Kolorowo owocowo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolorowo owocowo
Widzę ,że produkcja kwiatów wre. No ale jak byś miła kupić sadzonki na Twoje areały ,to majątek byś musiała wydać .
A jakie odmiany pomidorkow kupiłaś?
Ja kilka dni temu byłam w ogrodniczym i wpadły mi w ręce jakiegoś pomidora F1 (zapomniałam nazwy ) po 24 zł za 6 szt nasion.
Rozsądek zwyciężył, nie kupiłam go ,ale ciągle o nim myślę
Dzisiaj podejdę ,zrobię zdjęcie , może ktoś się wypowie na jego temat... .
A jakie odmiany pomidorkow kupiłaś?
Ja kilka dni temu byłam w ogrodniczym i wpadły mi w ręce jakiegoś pomidora F1 (zapomniałam nazwy ) po 24 zł za 6 szt nasion.
Rozsądek zwyciężył, nie kupiłam go ,ale ciągle o nim myślę
Dzisiaj podejdę ,zrobię zdjęcie , może ktoś się wypowie na jego temat... .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Asia.
Zamówiłam pomidorki Yellow Pearschaped gdyż mam Perun też żółta gruszeczka i tak dla porównania tych odmian chciałam zasiać ale nie wiem czy w tym roku. Może nie warto ale ..
Drugi to Betalux i trzeci Tolek.
Betaluxa to może w tym roku zasieję bo to niska odmiana.
I o mały włos bym nie wpadła , te nazwy odmian to po prostu masakra. Bo wsadziłam jeszcze Black Prince do koszyka ale poczytałam sobie na forum i się dowiedziałam że to to samo co Noire de Crime i Black Crim i Czarny Książę i nie wiem co jeszcze wymyślili za nowe nazwy dla jednej odmiany,
Wyrzuciłam go z kosza bo mam przecież już pod dwiema nazwami nasiona. Kolejnych nie potrzebuję a nie były najtańsze.
Aha i też wkładałam kilka innych odmian ale poczytawszy na forum na ich temat wywalałam , bo na przykład ładne były ale o miernym smaku i grubej skórce. Z tych co zrezygnowałam to Idyll, Bohun, Principe borghese.
Zamówiłam pomidorki Yellow Pearschaped gdyż mam Perun też żółta gruszeczka i tak dla porównania tych odmian chciałam zasiać ale nie wiem czy w tym roku. Może nie warto ale ..
Drugi to Betalux i trzeci Tolek.
Betaluxa to może w tym roku zasieję bo to niska odmiana.
I o mały włos bym nie wpadła , te nazwy odmian to po prostu masakra. Bo wsadziłam jeszcze Black Prince do koszyka ale poczytałam sobie na forum i się dowiedziałam że to to samo co Noire de Crime i Black Crim i Czarny Książę i nie wiem co jeszcze wymyślili za nowe nazwy dla jednej odmiany,
Wyrzuciłam go z kosza bo mam przecież już pod dwiema nazwami nasiona. Kolejnych nie potrzebuję a nie były najtańsze.
Aha i też wkładałam kilka innych odmian ale poczytawszy na forum na ich temat wywalałam , bo na przykład ładne były ale o miernym smaku i grubej skórce. Z tych co zrezygnowałam to Idyll, Bohun, Principe borghese.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Kasiu, wg. Tatiana's Tomato Base, Czarny Książe/Black Prince to jedna odmiana, ale Black Krim/Noire de Crimee to odmiana inna. Pierwszy ma owoce małe 80-150g, drugi całkiem spore 200-300g. Oczywiście różnic jest więcej.
Pozdrawiam, Jacek
- leszkat76
Właśnie Jacku poczytałam sobie opinie na innych forach i ogólnie wszędzie piszą co innego i weź się połap z tymi odmianami.
Noire de Crime nazywają również Czarnym Księciem.
Znalazłam międzyinnymi taką wypowiedź:
Znalazłam też że Blak Prince to pomidorek indygo.
Ale indygo to raczej Black Beauty a czy Black Prince? Na opakowaniu zdjęcie nie przedstawia pomidorka indygo.
Noire de Crime nazywają również Czarnym Księciem.
Znalazłam międzyinnymi taką wypowiedź:
Znalazłam też że Blak Prince to pomidorek indygo.
Ale indygo to raczej Black Beauty a czy Black Prince? Na opakowaniu zdjęcie nie przedstawia pomidorka indygo.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- leszkat76
Hej
Dzisiaj bardzo ładna, słoneczna pogoda.
