Ogórek - choroby, szkodniki
- Seba83
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2011, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki - choroby - szkodniki
Witam ogórki posiałem 25 kwietnia do gruntu i mam
pytanie czy te żółte plamy to początki jakieś choroby
np. Kanciasta plamistość lub Mączniak rzekomy
albo może poparzone przez słońce
mam miedzian 50 WP czy spryskać już
pytanie czy te żółte plamy to początki jakieś choroby
np. Kanciasta plamistość lub Mączniak rzekomy
albo może poparzone przez słońce
mam miedzian 50 WP czy spryskać już
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seba, szybciutko opryskaj ogorki miedzianem. Ja opryskuje miedzianem tylko raz, wlasnie w takim stadium, nooo moze ciut mniejsze.
Pozdrawiam! Gienia.
- Seba83
- 10p - Początkujący
dziękuję gienia1230 za odpowiedz właśnie mam takie 2 może 3 krzaczki
, które mają takie właśnie liście żółtawe plamki i w dodatku te krzaczki to odmiana
octopus a inne odmiany są ok
, które mają takie właśnie liście żółtawe plamki i w dodatku te krzaczki to odmiana
octopus a inne odmiany są ok
już kanciasta ?? wrrrr maczniak prawdziwy to mi już atakuje ozdobne rośliny. rzekomy na ajbłonkach , ale to inne grzybki
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seba, wlasnie z Octopusa zrezygnowalam, przez trzy kolejne lata lapal kanciasta plamistosc pomimo opryskow. Inne odmiany jakos sobie dawaly rade i kanciastosci nie mialy. Na Twoim zdjeciu wypisz- wymaluj moj Octopus z takimi (na poczatku) plamkami przed dwoma laty.
Pozdrawiam! Gienia.
- Seba83
- 10p - Początkujący
na szczęście octopusa posiałem tylko jedną paczkę i zastanawiam się
czy, by nie wyrwać tych krzaków, które zostały zainfekowane
właśnie mam w zamiar zaraz rozrobić miedzian 50 WP i opryskać liście od
góry i spodu, tylko że ogórki sieje dopiero drugi rok i nie opryskiwałem jeszcze
miedzianem i mam malutki dylemat czy taką paczkę miedzianu 50 WP 15g w proszku
rozrobić z wodą w ilu litrach wody na opakowaniu pisze, że 25-30 g w 7 l wody/100m2
, bo nie chcę przeholować.
czy, by nie wyrwać tych krzaków, które zostały zainfekowane
właśnie mam w zamiar zaraz rozrobić miedzian 50 WP i opryskać liście od
góry i spodu, tylko że ogórki sieje dopiero drugi rok i nie opryskiwałem jeszcze
miedzianem i mam malutki dylemat czy taką paczkę miedzianu 50 WP 15g w proszku
rozrobić z wodą w ilu litrach wody na opakowaniu pisze, że 25-30 g w 7 l wody/100m2
, bo nie chcę przeholować.
Seba83 trochę nie rozumiem jeśli masz podana proporcje to jak inaczej chcesz rozrabiać ??
tzn chcesz robić słabsze stężenie ?? bo w innym razie 15g to tylko w 3.5 l możesz rozrobić , bez względu ile będziesz rozrabiał , musisz podana proporcje zachować
tzn chcesz robić słabsze stężenie ?? bo w innym razie 15g to tylko w 3.5 l możesz rozrobić , bez względu ile będziesz rozrabiał , musisz podana proporcje zachować
Paweł _____________________________________________________________________________
- Seba83
- 10p - Początkujący
dzięki weteran pytałem dla pewności rozrobię całą paczkę na 3,5 l i biorę się zaraz za pryskanie
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
od dwóch dni pojedyncze liście na ogórkach zwijają się częściowo pod spód, a na nerwach tworzę się jakby białe kreseczki, może ktoś podpowie co to może być?
to liść zerwany przed burzą, krzaczkom nie zdążyłam pstryknąć fotki,ogórki ładnie kwitną, ogólnie wyglądają ok
to liść zerwany przed burzą, krzaczkom nie zdążyłam pstryknąć fotki,ogórki ładnie kwitną, ogólnie wyglądają ok
pozdrawiam
Iwona
Iwona
białe plamy na liściach ogórków. co robić?
wstawić fotkędwaldy1 pisze:białe plamy na liściach ogórków. co robić?