Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
W takim razie zakupię biohumus i zobaczymy jakie będą efekty
Wczoraj się dopatrzyłam u mojej największej datury pączka kwiatowego - ma być biała.
A tutaj cała rodzinka przesadzonych, te w kuwecie jeszcze nie przesadzone. Niestety nie miałam większych doniczek.
A tutaj mój oleander
A to jest wątek poświęcony wyłącznie daturze... Mod.
Wczoraj się dopatrzyłam u mojej największej datury pączka kwiatowego - ma być biała.
A tutaj cała rodzinka przesadzonych, te w kuwecie jeszcze nie przesadzone. Niestety nie miałam większych doniczek.
A tutaj mój oleander
A to jest wątek poświęcony wyłącznie daturze... Mod.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To proste. Staram się mieć datury nie starsze niż 4 lata. Jak ma trzy lata robię jesienią sadzonki i w czwartym roku mam dwie, młodziutką i 4-letnią. Następnie 4-letnia znika a zostaje tylko 2-letnia. Poza tym bardzo krótko obcinam jesienią. Zaleta - datura nigdy nie choruje, wada - późniejsze kwitnienie.LadyK pisze: Andrzeju jak Ci się udaje zmieścić dorosłe datury w takim pojemniku.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
A tak to rozumiem, przez 4 lata korzeń się jednak aż tak nie rozrośnie. Ja mam 3 odmiany, te o pojedynczych kwiatach już tyle lat, że nawet nie pamiętam, największy korzeń ma biała -siedzi w 90 litrowej kastrze. W tym roku jeszcze mi nawet nie odbiła, w ubiegłym kwitła przepięknie dlatego żal mi wymieniać ale nigdy nic nie wiadomo, w końcu będę musiała. Różowa też ma już wielki korzeń, o dziwo żółta mimo lat nadal zmieściłaby się w zwykłym wiadrze ale może to dlatego, że ta odmiana rośnie wyższa, bardziej strzelista, nie rozrasta się tak mocno na boki to i korzeń mniejszy.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Mam jeszcze do Was takie pytanie. Czy zdarzyło się komuś przenawozić daturę ?
- LadyK
Przenawozić nie, ale przelać to mi się udało niestety i choć może to dziwnie brzmieć w stosunku do datury, która lubi dużo wody, to jednak ta była za młoda i aż tyle nie potrzebowała. Z pewnością przenawozić też się ta jeśli dawałoby się nawóz bez opamiętania i w zbyt dużych dawkach, no i na pewno trzeba uważać na młodziutkie okazy.
A czy masz jakieś niepokojące objawy na swoich roślinach, że pytasz?
A czy masz jakieś niepokojące objawy na swoich roślinach, że pytasz?
Pozdrawiam Katarzyna
Hmm ..pytam bo daje im codziennie nawozu do pelargonii NPK 20-20-20( pół łyżeczki na 1,5 L wody i po pół łyżeczki azofoski ( tylko tym dużym daturom). I zauważyłam u datury variegata jak listki się wywijają .. jutro wstawię fotkę.
Te małe natomiast są tylko codziennie podlewane nawozem do datur o NPK 4-6-6.
Ale jestem szczęśliwa bo ta dużą biała ( największa z moich datur ma pączki powinnam jej zmienić dietę ?
Te małe natomiast są tylko codziennie podlewane nawozem do datur o NPK 4-6-6.
Ale jestem szczęśliwa bo ta dużą biała ( największa z moich datur ma pączki powinnam jej zmienić dietę ?
- LadyK
Zwijanie liści może mieć rózne przyczyny. Na temat zmiany diety polecam przeczytać pierwszą stronę tej części wątku gdzie Adrianic podaje kiedy i jak zmieniać nawozy pod względem stężenia danego składnika.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Moja na dniach zakwitnie ma co raz grubsze pąki,mają ok 10 cm
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Miesiąc temu kupiłam w Lidlu maleńką Brugmansję. Martwię się, że jakaś taka wątła jest, na dodatek odkryłam tydzień temu przędziorki i teraz co drugi dzień zmywam ją wodą. Pomaga.