Popracowałam trochę w tunelu, powiększyłam namiocik bo rozsad przybywa. W pierścieniach wysiałam rzodkiewkę, te pierścienie w namiociku żeby rzodkiewka nie marzła i szybko urosła.
Wyniosłam też rozsadę cebuli do tunelu.
Wysadziłam cebule szalotki na szczypior w skrzynki.
Z tej cebulki szalotki bardzo dobry szczypior rośnie i namnożyło się jej dużo, przechowuje się też super , Aniu
Zadzwoniłam do sklepu co wysłałam zamówienie bo niecierpliwość i nerw mnie bierze. Musiałam trochę opieprzyć i pogonić bo ile można czekać, do łykendu na pewno nie dojdzie ale po też nie wiadomo kiedy. Babka zaproponowała żeby zmienić dostawce z pocztexu na kuriera to dojdzie szybciej no i dogadane.
Dzisiaj bardzo ładna, słoneczna pogoda.
Popracowałam trochę w tunelu, powiększyłam namiocik bo rozsad przybywa. W pierścieniach wysiałam rzodkiewkę, te pierścienie w namiociku żeby rzodkiewka nie marzła i szybko urosła.
Wyniosłam też rozsadę cebuli do tunelu.
Wysadziłam cebule szalotki na szczypior w skrzynki.
Z tej cebulki szalotki bardzo dobry szczypior rośnie i namnożyło się jej dużo, przechowuje się też super , Aniu
Zadzwoniłam do sklepu co wysłałam zamówienie bo niecierpliwość i nerw mnie bierze. Musiałam trochę opieprzyć i pogonić bo ile można czekać, do łykendu na pewno nie dojdzie ale po też nie wiadomo kiedy. Babka zaproponowała żeby zmienić dostawce z pocztexu na kuriera to dojdzie szybciej no i dogadane.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- leszkat76
Witam
W zeszłym roku siałam mieszankę kwiatową NA SUCHE BUKIETY.
Nie bardzo to mi wyszło gdyż zawartość torebki wysiałam w jedną doniczkę, a że kwiatów różne odmiany czy gatunki to jedne siewki duże inne drobne i ciężko było to popikować. Zmarnowało się przy tym dużo siewek.
W tym roku będę wysiewać mieszankę ROŚLIN CIENIOLUBNYCH. Z ciekawości bardziej co za rośliny zawiera. Tym razem wykombinowałam że rozdzielę nasiona jak się da i każdy gatunek wysieję osobno.
Oto efekty , mikroskopu nie używałam ani nawet lupy.
Na koniec została mieszanina drobnizny której już nie jestem w stanie rozdzielić więc wysieję jako mieszankę, może być w niej jeszcze sporo różnych kwiatów.
Myślę że warto było kupić wobec tak dużej ilości i różnorodności nasion.
Na razie nie kojażę jakie kwiaty z nich będą, może Łubin z nasion nr 1 .
Nasiona na zdjęciach są w sporym powiększeniu, rozdzielić towarzystwo to był po prostu majstersztyk.
W zeszłym roku siałam mieszankę kwiatową NA SUCHE BUKIETY.
Nie bardzo to mi wyszło gdyż zawartość torebki wysiałam w jedną doniczkę, a że kwiatów różne odmiany czy gatunki to jedne siewki duże inne drobne i ciężko było to popikować. Zmarnowało się przy tym dużo siewek.
W tym roku będę wysiewać mieszankę ROŚLIN CIENIOLUBNYCH. Z ciekawości bardziej co za rośliny zawiera. Tym razem wykombinowałam że rozdzielę nasiona jak się da i każdy gatunek wysieję osobno.
Oto efekty , mikroskopu nie używałam ani nawet lupy.
Na koniec została mieszanina drobnizny której już nie jestem w stanie rozdzielić więc wysieję jako mieszankę, może być w niej jeszcze sporo różnych kwiatów.
Myślę że warto było kupić wobec tak dużej ilości i różnorodności nasion.
Na razie nie kojażę jakie kwiaty z nich będą, może Łubin z nasion nr 1 .
Nasiona na zdjęciach są w sporym powiększeniu, rozdzielić towarzystwo to był po prostu majstersztyk.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
No nieźle jakie Ci się trafiło zadanie. Trzymam kciuki za wschody!
