Storczyki Valdessy Kane :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Valdessy Kane :)
Witaj Marto . Na ślimaki jest bardzo prosty i łatwy sposób. Po co zaraz chemia, wystarczy plasterek świeżego ziemniaczka lub listek sałaty położony na podłożu obok storczyka, co jakiś czas zmieniany. Jeżeli ślimaki tam jeszcze są, z całą pewnością na te delicje się wyłapią. Metoda sprawdzona na moich roślinach. Nie sposób ustrzec się takich niespodzianek przy zakupie nowych roślin. Swoją drogą nie sądzę, aby taki mały ślimaczek dokonał takich spustoszeń w korzeniach.
Korzenie są przegnite (za dużo wilgoci), a nie pogryzione.
Korzenie są przegnite (za dużo wilgoci), a nie pogryzione.
Witam,
Myślę, że niecierpliwość jest złym doradcą....powiem wierszowankiem
Dopiero rozpoczął pęknięciem ...
korona jeszcze się nie podniosła...
a, Ciebie już smutna emocja poniosła.
Trzeba wiedzieć ,ze wykształcenie kwiatu jest też procesem...a petale mogą się pokręcić nieco później.To, akurat jest efektem specjalnego bodźca, poprzedzonego wykształceniem "włosków". Potrzebne trochę czasu......
Nie myślę, ze to defekt rośliny /nabyty bądź wrodzony/ ale i takie bywają .
Ja miałam kiedyś Paphiopedilum bez "korony".
Prezentowałam go na forach jako duszka....... - obłędnie to wyglądało- /jak znajdę zdjęcie ,wkleję/.
Później w kwitnieniach już normalne miał kwiaty....
Pozdrawiam i pocieszam strapioną
JOVANKA
.valdessa_kane pisze:"pękł" drugi kwiatek na Paphiopedilum Dianthum i ma niewykształcone petale, jestem delikatnie mówiąc zawiedziona
Myślę, że niecierpliwość jest złym doradcą....powiem wierszowankiem
Trzeba wiedzieć ,ze wykształcenie kwiatu jest też procesem...a petale mogą się pokręcić nieco później.To, akurat jest efektem specjalnego bodźca, poprzedzonego wykształceniem "włosków". Potrzebne trochę czasu......
Nie myślę, ze to defekt rośliny /nabyty bądź wrodzony/ ale i takie bywają .
Ja miałam kiedyś Paphiopedilum bez "korony".
Prezentowałam go na forach jako duszka....... - obłędnie to wyglądało- /jak znajdę zdjęcie ,wkleję/.
Później w kwitnieniach już normalne miał kwiaty....
Pozdrawiam i pocieszam strapioną
JOVANKA
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem ile było tych ślimaków bo podłoże zmieniałam na szybko i nie miałam czasu go oglądać, ale tez się skłaniam jednak do tego, że roślina została przelana i to już w sklepie - moja siostra kupiła Madonnę razem ze mną i bardzo szybko straciła liść. Szkoda, że to nie było dla mnie czerwoną lampką do zajrzenia w korzonki swojej sztuki.Lana pisze: Korzenie są przegnite (za dużo wilgoci), a nie pogryzione.
Pierwszy kwiatek na takim etapie miał dłuższe petale tylko prawie proste (przejrzałam zdjęcia pierwszego kwiatuszka i widać jak rosły, tyle że u drugiego powinny już teraz być dłuższe a nie takie tyćki... )Dufin pisze:może petale będą się jeszcze "wyrabiać"?
