Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marchew
Przemog a jaką odmianę marchwi sadzisz, szukam czegoś smacznego dla dzieci
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy uprawiał ktoś kiedyś marchewki o kolorze korzenia innym niż pomarańczowy
-
- 200p
Na akcji wymiany chyba ktoś pisał o żółtym korzeniu
aleksandras77 niestety nie pamiętam jaka to była odmiana
Nigdy nie zwracałem uwagi jaką kupuję, byleby była na taśmie i zawsze trafiałem na bardzo smaczną
Mój błąd że nie spisuje albo nie zostawiam opakowań po nasionach, ale od przyszłego sezonu muszę to zmienić bo widzę że może to być przydatna informacja!
Nigdy nie zwracałem uwagi jaką kupuję, byleby była na taśmie i zawsze trafiałem na bardzo smaczną
Mój błąd że nie spisuje albo nie zostawiam opakowań po nasionach, ale od przyszłego sezonu muszę to zmienić bo widzę że może to być przydatna informacja!
-
- 200p
Koniecznie spisz nazwy w następnym sezonie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Oj Michale. Nie dalej jak stronę wcześniej była rozmowa o fioletowej.
Swoją drogą, sam chętnie bym spróbował uprawy innego koloru marchwi.
Swoją drogą, sam chętnie bym spróbował uprawy innego koloru marchwi.
Ja co roku sieję czeską , wiosną co jakiś czas w nasionka zaopatruję się w Tesco .
Nigdy nie miałam tak zgrabnych ,wyrównanych gabarytowo i smacznych soczystych marchewek .
Jako ciekawostkę , tak dla spróbowania , w przyszłym roku mam zamiar wysiac inne kolorki , wiosną bywały dostępne w ogrodniczym , liczę na to że w przyszłym też będą , dlatego nigdzie nie szukam .
I tak pozostanę przy tradycyjnym kolorku bo o innych słyszałam raczej niepochlebne opinie .
W każdym razie , spróbowac nie zawadzi
Nigdy nie miałam tak zgrabnych ,wyrównanych gabarytowo i smacznych soczystych marchewek .
Jako ciekawostkę , tak dla spróbowania , w przyszłym roku mam zamiar wysiac inne kolorki , wiosną bywały dostępne w ogrodniczym , liczę na to że w przyszłym też będą , dlatego nigdzie nie szukam .
I tak pozostanę przy tradycyjnym kolorku bo o innych słyszałam raczej niepochlebne opinie .
W każdym razie , spróbowac nie zawadzi
-
- 200p
niepochlebne opinie?
W smaku były niedobre, czy uprawa kłopotliwa?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A spotkaliście się kiedyś z nasionami marchewki Amsterdamskiej na taśmie
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest tu taki wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a%C5%9Bmie
Pomysł jest niezły i ja wykorzystuję go do drobnych nasion marchwi i pietruszki.
Pomysł jest niezły i ja wykorzystuję go do drobnych nasion marchwi i pietruszki.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Marchew to chwast , uprawa nie może sprawiac kłopotu , może wyrosnąc mniejsza lub większa ale zawsze coś wyrośnie . Ja wychodzę z założenia , że czym mniejsza/ ale bez przesady / tym smaczniejsza , bardziej chrupka nie włóknista , soczysta , dlatego nie nawożę , rośnie na piachu i nie narzekam . Według znajomych ... kolorowe marchewki posiadają goryczkę , jedne mniej inne więcej i smak różny/dziwny , trzeba polubic . Sama nie próbowałam , wierzę w to co mi powiedzieli ,dlatego nie rzuciłam się na nie od razu a dopiero teraz zdecydowałam posiac na próbę. Zrezygnowałam z kilku odmian sałaty , miejsca będzie więcej , mogę zaszalec i przekonac na ile opis się zgadza . Na pewno kolorowe super wyglądają i smakują w surówkach a takowe robię więc straty nie będzie .aleksandras77 pisze:niepochlebne opinie?
Ja kupuję marchew Amsterdamską na taśmie, ponieważ ja sieję tylko warzywa na taśmie. Ziemia u mnie nieco piaszczysta więc nie wpadają mi nasionka głęboko. Taśmę lekko przykrywam ziemią. Wszystkie kiełkują i rosną takie sobie, ale to przez moją lichą ziemię.
Pozdrawiam Krystyna
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Właśnie przeglądam ofertę nasion PNOS i POLAN na marchew i przyznam że zgłupiałem co do rozstawy. Dla PNOS-u wczesne i śred nio wczesne polecają w 5x20cm a w POLAN dla większości 20x50cm !. W takiej rozstawie to ja pomidory prawie sadzę ...o co tu chodzi ?
Pozdrawiam
Darek
Właśnie przeglądam ofertę nasion PNOS i POLAN na marchew i przyznam że zgłupiałem co do rozstawy. Dla PNOS-u wczesne i śred nio wczesne polecają w 5x20cm a w POLAN dla większości 20x50cm !. W takiej rozstawie to ja pomidory prawie sadzę ...o co tu chodzi ?
Pozdrawiam
Darek