Borówka amerykańska - 6 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Można podlać , u mnie strasznie sucho i deszczu nie widać .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podlewać trzeba.Szczególnie ważne jest aby dobrze podlać krzewy przed samymi mrozami.
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Mam od roku i owocowała w sierpniu. Owocków było mało, bo to młódka jeszcze.anulab pisze:Uprawia ktoś borówkę Lateblue ,chodzi mi przede wszystkim o porę dojrzewania ?
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Febronia dzięki za informację.Wynika z tego , że nie jest aż tak pózna jak podają i nie ma się co obawiać czy dojrzeje przed przymrozkami.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Proszę jeszcze raz o radę odnośnie zakwaszania przed zimą. Stosując się do Waszych rad podleję borówki wodą z kwaskiem cytrynowym. Czy warto jeszcze posypać ziemię siarką? Czy nie zaszkodzi to borówkom, bo gdzieś czytałam jakiś artykuł, że siarką posypuje się ziemię w roku poprzedzającym sadzenie. Jakie macie z tym doświadczenia?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
W niewielkich ilościach możesz zastosować siarkę granulowaną bądź pylistą i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Podlewanie wodą z kwaskiem działa natychmiastowo więc też nie przehulaj z kwaskiem. Siarka działa bardzo wolno.
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Dzisiaj u mnie było -6*C w nocy
Końcówki tegorocznych przyrostów wyglądają jakby mróz je lekko sciął - zrobiły się flakowate i zwisłe
Pomimo sypania siarczanu potasu zgodnie z kalendarzem, krzaki w ogóle nie są gotowe na zimę - liście zielone, łodygi niezdrewniałe. W sumie co się dziwić, jak tydzień temu jeszcze bya piękna, bez mała letnia pogoda...
A jak u Was?
Końcówki tegorocznych przyrostów wyglądają jakby mróz je lekko sciął - zrobiły się flakowate i zwisłe
Pomimo sypania siarczanu potasu zgodnie z kalendarzem, krzaki w ogóle nie są gotowe na zimę - liście zielone, łodygi niezdrewniałe. W sumie co się dziwić, jak tydzień temu jeszcze bya piękna, bez mała letnia pogoda...
A jak u Was?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
U mnie w nocy -1, ale szron był tylko na dachach. W dzień śliczna słoneczna pogoda. Borówki ładnie zmieniają kolor, liście czerwienieją. Susza okropna, co dzień leję wodę.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Mi za tydzień zakręcą wodę na działce. Będę musiała z konewkami latać do ogólnego wodopoju
Oby w tym roku spadł śnieg i trochę wsparł nasze uprawy.
Oby w tym roku spadł śnieg i trochę wsparł nasze uprawy.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
U mnie też susza ale już naprawdę długo nie podlewałem borówek myślałem że z porannej rosy potrafią coś tam wyciągnąć a poza tym mam je w torfie i gruba warstwa ściółki z kory jak zaglądam pod nią to minimalna wilgoć jest czy to starczy czy podlewać?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Ja teraz podlewam pół konewki na krzak na jeden tydzień.