Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasencja

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

Galadier pisze:Masz rację Kasencja, poszłam na skróty i jeszcze chyba źle odebrałam twój post.
Też nie było moją intencją uczenie nikogo, tylko mając w głowie zdjęcia Nowicjuszka chciałam powiedzieć dlaczego w tym konkretnym przypadku moim zdaniem lepszy będzie inny środek.
Pisząc komuś o danym środku, pisz po prostu rzetelnie, a nie idź na skróty. Bo pisząc o Acrobacie, że jest kontaktowy i działa zapobiegawczo, wprowadzasz ludzi w błąd. Dlatego Cię poprawiłam. Konkretny środek, konkretne działanie. To wszystko.
Awatar użytkownika
ania1969
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lip 2013, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

help, help Ludwiku gdzie jesteś ::))

dzisiaj rano nic się z nimi nie działo były piękne i zdrowe, a o 18-tej coś takiego. Czytam i chyba jest to zgnilizna ale do końca nie potrafię określić, jedni mówią saletra, drudzy coś innego ... a czym skutecznie tego się pozbyć???

oberwać pomidory ?? tego bym nie chciała
spryskać tylko je , czy cały krzak ( są tam kwiaty)
czy inne krzaki też tak na wszelki wypadek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

Powiedzcie mi co to może być na moich owocach pomidora,pojawia się jasna plama od strony szypułki,plamę w krótkim czasie atakuje szara pleśń...czy to jest ta własnie szara pleśń,czy coś innego ,a szara to uboczny skutek choroby.Pomidorek w krótkim czasie odpada od szypułki.
Doradzcie czym to pryskać bo Tanos nie daje sobie z tym rady
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Do ania1969 jak najszybciej wykonaj oprysk roztworem saletry wapniowej ale tylko po owocach !!! nie po liściach poniewaz dostarczyła byś roslinie niepotrzebnie azot ! Stężenie takie jak podaje producent na etykiecie ale stosuje sie roztwór 0,5-1%max
Ja zastosowałem stężenie 0,5-0,7%
W moim przypadku jednorazowy oprysk zatrzymał zmiany chorobowe natychmiast ;:oj
Jeśli wszystko będzie OK to po tygodniu możesz opryskać całe krzaki pomidorów roztworem cytrynianu wapnia
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Ja zrobiłem cytrynian wapnia z węglanu wapnia który kupiłem w sklepie internetowym do odkwaszania wina :wink:
Przepis z forum :

30 gram węglanu wapnia (lub kredy) + 40 gram kwasku cytrynowego.
30 gram węglanu wapnia rozmieszać w 0,5lita wody w butelce 1,5 litrowej i dodać 40 gram kwasku cytrynowego wcześniej rozrobionego w niewielkiej ilości wody np. 100ml.
Powoli dolewać roztwór kwasku cytrynowego do węglanu wapnia , bo bardzo gazuje !
Następnie wszystko dopełnić wodą do ogólnej objętości 10 litrów wody i gotowe :D
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cydynka pisze:Powiedzcie mi co to może być na moich owocach pomidora,pojawia się jasna plama od strony szypułki,plamę w krótkim czasie atakuje szara pleśń...czy to jest ta własnie szara pleśń,czy coś innego ,a szara to uboczny skutek choroby.Pomidorek w krótkim czasie odpada od szypułki.
Doradzcie czym to pryskać bo Tanos nie daje sobie z tym rady
To jest szara pleśń
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Zrobiłem roztwór cytrynianu wapnia z kredy malarskiej.Roztwór się pienił,opryskałem pomidory.Po kilku dniach chciałem znów zrobić oprysk i zobaczyłem że w butelce na dnie zrobił się osad.Nie za bardzo daje się on rozmieszać i zatyka opryskiwacz.Czy to normalne w takim roztworze?
Awatar użytkownika
ania1969
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lip 2013, o 11:41
Kontakt:

Post »

DoktorPio

wielkie dzięki, a już chciałam je obrywać. Czy można ten oprysk zrobić zapobiegawczo na dopiero co zawiązanych pomidorkach
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ania1969 pisze:uż chciałam je obrywać
No i będziesz musieć. Tak zaawansowane zmiany się nie cofną.
puciaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lis 2011, o 20:20

Post »

Witam i błagam o pomoc.
To mój drugi sezon pomidorowy - poprzednio w okolicach września wszystko zjadła mi zaraza ale zdołałam kilkadziesiąt kilo zebrać więc się zbytnio nie martwiłam. Nie używałam żadnej chemii tylko podlewałam gnojówką z pokrzyw i gnojówką z pomidorów oraz pryskałam wyciągiem ze skrzypu.

