Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektarynka , brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
Dziękuję za radę tak też myślałam szkoda byłoby ją stracić bo ładna, ale jeszcze malutka może ma metr wysokości. Mam nadzieję, że jest waleczna i damy radę
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Witam. Mam pytanie o parcha brzoskwini. Miałem to u siebie 2 lata temu i wczesniej. W zesżlym roku skorzystałem z pomocy Topsinu, i nie było ani jednego zakazonego owocu. Czy w związku z tym tym roku muszę pryskać, czy mam drzewo wolne od choroby przynajmniej na razie.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Pryskaj. Zarodniki są roznoszone przez wiatr i to, że patogeny zostały wyeliminowane w zeszłym sezonie nie oznacza, że nie pojawili się nowi "kolonizatorzy". Lepiej popsikać kilka razy niż później wywalać do śmieci kosz owoców.
U mnie na nektarynce każdego roku (trzeci sezon), pojawia się dosłownie kilka liści na jednej gałązce z kędzierzawością. Obrywam i nic więcej się nie pojawia
Kasia
Dzięki Geniodekt. Popryskam, bo owoców naprawdę szkoda (mam ich mnóstwo (w tym roku znowu się zapowiada urodzaj) i w sklepie takich nie kupisz).
Zrobiłem oprysk na wiosnę miedzianem (x2), ale niestety mam kędzieżawość liści na brzoskiwini Saturn i Harnaś. Brzoskwinie mają już zawiązane owoce. Co mogę teraz zrobić?aguskac pisze:Już ostatni dzwonek na oprysk. Widzę, że pąki chcą pękać, ale ciągle pada. Jutro ma być dzień bez deszczu, może się uda
Dodam, że w pobliżu mam grusze, nektarynki i morele, ale są nietknięte przez "zarazę". Wszystkie drzewka były na wiosnę pryskane dwukrotnie miedzianem.
U mnie też kędzierzawość jest ale ja tylko raz miedzianem pryskałem i nie dawno karate. Z tego co czytałem to muszę wszystkie listki oberwać i spalić.
Macie może brzoskwinię o czerwonych liściach? Na etykiecie było napisane ,,brzoskwinia holenderska" no ale nic na temat takiej odmiany nie ma w internecie...
Macie może brzoskwinię o czerwonych liściach? Na etykiecie było napisane ,,brzoskwinia holenderska" no ale nic na temat takiej odmiany nie ma w internecie...
U mnie też na końcówkach pędów jest porażenie mimo dwukrotnego pryskania na wiosnę i poprzedniej jesieni. Po prostu musiałem to wykonać niedokładnie. Na przyszły rok kupię sobie lepszy spryskiwacz.
Ale z dobrych rzeczy, moja posadzona na jesieni 2013 odmiana Redhaven ma zawiązki kilkudziesięciu owoców. Nie wiem czy nie trzeba będzie trochę poobrywać. Co ciekawe kwitła w porównaniu z Inką ( ta nic nie zawiązała, ale była posadzona wiosną 2014 ) mało efektownie. Nie widziałem jakoś specjalnie owadów zapylających. Ale kwitła nie co później od Inki, chyba w lepszej pogodzie i może to zadecydowało.
Ale z dobrych rzeczy, moja posadzona na jesieni 2013 odmiana Redhaven ma zawiązki kilkudziesięciu owoców. Nie wiem czy nie trzeba będzie trochę poobrywać. Co ciekawe kwitła w porównaniu z Inką ( ta nic nie zawiązała, ale była posadzona wiosną 2014 ) mało efektownie. Nie widziałem jakoś specjalnie owadów zapylających. Ale kwitła nie co później od Inki, chyba w lepszej pogodzie i może to zadecydowało.
- Geniodekt
- 500p
Czerwone liście są objawem niedoboru azotu, przerabiałem to u siebie. Daj swojej brzoskwini dużą dawkę gnojówki, powinno pomóc.Pomidek pisze: Macie może brzoskwinię o czerwonych liściach? Na etykiecie było napisane ,,brzoskwinia holenderska" no ale nic na temat takiej odmiany nie ma w internecie...
Naprawdę? Bo są jednolitego koloru a nie że ma przebarwienia. Dawałem na wiosnę polifoskę.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Po co Karate?Pomidek pisze:U mnie też kędzierzawość jest ale ja tylko raz miedzianem pryskałem i nie dawno karate. Z tego co czytałem to muszę wszystkie listki oberwać i spalić.
- Geniodekt
- 500p
Wstaw może zdjęcie, bo w tej chwili wróżymy z fusów.Pomidek pisze:Naprawdę? Bo są jednolitego koloru a nie że ma przebarwienia. Dawałem na wiosnę polifoskę.
Doradził to ,,Pan" w ogrodniczym na robactwo i wszystkie drzewka opryskałem. Osobiście to karate zawsze mi się kojarzyło z opryskiem na ogórki i pomidory.cewe pisze:Po co Karate?Pomidek pisze:U mnie też kędzierzawość jest ale ja tylko raz miedzianem pryskałem i nie dawno karate. Z tego co czytałem to muszę wszystkie listki oberwać i spalić.
Mam zdjęcie jej ale z kwietnia. Może na dziś takie wystarczy.