Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
A powiedzcie, co trzeba robić aby kaudex rósł i za parę lat stał się pięknie rozbudowany? Przycinać często pędy i przesadzić do płytszej doniczki i przyciąć korzenie aby Adenium musiało zbierać więcej wody w kaudeksie?
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- będzie się krzewić - będą wyrastać nowe gałązki z uśpionych pąków.Przycinać często pędy / ... /
- gdzieś muszą być gromadzone składniki pokarmowe i woda, niezbędna do życia rośliny./ ... / przesadzić do płytszej doniczki / ... /
- jak przytniemy korzenie, to w jaki sposób - czym roślina ma pobierać i transportować wodę i "budulec" z podłoża do kaudexu, gałązek, liści ?/ ... / przyciąć korzenie aby Adenium musiało zbierać więcej wody w kaudeksie?
- odpowiedź jest bardzo prosta - stworzyć dla Adenium warunki wzrostu zbliżone do warunków klimatycznych z których się wywodzi, posadzić w odpowiednie podłoże, dobrze dokarmiać i najważniejsze uzbroić się w cierpliwość - to nie są rośliny "ekspresowe" we wzroście, szczególnie w klimacie w którym czas faktycznej wegetacji - wzrostu, jest niezbyt długi.A powiedzcie, co trzeba robić aby kaudex rósł i za parę lat stał się pięknie rozbudowany?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli rozrost kaudeksu to jest kwestia czasu? W internecie widziałem piękne okazu z wysokimi rozbudowanymi kaudeksami jak korzenie w świątyni Ta Prohm
Mój egzemplarz którego zdjęcia wrzuciłem kilka postów wyżej ma już 55cm wysokości, rośnie, kwitnie a kaudeks jest nadal taki sobie dlatego zastanawiam się czy czegoś nie robię źle.
Czyli rozrost kaudeksu to jest kwestia czasu? W internecie widziałem piękne okazu z wysokimi rozbudowanymi kaudeksami jak korzenie w świątyni Ta Prohm
Mój egzemplarz którego zdjęcia wrzuciłem kilka postów wyżej ma już 55cm wysokości, rośnie, kwitnie a kaudeks jest nadal taki sobie dlatego zastanawiam się czy czegoś nie robię źle.
Śliczny, tzn hmm unikalny haha Rośnie i kwitnie więc jest ok, każdy ma Adenium takie jakie sobie wyhoduje i każde jest unikalne, jeden będzie przycinał i wyginał gałęzie drugi zostawi go na samopas. ;)Ale macie grubasy!!! Ja mam szczupłego I kwitnie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie tylko. Jeżeli masz roślinę z nasionka, to rzeczywiście sprawa czasu, warunków i odpowiedniej pielęgnacji.Nutshell pisze:Czyli rozrost kaudeksu to jest kwestia czasu?
ale jeżeli jest to ukorzeniona gałązka, to szanse na wytworzenie kaudeksu są praktycznie zerowe. Za to taka 'gałązkowa' kwitnie jak głupia, więc rekompensata jest
Poza tym to podłoże u Ciebie i u Iga123ana wygląda chyba na 'do wymiany'.
Postanowiłam zrobić roślince nowe zdjęcie(poprzednie było robione jakiś miesiąc temu) i okazuje się, że teraz faktycznie liście nowe wychodzące mają już normalny zielony kolor, tylko te stare są wyblakłe, więc chyba faktycznie czegoś roślince brakowało.antonaz pisze:Iga
Rzeczywiście u Ciebie te plamy jakoś inaczej wyglądają. Ale ja też podejrzewałam chlorozę w swoim. Z internetu wynika że chlorozę może powodować brak bardzo rożnych składników pokarmowych i w zależności od tego o który chodzi to rożnie się ona objawia. Np. u mnie ewidentnie dotyczy młodych liści. Każdy nowy, który się pojawia jest bielszy od poprzedniego i z tego mi wyszło, że tak wygląda brak żelaza. Ale może to być tez np. żółknięcie starszych liści i wtedy to już inny składnik. Ja na razie postanowiłam zmienić nawóz i zobaczyć co będzie, czy w ogóle nastąpi jakaś zmiana.
