które od nadmiaru opadów dostały kurzej nóżki, liczę, że teraz aura będzie bardziej łaskawa, trochę też podniosłam wysokość zagonka, czy ogórki mogę wsadzać na redlinach?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No też pytanie !. Na wilgotnej lub ciężkiej glebie przede wszystkim na redlinach i to nawożonych rzędowo.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dotychczas sadziłam całkiem płasko, nawet robiłam dołek, żeby lepiej nawodnić :wink:

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ogórek nie lubi niskich temperatur podłoża. Gleba wyredlona szybciej się nagrzewa, a tym bardziej nawieziona jeszcze rzędowo obornikiem.
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2014, o 11:38

Post »

Proszę, pomóżcie! :idea: Po raz pierwszy robię rozsadę ogórków.Część skiełkowanych nasion posiałam w wydmuszkach jajek, a część w palecie z oczkami 4,5x4,5 cm. I z tymi ostatnimi mam kłopot: wschodzą nierówno. Poona Kheera ma kilkucentymertowe łodyżki i liścienie, Armenian dopiero wychyla główkę, a pozostałe jeszcze nie wzeszły :( . Co robić?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to delikatnie łyżeczką przesadzić do osobnych doniczek te, które już przyszły na świat. No, ale przecież nie lubią przesadzania... I jaki rozmiar doniczek? Nigdy więcej kilku odmian w jednej palecie ;:14 .
Proszę, doradźcie coś...plizzzz
Ile rzeczy należy mieć w d.... to się w głowie nie mieści.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info, jutro robię na rzędach z nawozem redliny ;:108 , przyjmuję, że dotyczy to także uprawy na rusztowaniu ;:108

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”