![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
Na Powitanie Becia Cz 3
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na Powitanie Becia Cz 3
Ja miałam w zeszłym roku dwa kolorki i bardzo żałuję, że ich nie przezimowałam
(pobiera się sadzonki jak z pelargonii lub niecierpków), bo w tym roku jakoś na nie nie trafiłam na ryneczku, a stanowią faktycznie ozdobę przez kilka miesięcy!
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, ale to osteospermum -stokrotka amerykańska jest wieloletnie, czy jednoroczne?
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Iwonko
Piękna, jednoroczna roślina z rodziny Astrowatych (Asteraceae). Pochodzi z górskich regionów Afryki Południowej. Nazwę zawdzięcza wyjątkowo twardym nasionom; od greckiego słowa osteon - kość oraz łacińskiego spermum - nasienie. W uprawie występują trzy podstawowe serie odmianowe: - Symphony - kwiaty w ciepłych, słonecznych kolorach: białe (odmiana 'Milk'), kremowe ('Cream'), żółte ('Lemon'), brzoskwiniowe ('Peach') i pomarańczowe ('Orange'). - Jamboana - kwiaty białe (odmiana 'Osantis') oraz w różnych odcieniach fioletu ('Osjatis', 'Osoutis'). - Springstar - kwiaty białe (odmiana 'Arctur') i w rozmaitych odcieniach różu ('Castor', 'Gemma', 'cirius'). Dzikie rośliny i niektóre z uprawianych, stulają płatki w dni pochmurne i na noc. Można wtedy obserwować nieco inne kolory dolnej części płatków. Odmiany z serii Jamboana przeważnie pozostają otwarte przy gorszej pogodzie. Do ogrodów najczęściej kupujemy gotowe sadzonki wyhodowane w szklarniach, ale można też uzyskać rośliny samodzielnie z nasion lub sadzonek zielnych. Nasiona wysiewa się w III w szklarni lub inspekcie, zaś sadzonki zielne ukorzenia się z wierzchołkowych części rośliny, pobranych w dwa tygodnie po przeniesieniu jej przed przymrozkami do pomieszczenia o temperaturze zbliżonej do 10 stopni C. Umieszcza się je w mieszance torfu z piaskiem. W temperaturze 18-20 st. C, często zraszane, ukorzenią się
Piękna, jednoroczna roślina z rodziny Astrowatych (Asteraceae). Pochodzi z górskich regionów Afryki Południowej. Nazwę zawdzięcza wyjątkowo twardym nasionom; od greckiego słowa osteon - kość oraz łacińskiego spermum - nasienie. W uprawie występują trzy podstawowe serie odmianowe: - Symphony - kwiaty w ciepłych, słonecznych kolorach: białe (odmiana 'Milk'), kremowe ('Cream'), żółte ('Lemon'), brzoskwiniowe ('Peach') i pomarańczowe ('Orange'). - Jamboana - kwiaty białe (odmiana 'Osantis') oraz w różnych odcieniach fioletu ('Osjatis', 'Osoutis'). - Springstar - kwiaty białe (odmiana 'Arctur') i w rozmaitych odcieniach różu ('Castor', 'Gemma', 'cirius'). Dzikie rośliny i niektóre z uprawianych, stulają płatki w dni pochmurne i na noc. Można wtedy obserwować nieco inne kolory dolnej części płatków. Odmiany z serii Jamboana przeważnie pozostają otwarte przy gorszej pogodzie. Do ogrodów najczęściej kupujemy gotowe sadzonki wyhodowane w szklarniach, ale można też uzyskać rośliny samodzielnie z nasion lub sadzonek zielnych. Nasiona wysiewa się w III w szklarni lub inspekcie, zaś sadzonki zielne ukorzenia się z wierzchołkowych części rośliny, pobranych w dwa tygodnie po przeniesieniu jej przed przymrozkami do pomieszczenia o temperaturze zbliżonej do 10 stopni C. Umieszcza się je w mieszance torfu z piaskiem. W temperaturze 18-20 st. C, często zraszane, ukorzenią się
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Beatko... Buziaki przesyłam...
Co tam u Ciebie na ogrodzie słychać, okryłaś już wszystko...?
Jak zdrówko...?![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Co tam u Ciebie na ogrodzie słychać, okryłaś już wszystko...?
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Jak zdrówko...?
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- becia123
dorkow0Witaj Oj Dorotko jeszcze 4 budleje ,róż z 5 i z 5 hortensji jeden perukowiec zostały mi na jutro jestem do tyłu w tym roku ale bywa i tak częściej jestem u lekarzy albo w odwiedzinach w szpitalach niż mam czas pobyć w śród roślinek a mały w pierwszej klasie więc wałkujemy literki ale już jest lepiej i chętniej wiec do p;przodu
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No to Beatko spiesz się albo zadołuj bo śnieg ma padać może jeszcze stopnieje ale jednak. Pozdrawiam i trzymaj się zdrowo!
- becia123
Wiem Marysiu jutro zrobię to zbrakło mi dziś agrowłókniny zrobiłabym to dziś ale chciałam za szybko zrobić i mi serducho zaczęło dokuczać więc musiałam spasować .Z różami pójdzie szybko mam już kompost w ogródku na taczce a hortensje już po 16 tej jak połówka wróci z pracy .jak się pospieszę może w półtorej godzinki się uwinę .Między pracą ,wywiadówką i lekcjami z małym ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- iwona0042
Witaj Beatko, no czas na okrywanie niewątpliwie, ale kochana, na zdrówko zważaj, bo ono najważniejsze ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- becia123
Iwonko masz rację miałam dziś godzinkę okryłam róże ,budleje jeszcze 5 sztuk na jutro mi zostało bym miała wszystko zabezpieczone .Zrobiło się ciemno a przy latarce nie dałam rady.Jutro też dzień. ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Beatko
Zdrówko ważne!
Ja dopiero teraz zamówiłam róże i tylko je zakopcuję (ale raczej rękami ślubnego)
Ja dopiero teraz zamówiłam róże i tylko je zakopcuję (ale raczej rękami ślubnego)
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...
- becia123
Renzal Reniu też wpadły mi w oko różyczki ale wiosną teraz już dałam sobie spokój.Okryłam wszystko.
choć po ciemku bo z pracy wróciłam dziś o 17 tej
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Becia pracujący tak mają albo po ciemku albo skoro świt bo nie ma kiedy ale i tak jesteś lepsza ode mnie jakoś w tym roku strasznie nie zorganizowana jestem.
- iwona0042
Beatko a gdzie Ty nam się zapodziałaś ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- becia123
Witaj Iwonko oj trochę miałam pracy po pracy w domu ,w ogródku tez .potem przerabianie świniaka.Miedzy czasie cała trójka była chora moich maluchów . Teraz zamieszanie przedświąteczne ale od świąt już będę wolniejsza
miło ,ze jesteś
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Fajnie że się zameldowałaś bo jeszcze trochę byśmy za tobą list gończy puściły
Maluszki już zdrowe?
Maluszki już zdrowe?