Ali uśmiechnięty ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz.2

Post »

Alu ja będę starała się od znajomej wysępić patyki żółtej datury,jak mi się uda to i dla Ciebie zdobędę :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu nie mam datur, ale ma je Raczek i sprzedaje niedrogo ładnie ukorzenione badylki. Zajrzyj do niej.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Halinko dziękuje.

Felu pytałam się Raczek ale niestety nie ma już żółtych.

Dzisiaj zobaczyłam, że kiełkuje seler a i lobelii też się jednak udało :) Przygotowałam też sobie kolejna porcję do wysiewu, ale to na początku marca: por, tunbergia, kobea, kapusta ozdobna, rycynus i żeniszek :) Dostałam też jesienią nasionka bielunia tego jednorocznego pełnego... czy je się wcześniej wysiewa? bo nie mam pojęcia kiedy...

Na rabatce z brzozowych kołków po zwaleniu części śniegu zaczyna coś tam prześwitywać, widzę macierzankę i wrzośce, szafirki i inne panienki :) Przy samym domu też trochę śniegu stopniało i wyłaniają się krokusy :) to mnie nie dziwi bo i jesienią trochę wyszły.. ale ucieszył mnie czubek czosnku olbrzymiego :) mam go pierwszy rok i jestem ciekawa jak cudnie będzie wyglądał... w ogóle tylke cebulek powsadzałam że tylko czekać i marzyć :)
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Alu, to wiosna zaczyęła sie pewnie od Twego ogródka ;:138 . Dużo się w nim już dzieje. Bielunia nie znam, ale słyszałam, że rycynus wymaga czterech tygodni. Dostałam pięć nasionek od pewnej kolezanki z forum i bardzo chciałabym, aby wzeszły , bo strasznie mi się podobają. Tunbergię tez posiałam i wydaje mi się, że wschodzi i rośnie bardzo powoli, za to kobea bardzo pięknie.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ala

kup specjalny nawóz do rododendronów,albo siarczan amonu ( hmmm jutro zerknę) ja swojemu podsypuje nawóz, bo sypie też ten nawóz do hortensji.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Alu, a ja mam daturę i chętnie bym się podzielił z Tobą, ale nie wiem, jaki kolor, bo jeszcze nie kwitła :? Za to jutro idę robić porządek z fuksjami, bo zaniedbałem je.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu tez mam nasionka bielunia takiego jednorocznego od Elżbietki . Pytałam się ELI i Iza Chate też odpowiedziała ,że sieje sie go bezposrednio do gruntu . Sama jestem ciekawa gdyż bardzo mnie zachwycił u Elżbietki . Oglądałam czy już normalny czosnek wychodzi z ziemi ,ale na razie nic nie widac widocznie jeszcze smacznie sobie śpi :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dawno wysiałaś nasiona trawy pampasowej :?: , ciekawe czy u mnie coś zejdzie :wit
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu :) oby szybciutko ta wiosna przybyła :). Ja rok temu siałam rycynusa i szybko skiekował i rósł jak na drożdżach :) kobeę tęż mile wspominam, co to tunbergii to faktycznie na początku się wlecze... tak na prawdę zaczyna super rosnąć dopiero jak się ją wsadzi na ogród i ma cieplutko :)

Tess, dziękuję, wiosną rozejrzę się w sklepach.

Jacku
, na razie niech u Ciebie sobie porośnie i zakwitnie, bo rozdasz zanim sam będziesz miał z niej uciechę ;) Ja swoją fuksję jeszcze w końcu w chłodnym zostawiłam...

Jadziu, ten bieluń jest cudowny...zastanawiam się jednak czy nie posiać go wcześniej... bo taki piękny że chce mieć go wcześniej :tan. Oj roślinki to jeszcze na pewno śpią...szkoda... bo opóźnią się ogrodowe widoki :(

Aniu jakiś tydzień temu... na razie nic nie widać... z tej samej tury siewów widzę że zaczyna kiełkować lobelia i selery... także trawka ma jeszcze czas... ale też nie mam pojęcia jak długo jej się zejdzie :)

i o moja dola... postanowiłam, że nic nie kupuje... ale w poszukiwaniu liliowców... znalazłam i inne CUDA!! i chyba się nie oprę :evil:
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Ala :wit Piszesz ,że wysiewasz lobelię -też mnie kusi . Powiedz czy ładnie rośnie taka z nasion ,
bujnie kwitnie?
A kiedy zaczynasz uszczykiwać roślinkę i czy nawozisz takie młode sadzonki -od kiedy ?
Zawsze boję się ,że przy takich młodziutkich siewkach mogę zaszkodzić nawozem.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Kupiłam nasiona lobelii i też wysieję, w ubiegłym roku siałam pierwszy raz zeszło tego mnóstwo. Praktycznie cała doniczka ale to strasznie delikatna roślina z cieniutkimi korzeniami, dzieliłam kępkami i sadziłam do osobnych doniczek. Jak dzielicie po kilka czy po więcej, dodam że kolor był śliczny turkusowy, kwitła praktycznie do późnej jesieni. ;:108
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magduś, ja ją posiałam do takiej ziemi do wysiewów, ona przeważnie ma składniki które wystarczą na początek. Ja w sumie siewek nie zasilam... dopiero jak popikuje to wtedy po jakiś dwóch tygodniach. Lobelia wschodzi na gęsto i czekam aż będzie miała parę listków bo wtedy łatwiej ją popikować. I tak jak powiedziała Ania ja pikuję do większych doniczek kępkami. I nie ma co się bać że się poturbuje, czy poobrywa korzonki, bo to o to w pikowaniu przecież chodzi :) A listków nie uszczykuje... ona sama tworzy piękne kępki...
Ona kwitnie bardzo bujnie, cały rok... tylko warunek, musi mieć wilgotno, nie można jej przesuszyć... ja na balkonie to i w upały 2 razy dziennie podlewam rośliny...

A oto i ona:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ta lobelia pięknie Ci rośnie,ja tylko raz ją miałam i była taka anemiczna,dałam sobie spokój,możne czas spróbować ponownie :?: :)
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”