Drodzy czytelnicy, zamknę historię mojego cymbidium, które już nie odbiło. Mądry ogrodnik po szkodzie. Pozostanie w moich wspomnieniach oraz na kilku zdjęciach z czasów kwitnienia ;)
No...mikro i przykro, okazałem się złym wróżbitą, bo operacja się udała a...
Na odtrutkę kup nowego, bogatsza o doświadczenia dasz radę.. Takie klin klinem...
Tylko te ceny, ostatnio widziałem takie za ok. 'stówy'
Pozdrawiam - Andrzej Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore Spis moich wątków
Andrzej te Cymbidia u Ciebie kwitną jak u mnie koniczyna w trawniku moje Cymbidium ani drgnie. Niestety po przesadzeniu zbiera siły przez co psb nie dojrzały do końca sezonu no i klops
Przesadź teraz, bo na pewno ma przerośnięte korzenie. Sadzisz do normalnej - najlepiej ceramicznej doniczki. Jeśli chodzi o podłoże, jest to storczyk naziemny, więc potrzebuje trochę innej mieszanki niż inne storczyki. Swoje posadziłem do kory śródziemnomorskiej wymieszanej z niewielką ilością ziemi.
Większą to na bank nie trzeba. W korzenie trzeba spojrzeć, bo w marketach zawsze zgnite.
Podłoże faktycznie ciut inne. Ja daje korę, keramzyt, wermikulit i czysty torf kwaśny.