Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Jolu - wyslij zapytanie związane z brzozą Doorenbos do szkółki w Kórniku. Tu masz link http://www.szkolkikornickie.pl
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Daysy, jeżeli twoja brzoza to samosiejka, to z pewnością nie Doorenbos. One się nie sieją, sprzedawane są szczepione i mają bardzo białą korę od drugiego roku. Poznałabyś z pewnością. Te brzozy brodawkowe niestety mocno się sieją, brudzą gałązkami, nasionami i owocostanami. No i są drugie tyle większe od Doorenbos.
U mnie dęby, brzozy i sosny też sieja się na potęgę. Też usuwam niestrudzenie.
Róże też pryskam na wiosnę preparatami olejowymi, potem Substralem systemicznym 2w1. A mimo to mszyce się pojawiają i to w sporych ilościach. Może w tym roku będzie mniej bo jest cała maaaaaasa biedronek.
Brzozy jeszcze nie znalazłam. Wszędzie mi mówią że mają z jednym pniem. Choć widziałam właśnie dziwoląga czyli trzy brzózki posadzone do jednej doniczki. Nie skusiłam się. Nie mam przekonania.

Sylwio, bardzo dziękuję za link do ogrodu Elsi. Ułatwiłaś mi podjęcie decyzji. Jeżeli gdzieś tam w duchu jeszcze rozważałam czy nie posadzić trzech do jednego dołka to moje wątpliwości zupełnie się rozwiały. Nie o taki efekt mi chodzi. Już wolę kupić malutkie egzemplarze i sama je wyprowadzić. Przecież brzoza rośnie szybko ;:224

Lesiu, decyzja podjęta. Nie będę sadzić trzech do jednego dołka. Abstrahując od kosztów, bo to by u mnie było razy 5, to efekt mnie nie zadowala. Zaglądałaś do ogrodu Elsi, który podpowiedziała Sylwia? Ja chcę coś innego. U mnie nie ma problemu z wielkością drzew. Obok mam cztery zwykłe, nieodmianowe...ja mam dużą działkę :wink: Zobaczysz, bo ty chyba u mnie jeszcze nie byłaś?

Clem, też mam blisko domu bardzo dużą brzozę i też mimo jej uciążliwości, bardzo ją lubię. Moja wymarzona odmiana jest często spotykana, niestety sposób prowadzenia jest nietypowy ;:170

Ewka dzięki, już wysłałam zapytania do wszystkich możliwych, znanych mi szkółek. Na razie nic. Czekam jeszcze na kilka odpowiedzi. Chyba mi przyjdzie samodzielnie kształtować ;:306

Obrazek Na razie narobiłam sobie pracy. Kupiłam 30 cisów, żeby zrobić żywopłot zasłaniający kompostownik. Kompostownik zmienia miejsce bo na razie jest prowizoryczny na samym środku działki ;:306 Dziewczyny mnie objechały za to więc trwają pracę nad uporządkowaniem tego tematu ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Ciemiernik w objęciach kociego ogona albo jak kto woli: kot z kwiatkiem na ogonie :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie mało kwitnie, niedługo będą hiacynty. Poza tym za późno wracam żeby obfocić krokusy ;:131
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie kupowałaś cisy i jaką odmianę :?:
Róże przycięte. :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolu, a może trzeba tę brzózkę samemu kształtować? Tak mnie zainspirowałaś tą brzozą, że sama zaczęłam się im przyglądać...
W ogóle brzozowy lasek z Doorenbos widziałam w ogrodach pokazowych Kapias, z tym, że one tam wszystkie strzeliste, ale wrażenie robią... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, nie zamówiłam. Ale bardziej niż pewne, ze gdzieś zamówienie muszę złożyć, tyle, że nie w tym roku. W większości patrzyłam za tymi na pojedynczym pniu, ale mam takie jedno miejsce gdzie potrzebuję "parawanu" i już nawet kombinowałam czy nie wsadzić kilku chudzielców do jednego dołka i prowadzić jak jeden krzak. Przecież one prędzej czy później "zrosną się" w okolicy korzeni.. ;:224
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jolu - fakt, nie byłam u Ciebie jeszcze, ale to do nadrobienia :lol:
wątek Elsi przejrzę w chwili wolnej...
Toś sobie narobiła kłopotu z cisami, ale zobaczysz będzie pięknie. U mnie krokusy praktycznie już przekwitły, nie zdążyłam na dobrą sprawę porobić zdjęć, jutro muszę uwiecznić ogród, bo do weekendu znowu coś może zdążyć przekwitnąć przy tych temperaturach. Ale wreszcie czuję wiosnę i czuję się z tym wspaniale.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Jolu :wit . Fajne cisy kupiłaś i na pewno stworzą fajną zieloną ścianę ;:108 . Kot z kwiatem w ogonie mnie rozbawił ;:306 , świetne zdjęcie ;:224 . Ja też lubię brzozy , bardzo mi się podobają ale niestety to wielkie drzewa . Na szczęście po zakupie działki będę miała dwie czy trzy zaraz przy płocie ;:224 . Nigdy nie widziałam ten niższej odmiany ;:185 . Jestem na etapie wyboru kilku drzew i sporo tego dobra tylko nie wiadomo co wybrać ;:306 . Zazdroszczę, że możesz pozwolić sobie na takie okazy . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ciemiernik ma cieplutko z takim futerkiem wokół :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiło się zimniej ale to nie przeszkadza, bo przynajmniej deszcz popadał. Było już baaaardzo sucho. Nawet trawnik już raz podlewałam i zastanawiałam się nad podlaniem rododendronów. Teraz już nie muszę :heja
Za to posadziłam cisy wokół miejsca na kompostownik. Spore poletko wygrodziłam, bo będą trzy komory, zrobione z palet. Do tej pory mieliśmy dwie komory i to stanowczo było za mało ;:224
Zdjęcia na szybko z telefonu, bo już ciemno się robiło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z daleka nawet niezbyt rzuca się w oczy

