U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Ja widziałam wiosną, że kilka forumowiczów się czaiło z pojedynczymi sztukami ;:204

Wszystkie będą miały czerwone liście. Powinny zacząć się czerwienić w listopadzie :) Ale jak ktoś jednak ma gdzieś stary egzemplarz to już pora szukać pomieszczenia albo kartonu do zacieniania :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gwiazdy tak, wychodzą najlepiej tylko Tobie - fantastyczne masz podejście do tych roślinek. I odwdzięczają się za "nie sezonowość". Super!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

O kurczę, tyle okazów gwiazdy przechowanych? ;:oj Mojej mamie się udało w jedną przechować póki co. Gratulacje!
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I ja gratuluję ;:138 . Pięknie się rozrosły, a teraz niech się wybarwiają. Tylko smuci mnie jedno - przypominają o zimie. Nie cierpię zimy.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaneta, dzięki :) Tak naprawdę uchowanie poinsettii u nas nie jest wcale trudne, połowa sukcesu to tyle, żeby po przekwitnięciu odbiła, a druga połowa, to znaleźć w domu miejsce, w którym zimą się zaczerwieni (albo nauczyć się metody z kartonami, tak jak to robią ci od chryzantem).

Łukasz, jedna czy 6, co za różnica ;:306 Tylko taka, że z braku miejsca będę ćwiczyła silną wolę, żeby w tym roku żadnej nie kupić ;:224

Basiu, gwiazdy nie przypominają o zimie, przypominają o Świętach :D Chociaż ja je mam właściwie cały rok (poinsettie, nie Święta :wink: ) i przestały mi się kojarzyć z porą roku, a raczej kojarzą mi się z Meksykiem (ostatnio pojawiły się w jakieś telenoweli, tylko nie pamiętam w której) :D

Oplątwy już w domu na parapecie. Wiecie co, klamerki sprawdzają się zaskakująco dobrze! Nie trzeba oplątwy przypinać, a jedynie lekko nasadzić między uszka
Obrazek

Sansevieria trifasciata się rozepchnęła, chociaż nie tak, jak ostatnio u Basi. Niemniej doniczka już raczej nie wróci do odpowiedniego kształtu :roll:
Obrazek

A w ogóle, to dokupiłam jej ostatnio koleżankę, bodajże S. cylindrica
Obrazek

Moja mandarynka z nasionka :tan A właściwie dwie :D
Obrazek

Nerina, wydawało mi się, że na opakowaniu kwiaty miały kolor pomarańczowy, ale głowy nie dam ;:218
Obrazek

Niezmordowany phalenopsis - ten jeden kwitnie praktycznie non stop, żaden inny teraz mi nie kwitnie oprócz tego i w dodatku drugi pęd kwiatowy już się mu wyrzyna
Obrazek

Miłej niedzieli :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To całe szczęście, że tych ślicznotek nie trzeba przypinać klamerkami :D . Natomiast jednej mi szkoda, bo wisi do góry nogami, albo czymś tam innym do góry. :?:
Nerina piękna, masz ją w doniczce? Moje chyba już nie zakwitną. Nie słyszałam o pomarańczowej nerinie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Tyle u Ciebie dzisiaj różnych różności, a wszystkie godne pochwały ;:173

Sansevierie i mnie czasem zadziwiają swoją siłą, bo one potrafią nawet twarde, wydawałoby się, doniczki nieźle rozepchać.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ja też się czasem zastanawiam, czym one są do góry, skoro nie nogami :D Ta jedna akurat była mokra, dlatego jest odwrócona górą do dołu, żeby woda nie zalegała między liściami :D
Jak się teraz zastanowię, to może tło obrazka z neriną było pomarańczowe... nie mam pojęcia, ale COŚ na tym zdjęciu neriny było pomarańczowe, no :lol: Tak, mam ją w doniczce, stała sobie cały sezon gdzieś w kącie, widać, że wcale się za to nie obraziła 8-)

Lucy, dzięki. Mnie co prawda doniczka pod naporem sansewierii nie pękła, ale jest na tyle wygięta (doniczka), że i tak muszę ją wyrzucić :roll:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj specjalnie dla Anety zdjęcie moich dwóch drzewek cytrynowych, wyhodowanych z pestki (wysiałam w styczniu 2013r.). Staram się je formować mniej więcej w kulki. Mają ok. 30cm wysokości (części nad doniczką).

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, dla Anety, to dla Anety :roll: , ale zapytam, czy one rosną w keramzycie, czy to tylko posypka? Podoba mi się formowanie tego typu roślin, bo to chyba o ładny wygląd chodzi. Jeżeli ktoś chce mieć owoce, to kupuje cytrynę np.skierniewicką.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, no, Basiu, Ty też i cała reszta, oczywiście też może obejrzeć, pozwalam ;:306
Po prostu z Anetą ostatnio rozmawiałyśmy o cytrynkach, więc ma dedykację :wink:

Ten keramzyt to posypka. Jeżeli nie mam problemów z podlewaniem rośliny to często przysypuję wierzch keramzytem.
I oczywiście nie spodziewam się owoców, hoduję dla zielonych listków. Frajda w formowaniu i tym, że mam roślinkę od nasionka :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Nooo noo Basiu nie patrz za długo ;:306

Ładne takie gęściutkie, podobają mi się ;:138
Ja w ten sposób staram się przycinać mandarynkę ale w tym roku goście mi ją zmrozili i wygląda nieciekawie.
Dziękuję za dedykację ;:196

Aaa i o tą nerinę chciałam zapytać, bo chyba kupiłam coś takiego i nie kwitnie mi. Podlewałaś jakimś nawozem?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nerina jest śliczna ma takie oryginalne kwiaty ;:167 brawa dla sanseverii za przyrosty i niezmordowanego storczyka ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”