Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Witam
New Dawn to akurat bardzo solidna róża, nie przymarza zimą.Mam u siebie dwie i zawsze tnę bez oporów.
Po prostu uszkodzone, suche pędy wycinasz.Resztę przycinam tak na 2/3.
Róże rabatowe do miejsca zielonego.
Pozdrawiam
New Dawn to akurat bardzo solidna róża, nie przymarza zimą.Mam u siebie dwie i zawsze tnę bez oporów.
Po prostu uszkodzone, suche pędy wycinasz.Resztę przycinam tak na 2/3.
Róże rabatowe do miejsca zielonego.
Pozdrawiam
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Dziewczyny, ruszyłyście już z sekatorami? Można już ciąć róże
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Annes, dzięki
Czy przy New Dawn to skrócić krzak o jedną trzecią długości , czy odwrotnie, zostawić krzak skrócony o dwie trzecie?
U mnie, po tej zimie to wszystkie róže mają zielone pędy, niektóre nawet zieloniutkie listki mają.
Wagabunda, ja też jestem ciekawa odpowiedzi, ponieważ niezbyt się na tym znam, to podczytuję różane wątki i czekam na hasło.
Pozdrawiam Irena
Czy przy New Dawn to skrócić krzak o jedną trzecią długości , czy odwrotnie, zostawić krzak skrócony o dwie trzecie?
U mnie, po tej zimie to wszystkie róže mają zielone pędy, niektóre nawet zieloniutkie listki mają.
Wagabunda, ja też jestem ciekawa odpowiedzi, ponieważ niezbyt się na tym znam, to podczytuję różane wątki i czekam na hasło.
Pozdrawiam Irena
Ja stosuję się do powszechnie znanej zasady - tnę jak kwitną forsycje.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2019, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też się zastanawiam, czy już można ciąć róże? Mam Chopina, puszcza już pączki na czubkach pędów (na wysokosci 1,5m)- nie chcę żeby się wysilał na nie, ale wydaje mi się ze jeszcze trochę za wcześnie na cięcie... Niestety w zeszłym roku nie wypuścił ani jednego młodego pędu od korzeni, mam same dwuletnie zdrewniałe pędy, i nie za bardzo wiem, jak je przyciąć - czy mogę nisko, jest nadzieja ze z tych pędów coś odbije, czy muszę wyżej, do zielonych odgałęzień? Co z nią zrobić żeby jednak wypuszczała nowe gałęzie od korzenia?
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powinnaś przyciąć te dwuletnie pędy na pewno poniżej tego miejsca w którym cięłaś w ubiegłym roku. Na nich pojawią się pączki.
Aby róża dobrze się krzewiła powinno się co roku wycinać niektóre pędy całkowicie. Uważać trzeba oczywiście żeby nie naruszyć miejsca szczepienia. Nie wiem ile Twój krzew ma pędów ale zachęcam do odważnego cięcia. Czasem zdarzają się uparciuchy które mają 2-3 pędy i koniec, nic ich nie zmieni, ale to wyjątki.
Aby róża dobrze się krzewiła powinno się co roku wycinać niektóre pędy całkowicie. Uważać trzeba oczywiście żeby nie naruszyć miejsca szczepienia. Nie wiem ile Twój krzew ma pędów ale zachęcam do odważnego cięcia. Czasem zdarzają się uparciuchy które mają 2-3 pędy i koniec, nic ich nie zmieni, ale to wyjątki.
Pozdrawiam. Sławka
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja róża ma już widoczne pąki, które z każdym dniem są większe a na horyzoncie nie widać większych mrozów. Ciąć? Ktoś już przyciął?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Marta..ja już zaczęłam, po kościach czuję że przymrozków już nie będzie.
Dzisiaj następne uformuję.
Dzisiaj następne uformuję.
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
W poradach ze Szkółki Różanej Ćwik jest informacja, że można już ciąć. Ja mam 50 róż (tak mniej, więcej). Jeśli pogoda dopisze, zacznę cięcie w ten weekend
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Witam. Rok temu stałam się posiadaczką działki z kilkoma krzewami róż. Niestety słabo się na nich znam, a że pięknie kwitnęły rok temu, chcialabym żeby w tym roku było tak samo. Mam jednak problem w jaki sposób je przyciąć. Mam róże pienne i myślę, że z tymi sobie poradzę, ale największy problem mam z tymi na zdjęciu. Zastanawiam się jak mogę je przyciąć, bo wyglądają na dzikie z góry dziękuję za pomoc.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2019, o 22:42
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Norbert zdjęcie jest przewrócone i naprawdę niewiele na nim widać. Czy wiesz jaka to róża i czy ziemia koło niej jest ściółkowana włókniną ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2019, o 22:42
Jutro porobie lepsze zdjęcia i wstawię, tak dokładnie jest włókniną a na niej kora, nie mam kompletnie pomysłu jak przywrócić jej blask.