Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Post »

ILONKO ,to co podpisałaś floks szydlasty jest floksem kanadyjskim .Szydlaste masz kilka fotek niżej .
Kwiatów u Wisterii zazdraszczam ,tym bardziej ,że była to sadzonka tyci ,tyci .Moja była ogromniasta i ponoć szczepiona ,więc powinna szybko zakwitnąć .Niestety czekam już kilka lat i nic . :?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Ilonko ;:oj było co oglądać. Bardzo gustownie urządzony ogród nie wspomnę o bogactwie zgromadzonych roślin. Wyobrażam sobie ile czasu pochłania pielęgnowanie tych wszystkich piękności.Pieski wspaniale. Moja ukochana rasa. Mieliśmy przez 15 lat a jak odszedł wszyscy mieli łzy w oczach nawet sąsiedzi.
Będę tu zaglądał,bo to dopiero początek sezonu i na pewno jakieś perełki jeszcze pokażesz.

Dużo sloneczka ;:3 i ciepła
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Ilonko,jak tam roslinki u ciebie po przymrozkach?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ilonka tak jak poprzednicy pochwalę, piękny ogród i bogactwo zgromadzonych pięknych roślin ;:108
Lemon Dream pięknie zakwitł, ma cudny kolor kwiatuszka. W zeszłym roku też kupiłam go sobie, ale jakiś taki chorowity był a w tym roku już go nie ma ;:145 będę jeszcze raz musiała się do niego przymierzyć
A wiesz, że tulipanami to zaraziłam się między innymi od Ciebie ;:108
Już w zeszłym roku wiosną pokazywałaś cudności, między innymi Unicum
A jak zobaczyłam te łany tulipanów z wycieczki, to już przepadłam :roll:
A teraz pokazałaś śliczniaczka - Queensland :tan i jak tu nie kochać tulipanów. Jesienią będę szukać jego cebulek aby przyszłej wiosny też zdobił mój ogród :tan
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wszystko, co dobre niestety szybko się kończy i znów powrót do szarej rzeczywistości, choć pogoda tym razem nas nie rozpieszczała nie było, aż tak źle, gdyż co nieco można było porobić, najgorsze tylko te nocne przymrozki, dziś rano znów skrobałam szyby ;:223, na szczęście wszystko co można było wnieść nocowało w domu, więc nie ucierpiało, a w ogrodzie też żadnych szkód raczej nie zauważyłam. Z tego co zapowiadają były to raczej już ostatnie przymrozki (oby), gdyż mam zamiar od jutra wysadzać pomału wszystko do gruntu, dzisiaj szybciutko odpowiadam u siebie, a jutro zajrzę do Was, muszę na zmianę, bo inaczej nie daję rady.

Bożenko, faktycznie już spałam, kiedy to pisałaś, a w weekend jakoś mi się nie składało, aby zasiąść do lapka, wydaje mi się, że moje kalie wsadziłam troszkę za szybko, bo liście są chyba lekko wybujałe, mam je wszystkie w jednej donicy i tak zostawię, bo niestety nie mam gdzie ich wsadzić, aby rosły w gruncie. W sumie to będę miała porównanie, gdyż mam je drugi sezon i w zeszłym rosły właśnie w gruncie. Tulipanki też uwielbiam, największą metamorfozą zaskoczył mnie Mata Hari, który podczas rozkwitu jest żółto czerwony, później żółty kolor ustępuje miejsca białemu, a ostatecznie prawie w całości są ciemno różowe. Guernsey Cream, to nowy nabytek, ja zachorowałam na niego dwa lata temu, kiedy zobaczyłam u sąsiadki jaki spektakl potrafi dać, ponoć to właśnie powojnik nie lubiący słońca, o czym ja niestety nie wiedziałam, więc posadziłam go w słonecznym miejscu, póki co daje radę, jeśli jednak trzeba będzie to go przesadzę. Nocniczek zakosiłam, bo on jest za ładny, aby służył do innych celów ;:306

