Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Ja w tym roku posadziłam moje pierwsze pomidory i po lekturze tego forum zrobiłam tak:

W dołki przed wsadzeniem pomidorów wrzuciłam garść obornika końskiego dwuletniego (podobno podnosi temperaturę)
na to garść pokrzywy (bo zawiera substancje potrzebne pomidorom)
na to kromkę chleba namoczoną w mleku (bo ktoś na tym forum pisał, że wtedy lepiej rosną)
i w to wsadziłam pomidory w substracie torfowym (bo podobno w tym lepiej rosną)

Całe wiadro 10 litrowe napełniłam pokrzywą i żywokostem (ma dużo potasu) i zalałam wodą.
Przy każdym podlewaniu czyli co drugi dzień stawiam drugie wiadro o pojemności 10 litrów i wlewam do niego 1 litr tej śmierdzącej nalewki, pomidorki rosną super :D i już kwitną

Zrobiłam też test bo na preparacie do surfinii było napisane, że zwiększa ilość kwiatów, wiec podlałam nim pomidorki 8-) zobaczę co się stanie
Ale to moje pierwsze pomidorki, więc nie chce nikogo wprowadzić w błąd, dopiero eksperymentuję :D

Ciekawi mnie czy po tym preparacie do surfinii pomidorki będą mieć więcej kwiatów
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Zrobiłam też test bo na preparacie do surfinii było napisane, że zwiększa ilość kwiatów, wiec podlałam nim pomidorki 8-) zobaczę co się stanie
W pierwszym roku mojej uprawy z pomidorami też je podlewałam w trakcie kwitnienia nawozem z kolei do pelargonii.
Efekt był b.dobry.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

jokaer bardzo dziękuję za informację, bo przyznaję, że później się zastanawiałam czy to był dobry pomysł :wink:
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potrzebuje pomocy!
Nie mogę wkleić zdjecia więc postaram się jak najlepiej opisac sytuację:)
Mam dwa rodzaje pomidorków..malinowe (przy sadzeniu dany obornik kurzy) i bawole serca(posadzone do ziemi biedronkowej)....po wielkich deszczach spryskane saletrą potasową (za rada forumowicz)

Teraz przy wielkich upalach..poidorki zaczynaja kwitnąć ale bardzo niepodobaja mi się ich liście :(
stare liście żółkną i brązowieją na brzegach (czy to może być poparzenie słoneczne? nie miałam możliwości zrobienia im żadnego zadaszenia a rosną w miejscu cały czas nasłonecznionym)
z kolei młode listki od kilku dni są strasznie poskrecane lub wywijaja się do góry..w ogóle są bardzo drobne i liche...
oststnio dwa razy je podlałam..zwykłą deszczówką bo rosna na lekkim spadzie i ziemnia była sucha i twarda jak sklała...

nie wiem czy dobrze mysle ale jak przeglądałam zdjęcia to jedyne co mi pasuje to ze sa starsznie zagłodzone!

jak moge im pomóc?
czym je w razie czego nawieśc?
Regulamin się kłania
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jest konieczne zdjęcie :!: . Prawdopodobnie po opisie można sądzić, że wszystkie pomidory są generatywne . Najprawdopodobniej , po obniżeniu lustra wody gruntowej korzenie pomidorów rozbudowały się wgłąb natrafiając na warstwę nawozu i zaczęły wykazywać objawy zasolenia. Ziemia z Biedronki jest tęga. Ja mam jednego wysokiego pomidora w pojemniku 20 l na balkonie właśnie w tej ziemi i mimo, że ma już ok. 1,5 metra jeszcze nie przejadł tego co w tej ziemi było. Od kwietnia :!: Gdybym wsadził w tą ziemię Bawole Serce podejrzewam, że guzik by z niego bylo.
Nic nie rób bez uprzedniego wklejenia zdjęcia/ zdjęć/
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p

Post »

Zrobie zdjecie i sprobuje wkleic wieczorem bo na razie pole wzywa:)
Regulamin się kłania
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p

Post »

