Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Maryś Oczko się odkleiło? :D No faktycznie, w porównaniu z kwietniem zeszłorocznym jesteśmy do przodu jakieś 2 tygodnie chyba :) W. ma talent do gmerania w szkółkach, gdzie jeździ po drzewa do nasadzeń. Wspominałam kiedyś, że robi nasadzenia na zlecenie szkół, wyższych uczelni, czasem developerów a czasem nawet prywatnych właścicieli. Głównie jako nasadzenia kompensacyjne po wycince. Na drzewach się zna, więc sadzi fachowo i dobrze dobiera gatunki (doświadczenie z pracy w Arboretum w Rogowie też się przydaje). A zatem zna też wielu szkółkarzy, którzy mu tam czasem coś wynajdą :)
Beatko tomaszkowaDzięki :) Glicynia u mnie zaczyna, ale widziałam już w pełni kwitnące. O, chorobcia! To nieźle jej się rozbujały! No, ale po 12 latach to miały szansę. I chyba je rozsadzała w miare rośnięcia ? Liliowce mam w rozstawie średnio co 30-40 cm. Na razie to małe sadzonki, z ubiegłego roku. Jak kępy się rozrosną, będą dzielone. Nie chcę, żeby opanowały Arlington w całości, ponieważ są tam inne byliny i jakoś się muszą podzielić miejscem.

Ruszamy z Kredką do lasu. Kleszcze tradycyjnie rzucą się na mnie, bo pies wyfrontlajnowany. :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Piękny był dziś spacer leśny, wszystkich zachęcam. Rano, gdy jeszcze nie ma wielu rowerzystów, las wyglądał jak zielony pałac wypełniony słońcem i śpiewem ptaków...

Tulipany jeszcze zdobią ogród, ale już ich pora powolutku przemija. No więc póki nie przeminą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kalina na tle rustykalnym :lol:

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ale się cudnych zdj naoglądałam.... ;:oj masz sporo ciekawych roślinek,fajne te bodziszki ;:oj ze o ciemierniku nie wspomnę.... ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne tulipany ;:63 no to już wszystko wiem, skąd, z kim........
Zuziu jak zaczynam prace ogrodowe to las odchodzi na bok , nie mam siły na jedno i drugie...i tak do grzybów i w jesieni kiedy jest mi wszystko jedno czy zarasta czy nie wtedy las górą ;:138
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Grażynko zapraszam, zawsze ogródek dla Ciebie otwarty :) No tak...ciemiernik :D Może coś da się zrobić.
Marysiu no to dla Ciebie ze specjalną dedykacją las dzisiejszy. Niestety bez słoneczka, bo pogoda się zmieniła dość radykalnie. Aparat w komórce trochę zgłupiał od tej zieloności i zdjęcia wyszły... no właśnie, takie zielone :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopisuję nazwę, po identyfikacji przez Grażynkę: kuklik zwisły

Obrazek

Dąbrówki bardzo ładnie obrodziły w tym roku.

Obrazek

Obrazek

A taki krzew zakwitł na jednym z pasów zieleni na osiedlu.

Obrazek

A w Trójce Polski Top Wszechczasów... ech, wspomnienia :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Nie dawno dowiedziałam się że kuklik zwisły rośnie w lasach,szkoda że nie moich.....a ja za niego kilka lat wstecz płaciłam grube (średnio) pieniądze ;:202 ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

grazynarosa22 pisze:Nie dawno dowiedziałam się że kuklik zwisły rośnie w lasach,szkoda że nie moich.....a ja za niego kilka lat wstecz płaciłam grube (średnio) pieniądze ;:202 ;:223
Oj Grażynko złota! To ja dzięki tobie wiem, co to za egzemplarz! Liście wyglądały mi kuklikowato, ale kwiat jakoś tak do orlika podobny... A atlasy roślin mam gdzieś jeszcze w pudłach na strychu. W ubiegłych latach go nie widziałam w naszym lesie, w tym miejscu rosły za to trójlisty, których teraz próżno szukać.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuziu za dedykację i zdjęcia duża buźka ;:196 Zieleń tak urocza jak tylko młoda panna może być :D
Ale śliczności u Ciebie w lesie rosną, ja dwa lata temu przyniosłam kopytnika i rośnie, a nawet widzę pączki takie niepozorne :wink: coś jeszcze przyniosłam parę razy, ale nic z tego :uszy
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wręcz seledynowo, cudnie ;:170
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu ja też coś próbowałam przynieść, ale porażka. To znaczy przynieść - przyniosłam, ale rosnąć nie chciało...
Aniu niesamowita jest ta zieleń wiosenna. A i kukułka kukała w lesie!

A dziś nici ze spaceru, bo leje a ja sobie kurtki przeciwdeszczowej jeszcze nie odkupiłam. Z okna ogród wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

I fotki z salonu, kolejny etap przemian w części wypoczynkowo-telewizyjnej. I z kącikiem biurowo-naukowym. Spektakularnych efektów nie ma, ale te drobne etapy są równie ważne i znacznie bardziej męczące ;)

Obrazek

Obrazek

Kicia uznała, że skoro regał stoi w charakterze pustostanu, to można zasiedlić :)

Obrazek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Wiosna piękna. Zarówno w lesie jak i w ogrodzie.
Sojusz starego z nowym bardzo Ci się udał. Ale chyba już kiedyś o tym wspominałam :roll: .
A kto jest na tym obrazie nad kanapą? Mam wrażenie jakbym znała Tą piękność, tylko skąd? ;:183
Pozdrawiam. Beata.
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczny i przytulny salonik :D wszystko dopracowane ;:224 pomysł z biblioteczką genialny - o ile przyjemniej patrzeć na ścianę książek , niż na mur ;:333
fotki z lasu bardzo oczo bitne :wink:
miłego odpoczynku :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zuzanno-ależ u Was zlewa!I znowu w ogrodzie wszystko pójdzie w górę,na boki,rozkwitnie!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”