Dziękuję Ci również za relację ze szczepienia
Dziękuję Ci również za relację ze szczepienia
- leszkat76
Karo bardzo przepraszam ale dopiero zauważyłam że przestawiła mi się wielkość wgrywanych zdjęć, już się poprawiam i dziękuję za zwrócenie mojej uwagi na problem.
Halinko ja po prostu chyba za mało roboty mam.
Ale za niedługo święta więc będzie co robić.
Cała przyjemność po mojej stronie.
Halinko ja po prostu chyba za mało roboty mam.
Ale za niedługo święta więc będzie co robić.
Cała przyjemność po mojej stronie.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Kasia , jesteś niesamowita. W życiu by mi się nie chciało .
Asia
Asia
- leszkat76
Hej
Chyba bardziej mi się chce robić za kopciuszka niż za sprzątaczkę i kucharkę
Przyszła moja przesyłka, niestety trochę za późno.
Padły mi już wszystkie siewki Niecierpków i niektóre pomidorki bardzo kiepsko wyglądają. Taki środek przeciwgrzybowy kupiłam, polałam, popryskałam i czekam efektów.
Kupiłam też podłoże do wysiewu i perlit , fajna rzecz
I nasiona.
Wysiałam dziś resztę pomidorków, popikowałam te wcześniej wysiane. Muszę jeszcze wysiać sałaty.
Popikowane Gazanie i papryki.
A z tych pomidorków nie wiem czy coś się uratuje.
Najgorzej Mazarini wygląda co gorsza nie mam już nasion Mazariniego
Chyba bardziej mi się chce robić za kopciuszka niż za sprzątaczkę i kucharkę
Przyszła moja przesyłka, niestety trochę za późno.
Padły mi już wszystkie siewki Niecierpków i niektóre pomidorki bardzo kiepsko wyglądają. Taki środek przeciwgrzybowy kupiłam, polałam, popryskałam i czekam efektów.
Kupiłam też podłoże do wysiewu i perlit , fajna rzecz
I nasiona.
Wysiałam dziś resztę pomidorków, popikowałam te wcześniej wysiane. Muszę jeszcze wysiać sałaty.
Popikowane Gazanie i papryki.
A z tych pomidorków nie wiem czy coś się uratuje.
Najgorzej Mazarini wygląda co gorsza nie mam już nasion Mazariniego
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Ja kiedyś miałam te pomidory. Nie wiem czy jeszcze mam. Jutro sprawdzę.
Mam problemy z netem dzisiaj. Sprawdziłam mam tylko jedno nasionko, gdyby to Cię ratowało. Jest kilkuletnie i nie ma pewności, że wykiełkuje. Ja nie wiem, dlaczego go nie zbierałam. Dziwna sprawa
Mam problemy z netem dzisiaj. Sprawdziłam mam tylko jedno nasionko, gdyby to Cię ratowało. Jest kilkuletnie i nie ma pewności, że wykiełkuje. Ja nie wiem, dlaczego go nie zbierałam. Dziwna sprawa
- leszkat76
Dzięki Halinko ale nie ma sensu komplikować sobie życia, mam tyle innych odmian że przeboleję. A może Ci nie posmakował albo inne wady miał. Ja go nie uprawiałam jeszcze a głównie dla ratowania nasion go wysiałam , chociaż opisy też ma zachęcające.
Jeszcze żyje łodyżka więc jest jeszcze szansa że po oprysku się otrzepie i się weźmie za życie.
Wysiałam pomidorka Alicante 2 sztuk i jeden ma liście ziemniaczane a drugi zwykłe.
Dzisiaj cały dzień siałam , pikowałam i mam już dość, łeb mi pęka.
Wypikowałam sałaty dębolistne ale nie pojedyńczo a grupkami, wysiałam jeszcze 3 dokupione odmiany sałat.
Kalafior.
Dalie,wszystkie już wypikowałam, jest 3 odmiany, rosną bardzo ładnie , nic ich nie bierze, silne roślinki.
Jeszcze żyje łodyżka więc jest jeszcze szansa że po oprysku się otrzepie i się weźmie za życie.
Wysiałam pomidorka Alicante 2 sztuk i jeden ma liście ziemniaczane a drugi zwykłe.
Dzisiaj cały dzień siałam , pikowałam i mam już dość, łeb mi pęka.
Wypikowałam sałaty dębolistne ale nie pojedyńczo a grupkami, wysiałam jeszcze 3 dokupione odmiany sałat.
Kalafior.
Dalie,wszystkie już wypikowałam, jest 3 odmiany, rosną bardzo ładnie , nic ich nie bierze, silne roślinki.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo