U mnie Hokkaido ma po ok. 7 owocków na krzaku.rozmalinka pisze:Czy ktoś mógłby mnie oświecić co do plenności dyni Hokkaido?
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Ja wczoraj zjadłem pierwszą dynię Hokkaido w tym roku. Taka jeszcze w sumie nie do końca dojrzała, mniej słodka, lekko mączna. Ale i tak była pyszna Waga 1,4 kg.
W tym roku też jakoś moje mają mniej owoców. W zeszłym roku miały po 5-8 na krzak.
Tu proszę o przepis : http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9
Mod.jokaer.
W tym roku też jakoś moje mają mniej owoców. W zeszłym roku miały po 5-8 na krzak.
Tu proszę o przepis : http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9
Mod.jokaer.
Ja mam dynie piżmowe po raz pierwszy. Na początku żeńskie kwiaty się nie zapylały bo dynie nie wypuszczały żadnych kwiatów męskich (jedna żeńska zawiązka była bardzo wytrwała i otwierała kwiat co kilka dni niestety nie doczekała się zapylenia). teraz już się pozawiązywały mają ponad 20cm długości na razie są zielone i chyba będą długo dojrzewać.Myślę że po prostu dynię piżmową trzeba wsadzić wcześnie bo ma bardzo długi okres wegetacji, jest niestety pewien szkopuł jest ona piekielnie wrażliwa na niskie temperatury (nie mówię o przymrozkach bo to oczywiste). Ja musiałem wsiewać ją trzy razy w to samo miejsce bo po wysadzeniu z doniczki padała po kilku dniach (marniała potem bielała i dalej wiadomo).
U mnie dynie piżmowe mają dopiero zawiązki, Lunga di Napoli jakieś 2-3 kg, Butternut 10-15 cm maleństwa. Te dynie są późne i zwykle fantastycznie wiążą pod koniec sezonu kiedy już idą pierwsze przymrozki, trzeba je siać wcześniej to jedyna rada i sadzić wyrośnięte sadzonki.
Dziś zebrałam 10 szt dyń w tym 2 wielkie Marina di Chioggia chyba mają po 8 kg ciężko je unieść, widziałam jeszcze kilka mniejszych, bardzo się cieszę bo to pyszna i świetna do przechowywania odmiana
Dziś zebrałam 10 szt dyń w tym 2 wielkie Marina di Chioggia chyba mają po 8 kg ciężko je unieść, widziałam jeszcze kilka mniejszych, bardzo się cieszę bo to pyszna i świetna do przechowywania odmiana
Wygląda na to, że pozostało cierpliwie czekać na owoce i mieć nadzieję, że dojrzeją.
Jak poznać czy dynie Sweet Dumpling są na tyle dojrzałe, aby nadawały się do jedzenia?
Jak poznać czy dynie Sweet Dumpling są na tyle dojrzałe, aby nadawały się do jedzenia?
- Marcoo16
- 1000p
Właśnie Też mam Sweet Dumpling, ale one w ogóle nie mają tych zielonych pasów..
Pozdrawiam Marek
Marcoo, u mnie małe dynie tej odmiany nie miały pasów, jak dorastały to wychodziły im paski. A jakiej są wielkości, czy nasiona były oryginalne czy z Akcji?
Orkidea, na str 40 napisałam jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała
Orkidea, na str 40 napisałam jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała
- Marcoo16
- 1000p
Noo być może Są wielkości dużej pomarańczy, nasiona oryginalne z Legut..
Pozdrawiam Marek
Wiem, wiem, czytałem te posty. Myślałem tylko, że dynie Sweet Dumpling można jakoś rozpoznać po cechach charakterystycznych tylko dla tej odmiany, czyli to jak się przebarwia. No ale nic nie ma co się spieszyć, przyjdzie wrzesień to na pewno będą dobre.
Ogólnie uznaje się, że ta odmiana najlepiej nadaje się do faszerowania, a czy jak się ją samą upiecze tak jak np. Hokkaido to też będzie smaczna? Albo jakie inne kulinarne zastosowania może mieć?
Ogólnie uznaje się, że ta odmiana najlepiej nadaje się do faszerowania, a czy jak się ją samą upiecze tak jak np. Hokkaido to też będzie smaczna? Albo jakie inne kulinarne zastosowania może mieć?
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sweet Dumpling na surowo ma smak orzechowy ,piekłam też jak hokkaido z oliwą i ziołami no i nadziewana też wyborna i pięknie wygląda.Moja też jeszcze ciemno zielona ale wybarwi się jesienią jak w ubieglym roku.
Małgosia
Jeszcze mam pytanie do dyniomaniaków znacie dynie do jedzenia na surowo o smaku melona ?
Małgosia
Jeszcze mam pytanie do dyniomaniaków znacie dynie do jedzenia na surowo o smaku melona ?
Sweet Dumpling nadaje się też do deserów, Na francuskich stronach znalazłam przepis na dynię a la Suzette, duszoną w sosie pomarańczowym, bardzo nam taka smakuje.
Zebrałam dzisiaj 14 szt w tym pierwszą Lunga di Napoli. To już 1/3 moich zwykłych zbiorów
Zebrałam dzisiaj 14 szt w tym pierwszą Lunga di Napoli. To już 1/3 moich zwykłych zbiorów
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aria, czy zasychający ogonek to znaczy żółty? Pierwszy raz mam dużą dynię, na oko z 15 kg i ma żółty ogonek, nie chciałabym jej ściąć za szybko żeby się nie zepsuła.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Zasychający, to znaczy, niezależnie od koloru, pokryty podłużnymi zasychającymi pęknięciami.
Zauważyliście, że kiedy dyńka rośnie to ogonek jest delikatny błyszczący i soczysty. Potem za jakiś czas ogonek jest pokryty pęknięciami szary zasychający, to znak, że owoc zaczyna dojrzewać.
Zauważyliście, że kiedy dyńka rośnie to ogonek jest delikatny błyszczący i soczysty. Potem za jakiś czas ogonek jest pokryty pęknięciami szary zasychający, to znak, że owoc zaczyna dojrzewać.