Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- Seymour
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2010, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Choroba Ogórków
W najnowszym numerze mojego ulubionego pisma (nie powiem jakim bo to antyreklama) znalazłem artykuł o ogórkach opisujący przedłużenie plonowania przez posadzenie bazylii. Opóźnia to ponoć najczęstszą chorobę ogórków - mączniaka rzekomego. Co dziwne niechcący w 2009 posadziłem obok ogórków bazylię i to się faktycznie sprawdza. Teraz już wiem czemu miałem takie wspaniałe plony Oczywiście słoneczko też miało w tym udział
Seymour Birkoff
La Femme Nikita
La Femme Nikita
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe
No, małosolne nastawione, dobrze osolona ciepła przegotowana woda, 2 ząbki czosnku, koper i piętka razowego chleba. Za parę dni będę się zajadać,
Pozdrawiam! Gienia.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Az sie oplulam u mnie jeszcze takie malutkie krzaczki
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
-
- ---
Nie tylko w maju, ale i w czerwcu lało i temperatura była o dużo za niska. .gienia1230 pisze:Waw, czy tam u Was w maju w ogóle nie lało?????
Na zdjęciu widać jak są rośliny sfatygowane.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Zostawiłeś ich na nasiona? Czemu takie pękate? Ale liście zdrowe, widać służy ogórkom.
-
- ---
Ogórki są spożywane na bieżąco.suzana pisze:Zostawiłeś ich na nasiona? Czemu takie pękate? Ale liście zdrowe, widać służy ogórkom.
Wygląd w środku i smaku całkiem, całkiem, a że tak wygladają? też jestem zdziwiony.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Zerwałam pierwsze ogórki i niestety muszę wyjechać. Mam nadzieję, że wrócę za tydzień i bedą takie śliczne zieloniutkie bez oznak choroby jak są dzisiaj. Pod moją nieobecność zobowiązałam szwagierkę do zrywania na bieżąco - ona sobie trochę zakisi, a moje ogórki nie wyeksploatują się na niezrywane olbrzymy
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Czy można pryskać Gwarantem ogórka gruntowego w wysokich temperaturach ?
Bo zaczynają mi liście żółknąć i to chyba jest mączniak rzekomy ale nie jestem pewien.
Bo zaczynają mi liście żółknąć i to chyba jest mączniak rzekomy ale nie jestem pewien.
-
Najpierw musisz sprawdzić, czy aby to na pewno mączniak. A może to przędziorek?
Jeśli się upewnisz, że to nie szkodnik a choroba, to gwarant jest tylko preparatem zapobiegawczym, działa kontaktowo.
Poza tym, jeśli już mączniak zaatakował ogórki, to ich się nie da wyleczyć, co najwyżej przedłużysz im życie o kilkanaście dni jakimś preparatem interwencyjnym (Curzate, Mildex,Amistar- nie w upalne dni, Acrobat, Tatoo).
Jeśli się upewnisz, że to nie szkodnik a choroba, to gwarant jest tylko preparatem zapobiegawczym, działa kontaktowo.
Poza tym, jeśli już mączniak zaatakował ogórki, to ich się nie da wyleczyć, co najwyżej przedłużysz im życie o kilkanaście dni jakimś preparatem interwencyjnym (Curzate, Mildex,Amistar- nie w upalne dni, Acrobat, Tatoo).
Pozdrawiam! Gienia.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Wow, Nero! Czy to tak piekne zbiory w gruncie czy pod folia? Naprawde imponujace Ja tez uprawiam ogorki pierwszy raz, puscilam w gore, jak Ty, ale u mnie na razie sa wielkosci palca sredniej dloni. Mam nadzieje, ze doczekam sie podobnych zbiorow jak Ty. Gratuluje!