Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

survivor26 pisze: zbieram sugestie co zatem w zamian posadzić na pieknym kawałku żyznego pola, jakieś 50-70 m2, tylko lokalizacja kiepska, bo za stodołą, z domu nie widać, więc na grządki kwiatowe średnio się nadaje...myślałam o rozbudowanym jagodniku, ale nie ufam dzieciakom sąsiada, które już na swojej dzikiej czereśni widziałam ;:224 Może jagodnik i działko przeciwlotnicze z celownikiem automatycznym na strychu stodoły? ;:306
Pati :wit , proponuję maliny- Polana. Mają same zalety. Rosną silnie, nie potrzeba ich wiązać czy podpierać, nie atakują ich choroby czy szkodniki. Są na tyle wysokie, że chwasty nie mają żadnych szans. Owocują jak szalone od lipca, aż do mrozów, z tym, że póżną jesienią, z braku słońca nie są już tak słodkie jak w lecie.
Mieliśmy je przez kilkanaście lat . Po powodzi w 2010r wszystkie uschły. Minionej jesieni M zatęsknił za nimi i znowu je posadził ;:138 .
Sądzę, by był z nich pożytek trzeba wsadzić 50-70 krzaków. Wtedy wystarczy ich do jedzenia na świeżo, do zamrożenia, na sok , a nawet dla wygłodniałych dzieci sąsiadów ;:215 .

;:3 ;:3 ;:3
ciocia Dorota
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Na takie zdjęcia warto było czekać. Pozdrowienia :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To mówicie, że mam zuraweczki i tarelle? Zdaje mi się, że wszystkie jako żurawki kupowałam, ale rzeczywiście te są mniejsze od innych 'żurawek'...zresztą, zwał jak zwał, wszystko co przypomina żurawkę mi się podoba...naliczyłam, że jakimś cudem mam już kilkanaście odmian :shock:

to między orlikiem a kuklikiem (dzięki za identyfikację, może rosnąć w cieniu, czy lepiej na słońce przenieść?...no i skąd ja go mam??) to właśnie tułacz, o którym dyskutujemy u Małgosi w wątku: u mnie przerośnięty niezapominajkami: muszę je porozsadzać, bo z zeszłorocznych 3 sadzonek mam już około setki :roll:

Aaaa...maliny...no można by, na razie moje sadzonki od Ewy i Małgosi wsadziłam na płocie od rzeki, bo tam ich nikt oprócz moich własnych dzieci nie ruszy: sąsiedzi mają typowo wiejski ogród, czyli na większości areału idealnie wytyczone zagonki z ziemniakami (toteż moje pomidory i tak nie mają za wielkich szans na przeżycie wobec zarazy ziemniaczanej...). Docelowo na płocie z nimi posadzę jakieś krzewy, bo mnie w oczy kłuje ta betonowa paskuda, a na wabia jest ta dzika czereśnia i równie dzika gruszka :wink:

Marysiu, a mam pytanie co mam dalej robić z czosnkiem od Ciebie, bo właśnie zaczyna kwitnąć? To się normalnie ząbki jesienią do konsumpcji wykopuje, czy trzyma w ziemi jako wieloletni i konsumuje szczypiorek? I czy mogę go przesadzić, bo rośnie na rozsadniku, a miałabym dla niego lepsze miejsce...

Tymczasem do kwitnienia zbierają się irysy, goździki i być może przypadkowo przezimowana lwia paszcza...Irysów będzie mało, bo po odnowieniu stasiowej plantacji muszą nadrobić masę liściową i korzeniową :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś eM przypadkowo w domu jest, chciałam warzywa posiać, a leje jak z cebra :evil: Jak się zaprę to i tak posieję...
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati, u mnie bezchmurne (jeszcze) niebo i zanosi się na kolejny dzień upału.
A tułacz jak to tułacz..... przytułał się do Ciebie i już.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Pat, irysy już mają zbierają się do kwitnienia? ;:oj moje ani myślą...
A jak tam róźyczki? Pokazują pączki?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Tu Pell :D W skrócie - bez cudny, bodziszek żałobny jest zaskakująco tajemniczy 8-)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Pat nie martw się, ja także nakupowałam żurawek, które okazały się tiarellami :wink:
Przekonałam się o tym dopiero, jak zakwitły swoimi białymi, puszystymi kwiatami. Żurawki mają całkiem inne kwiecie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Ktos tu pisał, że jagoda kamczacka na surowo nie jest smaczna i tylko na dżem dobra... No, kwestia gustu, ja bardzo lubie na surowo też, bardzo mi odpowiada ta lekka goryczka, ale fakt, dzieciom może nie smakować. Doskonałe są pierogi z jagodami kamczackimi, pamietam, jak moja sasiadka i jej syn zachwycili sie nimi, gdy im zaniosłam i pierwszy raz spróbowali ;:36
Bea
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

iwonaPM pisze:bez i konwalie już czuję ummmm :tan
ja też :wink: te zapachy są boskie..
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

robaczek_Poznan pisze:Pat, irysy już mają zbierają się do kwitnienia? ;:oj moje ani myślą...
A jak tam róźyczki? Pokazują pączki?
Kasiu, Stasiowe irysy są bardzo wczesne, w zeszłym roku jakoś na początku maja już kwitły.