czy powiedziałabyś, że na tych zdjęciach to wciąż ten sam tulipan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sylwia, dziękuję weekend był naprawdę udany, szkoda tylko, że te wolne dni tak szybko przemijają, słoneczka nie brakowało, choć za ciepło też nie było, fakt te przymrozki człowieka wykończą, codziennie się trzęsę myśląc jakich szkód mogą narobić tak, tak lilaki kwitną już na całego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piotrek, dzięki, pogoda faktycznie taka w kratkę, ale nie było, aż tak źle oprócz tych nocnych przymrozków ;:223, co do różyczek, to akurat te które wydają Ci się maciupkie, to nowe nasadzenia i rzeczywiście niskie rabatówki, naprawdę dzielnie sobie radzą poza tym przed nimi duże wyzwanie, gdyż w tym miejscu, nie ma ogólnie za dużo słoneczka, ale myślę, że będzie okey. Wszystkie inne to znaczy zeszłoroczne wiosenne i jesienne nasadzenia, to już ogromne krzewy wszystkie w zasadzie z pąkami, że jak patrzę na nie to sama nie wierzę. Ten płot był zrobiony tak na szybciutko, żebym nie widziała tego co za płotem u sąsiada, bo tam tylko perz i zielsko, będzie przemalowany, ale dopiero jak przekwitną konwalie, bo szkoda by ich było, dobre z tym Jackmanii ;:306 poczekamy zobaczymy, jeśli faktycznie, to mówi się trudno będzie, co będzie, chociaż moja synowa kupiła właśnie tego samego w Biedrze w zeszłym sezonie i o dziwo zgadza się odmianowo

a tak wygląda większość moich róż
Obrazek

Obrazek

pączek Nostalgii
Obrazek

Madziu, ten żarnowiec bije u mnie rekordy oglądalności ze względu na swą wielkość, faktycznie, gdy kwitnie efekt jest powalający, czytałam kiedyś, że one długowiecznie niestety nie są, ale czas pokaże. Moja wisteria, rośnie w gruncie, nigdy jej nie okrywałam, to jej 6 rok u mnie (dwa razy w między czasie ją przesadzałam za nim trafiła na docelowe miejsce) i pierwsze jej kwiatki, dzisiaj na zdjęciu następny etap, mam nadzieję, że doczekam się pełnego rozkwitu

mój wielkolud
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i obiecany kwiatek wisterii
Obrazek

Jolu, dzięki faktycznie to floks kanadyjski przecież wiedziałam, ale z rozpędu napisałam szydlasty, już poprawiłam, żeby nie wprowadzać w błąd, co do wistarii, to myślę, że w końcu i Ty się doczekasz kwiatków, nie wiem ile w tym prawdy, że to ponoć kwestia odpowiedniego cięcia jak pisała Kasia (Robaczek), gdyż moja odpowiednio przycięta nie była, a jednak zakwitła, może rzeczywiście miała by wówczas więcej tych kwiatów, ale i tak bardzo się cieszę, bo nawet nie pamiętałam jaki kolor jej wybrałam

tutaj floksy szydlaste
Obrazek

floks kanadyjski
Obrazek

i żagwin
Obrazek

Januszu, witaj :wit chyba ściągnęłam Cię telepatycznie ;:306, właśnie jak ostatnio przeglądałam wątki napotkałam Twój i stwierdziłam, że muszę wpaść i zobaczyć co u Ciebie słychać, ale nie zdążyłam się wpisać (obiecuję jutro ;:108), jednak nie mogę nie wspomnieć, że Twoje korony cesarskie powaliły mnie na kolana, dzięki z tyle pięknych słów o moim ogrodzie, to bardzo cieszy i motywuje do dalszych działań. Tak ta rasa jest niesamowita, to bardzo inteligentne stworzenia czasami słów nie potrzeba, żeby się z nimi dogadać, oczywiście "swoje za uszami" też mają, chociażby to, że są strasznie hałaśliwe ale i tak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo niejednego już przegoniły. Wiem jak boli taka strata, gdyż trzy lata temu straciłam 6 letnia sunię, mamę tej obecnej (to istny jej sobowtór) i do dzisiaj za nią ryczę, a pies też ma już swoje latka (w styczniu skończył 11) łudzę się jednak, że jakiś czas jeszcze z nami pobędzie