Mam nadzieję że uda mi się dodac...dwa pierwsze zdjęcia to bawole serce
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Regulamin się kłania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To co brakuje tym pomidorom ,to woda. Pomidory posadzone na kurzeńcu muszą mieć wilgotne podłoże. To jest silny nawóz i o zasolenie nietrudno . A podłoże z Biedronki ma w sobie też sporo nawozu i też trzeba pilnować wilgotności.
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p

Post »

;:223 to sobie zdjagnozowałam pomidory ;:145
jednak mnie wzrok nie mylił ze była maleńka poprawa jak je wczoraj i przedwczoraj podlałam...
teraz dostały duuuuuzo wody..i już będę dbała o wilgotnośc....

hę....czyli moge sobie dopowiedzieć czemu moja papryka jest taka licha..skoro ma identyczne warunki:(

dzięki ci bardzo forumowicz
pewnie bez rady podlałabym je jakimś nawozem ;:14
Regulamin się kłania
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 mar 2012, o 13:02

Post »

Witam i poproszę o podpowiedź. Mam posadzone w 20l donicach Brandywine, Carbon, Black Cherry, japanese black trifele i cherokee purple. Zostały posadzone do podłoża Aura z npk 14-16-18 w dawce 1 kg/m3. Z tego co wyczytałem z forum odnośnie zapotrzebowania pomidora na minerały brakuje w nim potasu. Czym mam to zasilić, zeby wyrównać niedobór potasu już na wstępie?

Z góry dzięki za pomoc.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

I to się zgadza. Łatwo jest przeliczyć, że podłoże to zawiera 1 gram nawozu w litrze, zatem uwzględniając skład nawozu mamy :

N- 140 mg/l

P- 160 mg/ l jako P2O5

K- 180 mg/l jako K2O

a wymagania pomidora przy uprawie klasycznej wynoszą :
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K,
W przeliczeniu na formy tlenkowe/ by można było to odnieść do składu nawozu/ jest odpowiednio :

N- 90-120 mg/l

P- 138-184 mg/l

K- 240-300 mg/l

Z powyższego porównania widać wyraźnie, że w podłożu brakuje co najmniej 60 mg/l potasu czyli 1,2 g K2O na każdy pojemnik. Najlepiej uzupełnić ten niedobór siarczanem potasu w ilości 3 gram na jeden pojemnik . Jeśli interesuje Cie jak to praktycznie wykonać - napisz.
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 mar 2012, o 13:02

Post »

Dzięki forumowicz za szybką odpowiedź. Po sprawdzeniu wychodzi, że siarczan potasu ma gęstość 2,66 g/cm3, więc potrzebuję 1,13ml na pojemnik. Pojemników mam 10, więc odmierzę w miarce do ŚOR albo strzykawce 11ml, żeby był mniejszy margines błędu i wymieszam z wodą - tylko ile tej wody. Jakbym to rozpuścił w 5 litrach wody, to stężenie (0,22%) byłoby jak do oprysku, więc na pewno nie za duże. I pod krzaczek dałbym po pół litrowym kubeczku roztworu (mam po produkcji rozsady). Może być, czy coś przekombinowałem?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak miedzy Bogiem a prawdą, ta ilość siarczanu potasu powinna być rozprowadzona równomiernie w całej objętości podłoża. Pamiętać trzeba, że mamy do czynienia z ograniczoną objętością w pojemnikach i może być tak, że w górnej warstwie potasu będzie 500 mg/l a dołem tylko 180 i w efekcie korzenie w tej górnej warstwie nie będą się rozwijać . Roślina będzie bardzo czuła na wilgotność gleby, a nie wykluczone, że pojawić się może niedobór magnezu albo SZW. Druga rzecz, że ja niechętnie wykorzystuję siarczan potasu w formie rozpuszczonej, ponieważ on się b. słabo rozpuszcza.

Wobec powyższego, biorąc pod uwagę fakt, że te pomidorki już rosną ,więc o żadnym wymieszaniu podłoża nie może być mowy a rośliny na pewno już coś zjadły z tego co im producent podłoża sprezentował należy pomyśleć nie o uzupełnianiu podłoża potasem a o pełnym nawożeniu z przewagą potasu. Jak byłbyś uprzejmy pokazać jak wyglądają te pomidorki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”