W tym roku coś nie tak z nimi jest od początku. Posadziłam do gruntu 25 maja. Stały i nie rosły wcale chyba ze 3 tygodnie. W dodatku słońce je popaliło, ale w końcu odżyły i urosły.

Od kilku dni zauważyłam fioletowe nerwy liści i gdzieniegdzie łodyżki.

Aha - nie pryskałam żadnymi preparatami. Oprysk robiłam tylko ze skrzypu i podlewałam gnojówką z pokrzyw i gnojówką z liści pomidora.

Czy ten fiolet to brak fosforu? Gdzieniegdzie całe liście są fioletowe od spodu. Co im dać na to i dolistnie czy doglebowo?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
puciaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lis 2011, o 20:20

Post »

No i dziś zauważyłam początki zarazy! Jestem załamana nawet 1 pomidora jeszcze nie zjadłam. Jutro jadę do sklepu coś kupić wiem, że trzeba pryskać na zmianę 2 preparatami. Czy macie jakieś szczególnie polecane? Wyrwałam 1 krzaka bo po oderwaniu liścia zobaczyłam, że jest brązowy w środku.

Obrazek

Obrazek

Czy tu na szypułkach to też zaraza?
Obrazek

Niestety zaraza jest już na owocach - na tym zdjęciu te 2 ją mają, prawda? A ten 3 bardziej brązowy to co to?? Czy coś jeszcze innego się przypałętało?? Co mam na to kupić?

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tak mi szkoda tych krzaków. Sama je wysiałam, doglądałam. Mam w gruncie 70 krzaków dużych i ze 40 koktajlowych. Proszę, doradźcie coś :(
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Od ponad tygodnia próbuję doprowadzić działkę do porządku. Prawie skończyłam dziś plewić, ale jak zwykle pomidorki nie dały mi odpocząć. Dziś mam do pokazania cały zestaw dziwnych plamek i zaschnięć. Do końca nie jestem przekonana co to. Pomidory były przesuszone, a w niewielkim odstępie od posadzenia lało, więc pewnie też za mokro miały. jeden oprysk mają za sobą - Revusem (w połowie czerwca). Dziś opryskałam je Ridomilem. dla przychamowania, choć nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam. Oczywiście z dodatkiem siarczanu mg i saletry potasowej. Najpierw znalazłam jednego liścia chyba z Szarą Pleśnią, a po 2 godzinach miałam już ich kilka na kolejnych krzakach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i jeszcze coś, co mi dziś się pojawiło. Nie przypomina owadów. raczej pozostałości po nich. Swojego czasu miałam coś podobnego w tunelu z papryką, ale tam były owady małe białe, bo widać było skrzydełka i nóżki :) Przyszły chłody i się samo skończyło. :) A tutaj są, i się roznoszą. A nie mam bladego pojęcia co to.
Obrazek Obrazek Obrazek

Jakbym mogła się dowiedzieć od mądrych głów, co to to jest - i na liściach (podejrzewam Szarą Pleśń), i te białe "coś" :) I czy dobrze zrobiłam opryskując pomidory Ridomilem czy to była totalna porażka.
Z chemi mam do wyboru Infinito, Helmi Cymi, Tanos, Curzane M, Miedzian, Topsin, Mildex, Gwarant, i coś na szkodniki, Karate Zeon, Decis i chyba jeszcze jakiś, Kohinor albo coś takiego.
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

puciaczek pisze:Niestety zaraza jest już na owocach
Niestety nie jest to ZZ. To "tylko" sucha zgnilizna wierzchołkowa.

Tereso

To białe to zapewne upierdliwy nad wyraz rodzaj mszycy- bawełnica.
Na 2 i 3 zdjęciu są plamy ZZ.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”