Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 2

Post »

Ooo to nawet osobiście tam pojadę. Ja w rosyjskie nie inwestuje z tego co podał luk3Z rosyjskie odmiany owocują prawie w tym samym czasie co polskie ale to pewnie zależy dużo od pogody.
Każdy się zgodzi że jagoda musi mieć zapylacz ale w jakim odstępie powinien się znajdować ? Czytałem gdzieś że ok 1m ale na plantacjach sadzą w jednym rzędzie odmianę A a w drugim B międzyrzędzia wynoszą ok 2,5m jak jest tym zapyleniem ?
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam kolego, że wprowadziłem cię w błąd.
Cały czas myślałem , o jagodzie kamczackiej pod nazwą Jolanta, a piszę
Lucyna. Nie wiem dlaczego, w każdym razie przepraszam.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Jadłem Jolantę i była zdecydowanie gorsza od Wojtka. Może ktoś pomieszał odmiany albo to nie była Jolanta tylko Karina. Bo Karina też smakowo jest ok. Przy jagodzie na smak wpływa najprawdopodobniej gleba, pogoda. Jadłem owoce z młodych krzaków i ze starszych i te na starszych były zdecydowanie lepsze(tej samej odmiany). Tak więc nie ma co skreślać danej odmiany dopóki nie będzie miała kilku lat.
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Teoria odnośnie gleby nie bardzo się u mnie sprawdza ,miałam Wojtka ,stara rosyjska odmianę z drobnymi owocami i taki rozłożysty krzaczor NN .Rosły obok siebie ,rosyjska kwaśna nikt nie mógł jej jeść ,tylko ja :),Wojtek ,oznaczony ze szkółki też nic specjalnego i tylko ta rozłożysta odmiana jest smaczna nawet bardzo -owoce duże cylindryczne ,no ma oczywiście ten swój posmak ale ja go uwielbiam .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam taka odmianę, bardziej rozesłana niż wzniesiona. Nazywa się Kruggs i jest słodka. Lubią ją dzieci. Ciężka do zbioru bo krzaczki ścielące.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

Myślę,że kupując Jagodę kamczacką warto robić to w okresie owocowania, można spróbować owoców danej odmiany i nie przeżyć rozczarowania. Jagoda jest na tyle popularną rośliną, że nawet małe szkółki mają je w ofercie. Ja właśnie tak kupowałem i nie żałuję.
jutlandia
100p
100p
Od: 26 paź 2012, o 10:40

Post »

Jestem wielką fanką bohaterki wątku. Mój mąż jej nie jadł, bo uważał, że jest niesmaczna. W zeszłym roku zapytał mnie, czemu nie powiedziałam mu, że ona ma tak dobre owoce? Z nią trochę tak jest - trzeba się przekonać. Jak ktoś spodziewa się borówki amerykańskiej, to cóż... ona nie jest borówką amerykańską :roll: U mnie sprawdza się każda odmiana - część do konsumpcji, a część na kompoty jako dodatek do innych mniej "wytrawnych" owoców.
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Darko52 pisze:Przepraszam kolego, że wprowadziłem cię w błąd.
Cały czas myślałem , o jagodzie kamczackiej pod nazwą Jolanta, a piszę
Lucyna. Nie wiem dlaczego, w każdym razie przepraszam.
Spoko nie ma problemu bywa i tak :) troszkę się naszukałem o tej odmianie ale o dziwo coś mi wyskoczyło ale jak to w necie wszystko jest :)
co do smaku jagody to zależy od pogody będzie deszczowo to będzie kwaśna słonecznie słodka plus jaka odmiana.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Ja próbowałem wielu odmian jagody kamczackiej i każda była smaczna tylko dojrzewały w różnym terminie,trochę ciężko jest trafić w moment kiedy dobrze dojrzeją bo kamczatka najpierw się ładnie wybarwia i potem jeszcze przez jakiś czas nabiera smaku.
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

A jak rosną Wasze wiciokrzewy kamczackie?

U mnie, na dobrej glebie niestety wygląda to mizernie. Mam kilkanaście roślin, chyba z 6 odmian, nie chce mi się nawet sprawdzać jakich dokładnie, ponieważ żaden okaz nie jest wart tego wysiłku :-) rosną bardzo słabo, mają kiepskie przyrosty roczne i niewiele owoców. Rośliny mają obecnie około 30- 50 cm mimo, że są u mnie już 2-3 lata. Niektóre były przycinane, aby sprowokować krzewienie, inne nie, aby mieć materiał porównawczy. Gałązki bardzo cienkie, wręcz nitkowate, tak gęste, że czasem nie widać dojrzewających owoców.

Jestem bardzo niezadowolony z uprawy tego gatunku w moim ogrodzie.
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

W końcu się zebrałam, pojechałam, kupiłam, posadziłam.

Tutaj na pierwszym planie. Po posadzeniu w podłoże do borówek.
Obrazek

Tutaj po prawej stronie.
Obrazek

Tak to wygląda. 3 dołki to borówki.
Obrazek

Tak wyglądają po dosypaniu przerobionych trocin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwasty zostaną ugracowane i przykryte zrębkami.
Asia
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asia, z gracowaniem traw to ostrożnie, żebyś sobie perzu nie rozmnożyła. Chyba, że powybierasz wszystkie kłącza ;:108
Pozdrawiam
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Tak myślę, żeby na trawie, między krzakami, położyć folie i na to zrębki. Chwasty nie będą rosły.
Asia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”