A odnośnie do róż, to...miałam wczoraj pojojczeć, że mi nie będę jeszcze kwitnąć, a tymczasem po nocnych deszczach....tadam, Lykkefund i Himalayki mają po kilka-kilkanaście pąków :tan Prawdopodobnie popłaczę się z emocji jak zakwitną, dziś już było blisko ;:306

Iwonko
, no ja w sumie nie dla kwiecia, tylko dla liści je kupuję, więc nazwa mniejsza, ważny powalający efekt różnych odcieni zieleni, bordo, żółci i różu :wink:

a dziś w drodze na zakupy sobie skręciłam do ogrodniczego i sobie pocieszki różne kupiłam...zdjęcia potem, ale wniosek już teraz: w przyszłym roku jednorocznych sadzę tylko te, których naprawdę nigdzie sadzonek dostać nie można, bo koszt samych nasion może niewielki, ale 4 miesiące podlewania i chuchania zapewne kosztowały mnie więcej (nerwów także ;:224 ), niż te gotowe sadzoneczki...kupiłam penstemon, z którym w domu walczyłam od lutego i i tak zdechł...lobelie, bo moje ostatnie parę sztuk, które dotrwały wysadzenia, w tym roku kwitnąć raczej nie będzie, kilka lawend, ale nie wiem jakie, bo nie były odmianowo podpisane, kilka rodzajów mięty (kolejne szaleństwo po żurawkach, muszę mieć wszystkie :) ) i parę doniczkowych, bo pelasie od Adriana coś słabiutkie....pewnie się rozkręcą jeszcze, ale był dobry pretekst, żeby sobie million bells i inne takie dokupić :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gratuluję różanych pączków ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
palmowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 18:43

Post »

...bo pelasie od Adriana coś słabiutkie....pewnie się rozkręcą jeszcze, ale był dobry pretekst, żeby sobie million bells i inne takie dokupić.

Oj, słabiutkie, słabiutkie... :-( Pisałaś, że oczekujesz przesyłki z pelargoniami, więc nawet chciałam zapytać, jak tam Twoje. A co zamówiłaś, Patrycjo? Może powymieniamy się odmianami w swoim czasie?
Pozdrawiam prawie sąsiadkę. Mieszkam na peryferiach Jeleniej Góry od ponad roku. Wcześniej mieszkałam w Gdańsku. A ogródek mam wielkości większej doniczki, za to zapał wielki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Bo z lobeliami się pospieszyłaś :D Zwykle siałam w marcu (pierwszy raz zaczęłam od lutego i to był błąd). W tym roku same się nie wysiały, więc w przyszłym pojawią się w kuwecie-w marcu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu, a mam pytanie co mam dalej robić z czosnkiem od Ciebie, bo właśnie zaczyna kwitnąć? To się normalnie ząbki jesienią do konsumpcji wykopuje, czy trzyma w ziemi jako wieloletni i konsumuje szczypiorek? I czy mogę go przesadzić, bo rośnie na rozsadniku, a miałabym dla niego lepsze miejsce...

Pati to do mnie pytanie, ja Ci wysyłałam czosnek? ;:oj
kilka rodzajów mięty (kolejne szaleństwo po żurawkach, muszę mieć wszystkie podobno jest ich około 30 gatunków. Z 7 posadzonych rok temu przetrwały 3 no i 3 te półdzikie!
Awatar użytkownika
zamia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2009, o 22:07

Post »

to między orlikiem a kuklikiem (dzięki za identyfikację, może rosnąć w cieniu, czy lepiej na słońce przenieść?...no i skąd ja go mam??)

Pati jeżeli chodzi o kuklika to kopałyśmy go u mnie :uszy z cienistej miejscówki pod jabłonką.Rośnie u mnie i w słońcu i w półcieniu i nie widzę dużej różnicy gdzie mu się bardziej podoba,rośnie podobnie na obu stanowiskach-z tym że wiadomo na słonku zakwita troszeczkę wcześniej :)
Każdy dzień może być lepszy od dnia poprzedniego...
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”