Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: perukowiec
U mnie nigdy nic nie uschło , a mam ich teraz 6 . Najstarszy ma 14 lat i przestał rosnąć do góry ,tylko się poszerza.
Beata
Beata
To się ciesz, że masz dobrą glebę dla większości roślin Nie wszyscy mają tak dobrze Ja mam 2 perukowce na dwóch różnych stanowiskach z tym, że jeden na wyższym o ok.70 cm poziomie i jeden i drugi zasycha, ale ten na niższym gdzie jest bardziej gliniasto bardziej cierpi.Był już słaby i brzydki, został ścięty do ziemi i teraz odbija.Zauważyłam, że młode pędy są żywotne i nie zasychają, dopiero starsze mają większą tendencję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
U mnie też glina i perukowiec rośnie bardzo marnie.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Re: Perukowiec podolski
Seli7- bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mojego perukowca posadziłam jesienią 2012, rośnie na lekkim stoku,
w tym roku pierwszy raz zakwitł i po tym pojawiły się pierwsze objawy więdnięcia.
To było jeszcze przed tymi długimi deszczami, więc myślałam że ma za sucho, no to go obficie podlałam
Muszę poczytać o tej fytoftorozie
Mojego perukowca posadziłam jesienią 2012, rośnie na lekkim stoku,
w tym roku pierwszy raz zakwitł i po tym pojawiły się pierwsze objawy więdnięcia.
To było jeszcze przed tymi długimi deszczami, więc myślałam że ma za sucho, no to go obficie podlałam
Muszę poczytać o tej fytoftorozie
Pozdrawiam Marzena
Mój perukowiec ma chyba z 5 lat, co roku kwitnie,ale nigdy nie miał peruk. Rośnie w gliniastej ziemi. Czy powodem może być sąsiedztwo tui? W pobliżu rośnie też perełkowiec japoński, ale tnę go ostro, aby nie tłamsił perukowca.Może coś mu podsypać ?
Viola
Mój też nigdy nie miał peruki. Na ubogich piaskach rośnie ładnie i bezproblemowo ale wolno po 10 latach ma około 2x2 m. Jedyne nawożenie jakie otrzymuje to kilka razy w sezonie po garści popiołu drzewnego bo podobno woli zasadowe gleby.
- Jerzewicz
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 21:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może jest to odmiana ,która nie ma peruk?
Ja też mam takiego, który nie tworzy peruk, pokazany w tym wątku z zaschniętymi kwiatkami na str.18 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Zawsze miał kwiatki, które zasychały, ale ja się z nim przestałam cackać i takie badyle jak pokazała Viola cięłam latem, bo mnie denerwował ten pokrój.I o dziwo w tym roku ma peruki, co prawda nie na całym krzewie bo dodatkowo wiosną zaczęłam go ciąć z jednej strony celem zlikwidowania i zastąpienia czerwonolistną śliwą wiśniową.Reszty miał dopełnić mąż, ale mu nie doszło zakwitł, gdzie nie było cięte wiosną i jakimś cudem pokazał peruki.Chyba się przestraszył eksmisji
Viola tuje mu nie przeszkadzają, to raczej on tujom.
Zawsze miał kwiatki, które zasychały, ale ja się z nim przestałam cackać i takie badyle jak pokazała Viola cięłam latem, bo mnie denerwował ten pokrój.I o dziwo w tym roku ma peruki, co prawda nie na całym krzewie bo dodatkowo wiosną zaczęłam go ciąć z jednej strony celem zlikwidowania i zastąpienia czerwonolistną śliwą wiśniową.Reszty miał dopełnić mąż, ale mu nie doszło zakwitł, gdzie nie było cięte wiosną i jakimś cudem pokazał peruki.Chyba się przestraszył eksmisji
Viola tuje mu nie przeszkadzają, to raczej on tujom.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Coś z tym cięciem chyba jest,albo kwestia przypadku.Żona na wiosnę też część naszego perukowca obcięła i jakby szybciej zaczął rosnąć. Obydwie części-obcięta i ta nieobcięta wyrównały się.Był kupiony jako roślina szybkorosnąca i też zastanawiamy się nad jego eksmisją .
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zgodzę się z tą opinią Na ,,moich" piaskach, bez jakiegokolwiek nawożenia perukowiec po 5. latach od posadzenia osiągnął ponad 4 metry. Jutro zrobię zdjęcie i wstawię.Bartosz pisze: Na ubogich piaskach rośnie ładnie i bezproblemowo ale wolno po 10 latach ma około 2x2 m. Jedyne nawożenie jakie otrzymuje to kilka razy w sezonie po garści popiołu drzewnego bo podobno woli zasadowe gleby.
Kasia