Jovanko - to że się kręcą później widać choćby po zdjęciach które wrzucałam, chodziło mi o to, że są mocno krótkie
W ogóle zakup jest z tego samego sklepu co Madonna i nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba rozeta jest podgnita :/ jak roślina przyszła myślałam, że to taki urok że coś tam czarniawe na dole, ale teraz widzę, że liść mi niedługo odleci :/ chyba zaraz rozbiorę roślinę z podłoża :/
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
no prze bajerancki jest nawet mój M sie nim zachwycał kiedyś w ogrodniczym jak bedę mieć trochę wiecej przestrzeni to muszę sobie takie dziwadełko sprawić
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Oj jakie króciutkie "rączki" ma, ale też wygląda uroczo
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Nic się nie martw. Pierwsze kwitnienia są czesami takie "niedoskonałe". Wybacz mu, bo na pewno bardzo się starał. Jest piękny!valdessa_kane pisze:Jak złe wieści to hurtowo "pękł" drugi kwiatek na Paphiopedilum Dianthum i ma niewykształcone petale, jestem delikatnie mówiąc zawiedziona ma ktoś pomysł co może być powodem? Dobre to, że w przeciwieństwie do pierwszego ma ładną pękatą warżkę (pierwszy ma wklęśniętą).
Kolejne kwiaty będą już dobrze wykształcone.
Jestem pod wrażeniemJovanka pisze: ....powiem wierszowankiem
- valdessa_kane
- 500p
DziękujęMeiss pisze:Oj jakie króciutkie "rączki" ma, ale też wygląda uroczo
Ma wybaczone, bo teraz jak ktoś się celowo nie dopatruje to nie zwróci uwagi na różnicę w długości petali a i ja udaję przed sobą że tego nie widzę :P i po prostu podziwiam jaki jest cudowny.dzika pisze:Nic się nie martw. Pierwsze kwitnienia są czesami takie "niedoskonałe". Wybacz mu, bo na pewno bardzo się starał. Jest piękny!
Kolejne kwiaty będą już dobrze wykształcone.
Moją radość tylko dość mocno przyćmiewa czarne chore miejsce... po tym jak straciłam liść już 2x moczyłam całą doniczkę w roztworze Pevicur Energy 840 SL i chore miejsce jakby "zaschło" i roślince się nie pogarsza. Mimo to zakupiłam skalpel i jak tylko kwiaty przekwitną będę próbowała wyciąć chore miejsce, choć miejsce jest na tyle niefortunne, że pewnie cała rozeta pójdzie won... więc mam nadzieję, że 2 mniejsze rozetki nie są zainfekowane i tą operację przeżyją...
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Trzymamy kciuki
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Śliczne te kwiaty, ja nie widzę różnicy w długości petali poza tym przecież kwiaty nie muszą być identyczne, na falkach też się zdarza, że dwa kwiaty na tej samej roślinie wyglądają zupełnie inaczej To chyba tylko dodaje roślinie uroku. Co do zaczernienia, mam nadzieję, że to tylko wierzchnia rana i łatwo pozbędziesz się jej skalpelem
Ja w kwitnieniu Twojego paphio widzę tzw. wartość dodaną. Zobacz ile osób się nim zainteresowało. Każdy by napisał: ładny, śliczny, romantyczny... a tu tyle wpisów...
A tak w ogóle, to defekt nie umniejsza jego piękności
A tak w ogóle, to defekt nie umniejsza jego piękności
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- valdessa_kane
- 500p
Dzięki
Teraz zaprezentuję wam moje doświadczenie "laboratoryjne" ;) ok 3 tygodnie temu włożyłam 2 odcięte pędy do czystej wody i postawiłam na najbardziej nasłonecznionym parapecie w nadziei, że doczekam się keiki. Niestety na jednym uhodowałam póki co 1,5 cm odbicie ale w końcu to nie jedyne oczko więc dziś dodałam do wody ukorzeniacz i czekam dalej
Teraz zaprezentuję wam moje doświadczenie "laboratoryjne" ;) ok 3 tygodnie temu włożyłam 2 odcięte pędy do czystej wody i postawiłam na najbardziej nasłonecznionym parapecie w nadziei, że doczekam się keiki. Niestety na jednym uhodowałam póki co 1,5 cm odbicie ale w końcu to nie jedyne oczko więc dziś dodałam do wody ukorzeniacz i czekam dalej
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
hehehe.. ta kolba (taka z cyklu " mały odkrywca" ) faktycznie dodaje doświadczalnego charakteru Twoim pędom Z zainteresowaniem będę śledzić Twoje poczynania bo mam podobną sytuację