Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xalya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2013, o 07:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

Witam jestem tu nowa ale zamierzam rowniez i pochwalic sie swoim cycas/em :)

Ta Fotka byla w dniu kiedy go kupilam czyli z roku 2009.
Obrazek
A tutaj jak wyglada dzisiaj:
Obrazek
Stoi na zewnatrz przez caly rok,zamierzam go teraz na wiosne przesadzic do nowej donicy ciut wiekszej od tej ktora teraz ma ale nie wiem jedynie czy wowczas nie przesadze co do wielkosci donicy, rozne opinie slyszalam na ten temat i kazde byly odmienne,mi pani w sklepie ogrodniczym mowila by miec cycasa najlepiej w ciasnej donicy by wypuszczal male pedy jak pioropusze,od innej osoby uslyszalam ze im wieksza to lepsza gdyz wowczas roslinka wiecej pedow wypuszcza i jest silniejsza,wiec juz sama nie wiem czy ja mam przesadzic czy nie,przez 3,5 roku wogole nie byla przesadzana.
Co roku wypuszcza z 2-3 pedy,niektore zostaly obciete po tym jak zaatakowaly ja przedziorki,byla wowczas spryskana i od insektow uwolniona ale niektorych lisci nie udalo juz sie uratowac.
Pozdrawiam i dziekuje :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

No cóż - wystarczyłoby przejrzeć przynajmniej parę stron tego wątku.
Teraz nie przesadzaj ! Zrobisz to w marcu. Teraz powinien mieć jeszcze chłodek i raczej bardzo mało wody.
U mnie nawet obecnie trzy liście zwiędły - ale tym się nie przejmuję. Już widać, że "cebula" puchnie i za chwilę będą nowe liście. Raczej problem w tym by je "zatrzymać".
Doniczka - lepiej wyższa niż szersza. I koniecznie do światła (słońca, najlepiej na dwór czy balkon) - bo liście będą za każdym razem wiotkie, blade i wybiegnięte.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
qzyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2013, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani, przygarnąłem cycasa który zasuszył liście. Miał obecnie 3 już zupełnie suche.
Nie mieścił sie do kosza, zostały ucięte.

Mam cebule w doniczce. Jaka jest szansa na odrodzenie?
Bardzo podoba się mi ten kwiat.
latem dałbym go na taras - masa światła a pod dachem.

Ziemia dosyć zasuszona, nie bierze wody.
Tyle wiem.

qzyn
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Daj foto jak wygląda
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
qzyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tak wygląda:

Obrazek

i troszkę, małą troszkę inaczej

Obrazek
Widzę ślady po ucięciu 12-15 liści, różny stan, może zasuszone były.
Na 2 odcięciach jest zielona podstawa liścia, to te z białym zakończeniem.
szyszka twarda, pędzelki na szczycie miękkie.
Ziemia jak przypuszczam zbyt mało przepuszczalna, zdałby się piasek.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewaj go 1x w tygodniu delikatnie, nie przesadzaj na lato z nim na pole np. południowa wystawa i powinien wybić nowe liście ja miałem ten sam stan i po 2 latach pokazały się liście zobacz gdzieś w tym wątku fotki pokazywałem
Spis tematów
qzyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki,
Bardzo podoba mi się jego wygląd.
Jak go pamiętam latem, miał 3 liście, sztywne, kujące, twarde.
Na lato, może już od marca tak aby noce trzymały choć 15st, wystawie go na taras.
Pełne światło a pod dachem bez działania bezpośredniego. Taras południowo-wschodni, osłonięty od wiatru.
Powinno być ok.
Ziemia która jest w doniczce jest dosyć zwarta, czy ewentualnie domieszać piasku aby była bardziej przepuszczalna?
Czy zrobić mu zimowanie, około 13-15st na oknie wschodnim, matowym?

qzyn
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz domieszać piasku i trochę ziemi palmowej, ale na dno dodaj trochę kramzytu
Spis tematów
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29

Post »

A do mnie dotarlo dlaczego moj sagowiec nie wypuszcza nowych lisci, moze ma za zimno, w Polsce stal na balkonie, gdzie temperatura w upalne dni byla bardzo wysoka, teraz stoi na ogrodzie w zimie do -5, ale latem do 25 stopni to juz jest max. Moze to jest przyczyna, ze sie zahibernowal? Zobacze teraz od lutego-marca zaczne go zasilac, z podlewaniem musze uwazac, bo deszcz u mnie codziennie pada, choc latem moze byc niewystarczajacy. Sama nie wiem, byly lata, ze co rok wypuszczal, a teraz dwa lata pod rzad przespal, tylko te nowe karpy widac, ze rosna, sa wieksze. zobaczymy w jakim stanie bedzie po tej zimie.
Joanna
Awatar użytkownika
Xalya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2013, o 07:52
Kontakt:

Post »

U mnie temperaturka zima spada do 0 stopni max a latem mam w sloncu 50+ stopni i z tego co zauwazylam wlasnie wowczas moj sagowiec zaczyna ozywac i puszczac minimalnie 2 nowe pedy,raz go zabralam ze slonca to wowczas zaczal mi zolknac,pierw myslalam ze te upaly beda mu szkodzic ale pomylilam sie on lubi sie wygrzewac,nie stoi w zadnym cieniu zawsze ma pelne slonce i podlewam go w czasie letnim 3 razy w tygodniu na wieczor nie wiem czy dobra technike obralam ale sagowiec czuje sie dobrze,teraz jedynie od 3 dni stoi w pokoju gdyz bylo wielkie gradobicie i troche oberwal ma od tego jasne plamy po uderzeniach wiec go wzielam do domu by sie troche podleczyl :wink:
Kiedys jak pojechalam do Polski na 2 tygodnie zajmowala sie nim tesciowa ale podlewala go obficie i codziennie wowczas po przyjezdzie zastalam go stojacego doslownie w wodzie niczym zaba w stawie,pierwsze co zrobilam to szybko go wyciagnelam z tego blota i przesuszylam dajac mu swieza pozniej ziemie ktora jest o sredniej wilgotnosci jak i nie byl podlewany przez tydzien ale rowniez nie obylo sie na stracie 3 lisci ktore uschly i musialam obciac ale pozniej latem wypuscil 3 dlugie nowe listki.
Ja to mam chec nabyc kolejnego sagowca jedynie jeden problem to jego cena za malutkiego sagowca z jednym listkiem placi sie tutaj 25 euro,rosna tez i na ulicy jak i w parkach dzikie sagowce ktore maja nasiona ale nie wiem czy jest mozliwe nawet wyhodowanie z nasionka sagowca.
A co do spiacego sagowca to powiem tak ze moj chyba nie spi powiekszyl nawet ostatnio szyszke jest o wiele grubsza jakby spuchnieta mozliwe ze nawet szybciej wypusci teraz peda nowego,zazwyczaj puszczal latem ale moze i zachaczy wiosna,liscie mu urosly troche przez zime i pociemnialy,moze i tez spi, czasem sie tylko budzac :)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z nasionka jest możliwość na 100% tylko trzeba długo czekać aby się ładnie wykształcił
Spis tematów
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

Witam, chciałam zapytać o wysiew cykasa.
Posiadam owe nasionko, wymoczyłam je przez 3 doby w ciepłej wodzie, ale nie wiem co dalej zrobić. Bo w tym nasionku coś grzechocze i nie wiem czy rozłupać to nasionko czy tak po prostu wsadzić je do ziemi?
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Sagowce są roślinami prymitywnymi.
Kwiatostan osobnika żeńskiego musi zostać zapylony pyłkiem z kwiatostanu osobnika męskiego.
Jeżeli takowego nie ma w pobliżu to osobnik żeński i tak wykształci nasiono, ale będzie ono sterylne.

Prawdopodobnie nic z tego nasiona nie będzie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”