Obrazek

nie wiem czy to perełki, ale też fajniutkie

kamasja zaczyna
Obrazek

clematis Patricia ann Fretwell "Pafar"
Obrazek

akebia
Obrazek

rh Fantastica
Obrazek

Arisaema amurense
Obrazek

kokoryczka
Obrazek

Małgosiu, wszystko co mogliśmy znieśliśmy na czas do domu przed zapowiadanymi przymrozkami, a więc z tych nic nie ucierpiało, z tego co w gruncie trudno powiedzieć, na chwilę obecną wygląda, że wszystko jest okey, mam nadzieję, że były to już ostatnie zimowe "podrygi"

werbena do skrzynek czeka na wsadzenie, teraz siedzi w domku
Obrazek

ostatnie już wspomnienie
Obrazek

Ewuniu, dziękuje kochana ;:196, z roślinkami to już tak bywa, chociaż chuchamy i dmuchamy na nie zawsze jakieś straty są po zimie niestety, u mnie nie pokazał się w ogóle Lemon Bells i chyba też jeszcze raz się na niego skuszę, z tulipanami podobnie są takie które rozrastają się same inne giną w oczach i do takich (przynajmniej u mnie) należy właśnie Queensland na 5 sztuk z zeszłego roku pokazał się jeden niestety, może to kwestia miejsca, a może odmiany, sama nie wiem, ale mam zamiar w tym sezonie wykopać wszystkie nie kwitnące i wsadzić je ponownie jesienią, o ile cebulki ich będą zdrowe, dam Ci znać

to dzisiejsze zdjęcie, chyba już jedne z ostatnich, które jeszcze nie rozkwitły Elegant Lady
Obrazek

Obrazek

i tak ogólnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ilonko pięknie w ogrodzie, tulipan 'Mata Hari' zasługuje na swoją nazwę :heja
Co zrobiłaś swoim perełkom, że idą prawie z nosami przy ziemi i skwaszonymi minkami ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ilonko pięknie, pięknie, coraz piękniej! Rh cudowny. Ten kolorek.. doszłam do wniosku że mam takich barw zdecydowanie za mało u siebie. Lilakowe szaleństwo trwa u Ciebie na całego . Ależ musisz mieć zapachy :) Tulipanki wciąż zachwycają. Przyrosty świerka zniewalające. To Białobok?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ilonko tulipany Mata Hari mnie wczoraj zmyliły.Z daleka pomyślałam,że ja takich nie sadziłam,ale numer ;:306
Elegant Lady u mnie również najpóźniej zakwitły i dumnie się prężą:)
Jak zwykle pięknie u Ciebie,a pieski jakie słodkie ;:167

Miłego dzionka:)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko :wit
Tulipan Mata Hari tak właśnie przebarwia sięz wiekiem ,u mnie też.
hostki,żurawki śliczne ;:167
Liliaki ślicznie Ci kwitną ;:108
A clematis Patricia ann Fretwell "Pafar" zapowiada się wyjątkowo pięknie.
Mnie czaruję pełnym już kwitnieniem mój Kaiser ;:167
Awatar użytkownika
Aga1504
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolekcja żurawek, bzy, rh, kalina po prostu wszystko ;:oj ;:oj
Kto by pomyślał że jeszcze tak niedawno było szczere pole ;:215
Tulipan Mata Hari niezwykły, zapisuję go na listę zakupową ;:180
Pozdrawiam Agnieszka*
Mój mały kawałek ziemi:-D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ilonko, takie piękne kwitnienia pokazujesz, najbardziej podoba mi się widok ogólny Twoich włości, jest pięknie ;:215
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Ilonko ;:196 cudnie masz ;:180 ogród zadbany i kolorowy zachwycam się nim. :heja
Szpaler fioletowych bzów pobudził moja wyobraźnię....... planuję małą zmianę w jednym miejscu ogrodu.
A, może właśnie z bzów zrobić mały żywopłot, tylko musiałabym je przycinać na wysokość 140 cm.
Czy one będą mi wtedy kwitły?... jak duże są twoje krzaczki?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

No,no ale ;:oj seria zdjęć a dusza się raduje. Brak słów,bo co by nie napisał zabrzmi banalnie. Z radością oglądam tak zadbane ogrody a pieski wciąż stoją mi przed oczami. Nie wiem czy oparłbym się pokusie wzięcia do domu takiego stworzenia gdyby nadarzyła się okazja. Szkoda,ale życia za mało,by ponownie wiązać się z tak wierną istotą.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”