To moje pierwsze doświadczenia z tą rośliną.
Może niepotrzebnie się martwię, ale w porównaniu z Waszymi okazami, moja to... porażka.
Nie wiem też, czy takie maleństwo należy nawozić, a jeśli tak - to jak, ile i czym.
Na razie dostała dwa razy biohumus, pierwszy raz niedługo po zakupie, czyli miesiąc temu (gdzieś przeczytałam, że takich maluchów lepiej nie nawozić), drugi raz dziś.
To moje pierwsze kroki na forum, nie wiem na razie jak wstawić zdjęcie, pokazałbym to moje biedactwo.
To moje pierwsze doświadczenia z tą rośliną.
Może niepotrzebnie się martwię, ale w porównaniu z Waszymi okazami, moja to... porażka.
Nie wiem też, czy takie maleństwo należy nawozić, a jeśli tak - to jak, ile i czym.
Na razie dostała dwa razy biohumus, pierwszy raz niedługo po zakupie, czyli miesiąc temu (gdzieś przeczytałam, że takich maluchów lepiej nie nawozić), drugi raz dziś.
To moje pierwsze kroki na forum, nie wiem na razie jak wstawić zdjęcie, pokazałbym to moje biedactwo.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dodać zdjęcia poczytaj ten wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &hilit=Zdj ęcia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &hilit=Zdj ęcia
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- LadyK
Kama parę postów temu było o podwijaniu się liści. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546 .
U mnie też przed wyniesieniem na dwór niektóre datury miały takie liście, pomogły nawozy, słoneczko i zapobiegawcze opryski na przędziorki.
Black Rose jak nie będziesz nawozić to się nie doczekasz kwiatów w tym roku. Wsadź ją w ziemię, nie trzymaj w doniczce to Ci szybciej i ładniej ruszy. Jeśli to jest maleństwo to jak się boisz możesz dawać nawóz trochę bardziej ostrożnie ale jednak. Tak samo jak wcześniej pisałam przeczytaj pierwszy post Adrianica zamieszczony w tej części na str. 1. Może to Ci trochę rozjaśni na temat nawożenia. Oczywiście nie musisz się sztywno tego trzymać, ja np. nie daję codziennie nawozu bo i tak mam sporo roboty ze wszystkim, i wystarcza mi co 2 - czy 3 dzień, każdy z nas też próbuje różnych rodzajów nawozów, dojdziesz kiedyś sama metodą prób i błędów.
Mam jedno nowe maleństwo ukorzeniane z badylka jesienią i nawożę tak samo jak pozostałe datury tylko oczywiście mniej leję pod nią wody z nawozem.
U mnie też przed wyniesieniem na dwór niektóre datury miały takie liście, pomogły nawozy, słoneczko i zapobiegawcze opryski na przędziorki.
Black Rose jak nie będziesz nawozić to się nie doczekasz kwiatów w tym roku. Wsadź ją w ziemię, nie trzymaj w doniczce to Ci szybciej i ładniej ruszy. Jeśli to jest maleństwo to jak się boisz możesz dawać nawóz trochę bardziej ostrożnie ale jednak. Tak samo jak wcześniej pisałam przeczytaj pierwszy post Adrianica zamieszczony w tej części na str. 1. Może to Ci trochę rozjaśni na temat nawożenia. Oczywiście nie musisz się sztywno tego trzymać, ja np. nie daję codziennie nawozu bo i tak mam sporo roboty ze wszystkim, i wystarcza mi co 2 - czy 3 dzień, każdy z nas też próbuje różnych rodzajów nawozów, dojdziesz kiedyś sama metodą prób i błędów.
Mam jedno nowe maleństwo ukorzeniane z badylka jesienią i nawożę tak samo jak pozostałe datury tylko oczywiście mniej leję pod nią wody z nawozem.
Pozdrawiam Katarzyna
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Młode listki wyrastają ładne, przędziorki spłukuję regularnie, samą wodą.
Doniczka jest mała, może jeszcze dziś przesadzę brugmansję do większej. Czy dawać keramzyt na dno?
---5 cze 2017, o 20:59---
Przesadzona.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.