Obrazek A z tarasu to już zupełnie nie będzie przeszkadzał. Ledwie widać te białe donice.
Na tle cisów powstanie lasek brzozowy z brzóz białokorych Doorenbos. Chyba będzie fajnie ;:65

Inne takie tam, zaczynają kwitną hiacynty
Obrazek

Obrazek

Obrazek owady czują wiosnę

Obrazek

Obrazek Tulipany Polichroma pokazały kwiatuchy

Obrazek Sesleria skalna ma zielone kotki

Obrazek A sesleria Heufleriana ma czarne, ale zdjęcie robiłam telefonem i nie umiem ustawić makro. Szkoda bo ta sesleria jest śliczna

Obrazek

Obrazek Niedługo zaszaleją czosnki, tulipany i kamasje

Obrazek

Obrazek Jeszcze takie zdjęcie ze środka działki. Ja tam już oczami wyobraźni widzę jak cisy podrosły i jak na ich tle bielą się pnie brzóz ;:173

Odpowiedzi za momencik.....
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nena, pozdrawiam. Kupiłaś cisy?

Basiu, chyba w końcu stanie na tym że kupię małe brzozy i będę eksperymentować z kształtowaniem. Jak będę na emeryturze to będę cieszyć się już dużymi egzemplarzami ;:306 Brzozy kupuj, jak tylko masz dla nich miejsce, są piękne

Sabinko jestem ciekawa co wymyślisz z tymi brzozami.

Lesiu, z cisami żaden kłopot. Już posadzone. Te co zostały, posadziłam do donic. Będę na spokojnie szukać miejscówki, a one będą sobie rosły.
Trochę chłodniej się zrobiło bo u mnie tulipany są prawie, prawie gotowe do zdjęć ;:306 na święta byłyby akurat :uszy

Ewelino, cisy małe ale myślę że szybko się zagęszczą. Dostały dobrej ziemi, masę obornika granulowanego. Teraz czekam na nowe przyrosty.
Zainteresuj się odmianą Doorenbos, może gdzieś zmieścisz na nowej działce. One mają liście bardziej zielone, znaczy ciemniejsze i większe. I bielusieńką korę. No i rosną znaczne mniejsze. Jak duża jest ta nowa działka którą kupujecie?

Clem, Małgosiu, zrobiło się chłodno to kotek zadbał o szal dla ciemiernika. Zwłaszcza że z tej kępy wyszedł tylko jeden samotny kwiatuszek ;:306
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu no sporo pracy wkopać tyle cisów :) ale będzie super efekt jak już podrosną :) no i brzózki ;:224 ;:138 wiosna widzę już się rozkręca wszystko pięknie kwitnie :) no i deszczyk już chyba do wszystkich dotarł :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Brzozy mam dwie, takie klasyczne, jedną pendulę w pobliżu tarasu, a drugą za drewutnią - to samosiejka, ale dbałam o nią i już ma ponad dwa metry (chyba ponad 4 lata będzie miała) i kora jej się wybarwiła na biało. Zastanawiam się czy jej nie formować jakoś, ale jak? Pod pendulą nic nie rośnie, nawet trawa nie bardzo chce, ale planuję jesienią posadzić cebulowe - krokusy i przebiśniegi, bo tak jak marudziłam mam ich zbyt mało, a tam może dały by radę?

Cudownie będzie z tymi brzozami na tle zielonej ściany z cisów ;:167 i wiesz co... zainstaluj tam jakąś ławeczkę (jak będą brzozy), podobno odpoczynek wśród brzóz bardzo korzystnie wpływa na nas.
One mają w sobie dużo dobrej energii (zresztą nawet jak źle się czujemy, albo boli nas głowa, to dobrze przytulić się do nich). ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie będzie wyglądać to zacisze kompostowe. Masz olbrzymi ogród Aprillo, tego Ci zazdroszczę, bo możesz szaleć z dużymi drzewami.

U nas też popadało, i też się cieszę, bo ziemia już sucha jak pieprz była. A tu panowie znowu zastawili mi kranik ogrodowy i musiałabym z konewkami z pralni biegać...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Świetny pomysł na ukrycie kompostowników ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

April ciężko pracujesz, więc widoki niesamowite, ogród się tak szybko zmienia. Pomysł z cisami do zakrycia kompostownika znakomity. ;:138 Uwielbiam ich ciemną zieleń i bezproblemowość uprawy. Może uda się jednak kupić wielopniowe Doorenbos, są cudne z tą bielą kory. Podziwiam je w jednym z ogrodów, ale pojedyncze. Może jednak jeszcze przed emeryturą, :D uda ci się pojedyncze wyprowadzić ciekawie. ;:108 Pierwsze wiosenne kolory bardzo cieszą w ogrodzie, białe hiacynty w rzędzie śliczne. ;:oj Seslerię skalną ścinałaś, czy tylko wycinasz brzydkie źdźbła? Ciepła na kolejne pracowite dni. ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”