Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Dziękuję Kasiu za wiadomość ;:196 własnie druga cattleya też hybryda stała na balkonie niemal na pełnym słońcu i tez nie zaobserwowałam podobnych zmian, więc to pewnie zależy od krzyżówki :) Korzonków u Vandy nie dotykam, w ogóle jej nie wyciągam, wodę odlewam delikatnie przechylając szkło :) Bałam się tylko jak zareagują na wodę źródlaną z biedronki bo cały czas zastanawiam się czy jest dobra dla vand, wiele osób pisze, że tak, ale rozmyślam czy nie ma za dużo minerałów. Może mi się wydawać, ze jest ok, ale nalot na korzonkach nie odkłada się z dnia na dzień, więc nie chciałabym się pewnego dnia zdziwić. Chyba kupie tez wodę destylowaną i będę moczyć naprzemiennie raz w jednej wodzie a raz w drugiej.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

;:oj ;:oj ;:oj Ale korzenisko na vandzi ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kami też nie spodziewałam się takiego tłuścioszka, bo zanim korzeń się pojawił to wybrzuszenie było takie drobniutkie, dopiero później zaczął ładnie rosnąć. Wydaje mi się, że są jeszcze dwa takie drobne wzgórki tylko nie wiem czy korzonki się przebiją :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Przebiją,przebiją ;:108
Ale korzeń to jest the best ;:108
Trzymam kciuki za więcej takich gigantów :uszy ;:215
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Aniu a czy powstawanie plamek na Vandzi się zatrzymało ? Ale grubaśny korzonek, super, oby tak dalej ;:138 .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak Aniu, nic nowego się nie pojawiło ;:333 szkoda tylko, że te stare już zostaną, bo brzydko to wygląda :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Oj tam, Aniu, najważniejsze, że nic złego nie dzieje się dalej. Jak urośnie więcej górnych, zdrowych listków, to te bardziej na dole nie będą aż tak rzucać się w oczy.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

No, i teraz ze zdjęciami widać o czym się mówi, super ;:138

Aniu, czy twój dobytek stoi na jakiejś półce? Bo fajnie wygląda oprawa z drewna naokoło :D Dasz fotkę całości? :wink:

Trzymam kciuki za przyrościk na cattleyce ;:333 Ja się teraz trochę ze swoimi bujam, więc fajnie też poobserwować postępy u innych :)

Za resztę zielonego dobytku, też oczywiście trzymam kciuki !! ;:215
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Aniu widzę, że fantastycznie dogadałaś się z vandowatymi - gratuluję ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Aniu! :D Widzę, że z Vandami wcale nie idzie Ci tak źle jak opisywałaś :wink: To, że pojawił się korzonek to dobry znak ;:215 Miejmy nadzieję, że szybko pojawią się następne :D
Tacka z maluchami (w sumie, niektóre to już nie takie maluchy 8-) ) pięknie się prezentuje, teraz zostaje tylko czekać, aż któryś z tych maluchów zakwitnie :D

:wit
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu racja racja, dlatego cieszę się z nowego listka i mam nadzieję, że będzie szybko rósł tak jak Actus mówi :D a zaraz za nim kolejny i kolejny ;:224 później mogą sobie zrobić przerwę na kwitnienie, nie mam nic przeciwko :;230

No Kahim, wzruszyłaś mnie tym, że interesuje Cie los moich podopiecznych, więc ruszyłam moje to i owo z kanapy i porobiłam jakieś zdjęcia :D Kasiu maluchy, reanimki i miniaturki stoją na wysokiej drewnianej półce na książki ;) Tyle, że książki musiały wyemigrować ;:224 dorosłe falki po kwitnieniu, stoją na tej samej półce tylko u samej góry. Jedynie niekwitnące się tam mieszczą, ale tak się składa, że już mi chyba wszystko przekwitło poza dwoma stojącymi u mamy w pokoju :D Tam też stoją jeszcze trzy inne. Część była do niedawna na balkonie a teraz stoi na południowym oknie u mnie o czym pisałam. Vandowate natomiast stoją na małym białym stoliku koło książki z półkami a wszystko wygląda mniej więcej tak..

Obrazek

odsunęłam firankę by widać było okupowany parapet :roll: normalnie mam zasłoniętą, więc rozprasza ona lekko światło :) co ciekawe na tym zdjęciu mam opuszczone rolety ;:224 Gdy je zamawiałam to bałam się, ze będą za ciemne, wybrałam taką kawę z mlekiem a gdy mi je przywieźli, byłam pewna, ze zaszła pomyłka, bo na moim słonecznym oknie są prawie białe ;:204 nie umiem się skupić gdy w pokoju mam tak jasno, zaraz boli mnie głowa, więc musiałam pomyśleć nad firankami i zasłonami bo wcześniej to nawet karnisza nie miałam licząc, ze rolety wystarczą ;:224

Pati to zależy jak na to spojrzeć... początki były trudne, małe vandy od Actus pozrzucały listki, sporo korzonków wycięłam, gdy zaczęły wychodzić nowe niechcący je uszkodziłam ;:224 Później zamówiłam dorosła vandę, która od razu sparzyłam na parapecie.. chyba dopiero teraz coś zaczyna iść ku dobremu :) Maluchy od Kasi chyba już się aklimatyzują a i duża vanda zmieniła stanowisko na takie, które lepiej jej służy :wink: no ale jak to mówią, wszystkiego się człowiek uczy metoda prób i błędów :)

Dorotko chyba za wcześnie na takie pochwały :wink: Ciągle niepokoją mnie korzonki większej vandy bo nabierają dziwnych szaroburych odcieni mimo, ze nie dotykam ich i raczej nie mocze za często.. ale przeglądając zdjęcia w necie dostrzegam, ze mało które vandy mają wszystkie korzenie idealnie zielone, więc póki co obserwuję i zobaczymy :) Szukałam szerszego wazonu, bo może to w nim tkwi problem, ale te które spotykałam niewiele różniły się od obecnego, więc nie było warto..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Aniu ,jestem pelna podziwu jak szybko wandy przystosowaly sie do Twoich warunkow. Brawo.Teraz tylko czekac na kwiatki.Duzo sie u Ciebie dzieje ,powinnas czesciej wklejac zdjecia. Gratuluje ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Dufin ciesze sie ze twoje wandy zechcialy z Toba wspolpracowac. Teraz bedzie juz tylko lepiej. Mam nadzieje, ze niedlugo pokazesz nowe kwitnienia nie tylko u Phalkow, ale takze u vand ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”