I tez mam tak samo jak Ty - takie same warunki dla wszystkich, to samo nawożenie i podlewanie a jedna roślinka biała.
Jeśli chodzi o podłoże to dół mają mocno przepuszczalny a góra to mieszanka ziemi do kaktusów i grubszego piasku. Ale masz rację za czas jakiś czeka mnie przesadzanie do zupełnie nowego podłoża.
A ten który wypuścił z ziemi odnóżkę jest właśnie hodowany z ukorzenionej gałązki i muszę powiedzieć że od ubiegłego roku kaudeks jest pół raza większy. I tu nie mam prawidłowego podłoża dlatego nie kwitnie.
Z każdym kolejnym uczę się coraz więcej czego te rośliny potrzebują i najnowsze mają już od początku grubiutki kaudex. Na razie są w malutkich doniczkach , jak będę je dawac do większych postaram się nieco zmienić skład podłoża.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy ktoś z Was próbował "wysiać" nasiona w kiełkownicy a następnie przełożyć do ziemi?
Iga
A czy pamiętasz co mu zmieniłaś? ziemię, nawożenie? Bo może mojemu białasowi to samo by pomogło.Postanowiłam zrobić roślince nowe zdjęcie(poprzednie było robione jakiś miesiąc temu) i okazuje się, że teraz faktycznie liście nowe wychodzące mają już normalny zielony kolor, tylko te stare są wyblakłe, więc chyba faktycznie czegoś roślince brakowało.
Jeśli chodzi o ziemię to nic oprócz drenażu na spód bo nie miał za dużo. Ale nawoziłam go Sumin Fertisal G (nawóz zwiększający ilość pąków) . Może to pomogło bo on ma dużo składników.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
A dziękuję. Poszukam sobie tego nawozu.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Nasiona do kiełkowania potrzebują ciepła i wilgoci. Czy zrobisz to w pudełku po serniku, czy na waciku kosmetycznym, czy na docelowym podłożu, nie ma az tak dużego znaczenia według mnie. Prawdopodobnie i w kiełkownicy wykiełkują, tylko musisz zapewnić im tam odpowiednia temperaturę. No i czysto powinno być.Nutshell pisze:Czy ktoś z Was próbował "wysiać" nasiona w kiełkownicy a następnie przełożyć do ziemi?
a i przewietrzyć trzeba od czasu do czasu.
Zanim im się ogonki nie zagnieżdża na dobre w podłożu możesz je spokojnie przenieść w inne miejsce.
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Brazylijczycy jako piersi opisali technikę "Anaconda" przy pomocy której przedłużają wysokość rośliny a tym samym wysokość kaudeksu.
Moja pierwsza próba przedłużenia kaudeksu o długość korzeni. (obesum)
Druga próba na większym korzeniu obesum. Dopiero po przedłużeniu rośliny prowadzimy drzewko i ciągniemy ją wyżej, w pewnym momencie przycinamy górę aby utworzyła nowe, gęste przyrosty w górnej części drzewka.
Próba przedłużenia korzeni.
Można stosować ją między innymi dla adenium obesum lub adenium, którą przedłużają rośliny king crown.
Inne "king crown"
Tak samo można przedłużać przy pomocy arabicum Yemen długość 24 cm. wypuściło górą cztery pędy, które jak wyrosną będą znowu przycięte dla zwiększenia przyrostu.
Moja pierwsza próba przedłużenia kaudeksu o długość korzeni. (obesum)
Druga próba na większym korzeniu obesum. Dopiero po przedłużeniu rośliny prowadzimy drzewko i ciągniemy ją wyżej, w pewnym momencie przycinamy górę aby utworzyła nowe, gęste przyrosty w górnej części drzewka.
Próba przedłużenia korzeni.
Można stosować ją między innymi dla adenium obesum lub adenium, którą przedłużają rośliny king crown.
Inne "king crown"
Tak samo można przedłużać przy pomocy arabicum Yemen długość 24 cm. wypuściło górą cztery pędy, które jak wyrosną będą znowu przycięte dla zwiększenia przyrostu.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy