Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kupłam maleństwa 2 tylko tej drugiej ugniły korzenie ale udało mi się ją uratować, puszcza nowe listkiciucma pisze:iwika kupiłaś czy sadziłaś nasionko ;)?
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Witam-zamówiłam nasionka adenium białe i bordowe,teraz czkam na przesyłkę.Jak już wspominałam mam różową odmianę już kwitnącą.Staram się uzyskać sporo informacji na temat hodowli i dosłownie mam już chaos w głowie.Czytałam ,że najlepsze doniczki ceramiczne i że zimą trzymać w ciemnym miejscu(oczywiście chłodnym)jednak opinie forumowiczów są inne.Szczególnie chodzi mnie oto ciemne miejsce .Co o tym sądzicie?
Renia
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Myślę, że ciemne miejsce - zdecydowanie odpada. Wszak to jest roślina z Afryki, potrzebuje zdecydowanie dużo światła. Jeżeli chodzi o doniczki, to także wydaje się, że nie ma różnicy. Jeżeli - Aner - masz kwitnącą różę - powinnaś obowiązkowo ją nam tutaj pokazać.
Uważam, że bardzo ładnie róża pustyni wygląda w doniczce dla bonsai jak właśnie u Iwiki. Chociaż w tym przypadku roślina jest jakby w dołku. Zdecydowanie można ją trochę "podciągnąć" do góry do poziomu korzenie-krawędź doniczki. Zyskasz w ten sposób min. 1 cm miejsca dla korzeni i wyeksponuje się ładnie pień rośliny.
Moje trafią do takowych doniczek dopiero w przyszłym roku.
Uważam, że bardzo ładnie róża pustyni wygląda w doniczce dla bonsai jak właśnie u Iwiki. Chociaż w tym przypadku roślina jest jakby w dołku. Zdecydowanie można ją trochę "podciągnąć" do góry do poziomu korzenie-krawędź doniczki. Zyskasz w ten sposób min. 1 cm miejsca dla korzeni i wyeksponuje się ładnie pień rośliny.
Moje trafią do takowych doniczek dopiero w przyszłym roku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Tak moja jest w dołku a to dlatego by korzenie zgrubły, chce je na wiosne splątać i wyeksponować. Zauważyłam że grubną zresztą jak mi się za chce to zrobie to późną jesienią
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Cieszę się, że Wam się podoba.Jestem zauroczona tą roślinką i tym,że tak długo utrzymuje się kwiatek,to już 3 tydzień.Wcześniej miał intensywny kolor.Dzisiaj zauważyłam nowe pączusie na górnej gałązce.Zimować go będę w mieszkaniu i cieple,masz rację Januszu.Mam 2 nasionka białej różyczki i jutro otrzymam bordowe,aż się boję czy mi choć po jednym wyrośnie.To tyle na dzisiaj
pozdrawiam
pozdrawiam
Renia
Nie wiem co sie dzieje z moim Adenium.Mam je juz pol roku i czly czas usychaja liscie,nie ma zadnego zdrowego liscia.Co moze byc powodem tego? Jest w ziemi do kaktusow zmieszanej z piaskiem i perlitem i oczywiscie drenaz.A moze powinienem przesadzic do torfu? (tylko jakiego-kwasnego czy odkwaszonego?bo nie wiem)Podlewam raz w tygodniu,tak na oko zeby woda nie wyleciala z doniczki-moze za malo podlewam...?Wy ile podlewacie?
A te moje maluchy moge pszesadzic czy lepiej poczekac do wiosny?
A te moje maluchy moge pszesadzic czy lepiej poczekac do wiosny?