Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Moją plumerię zaatokował przędziorek jutro zaczynam walkę z bestią - póki co poszły trzy liście
A taka była ładna. Nie pomogły ostre prysznice - więc potraktuję go chemią...mam nadzieję, że Plumerka to przetrwa
A taka była ładna. Nie pomogły ostre prysznice - więc potraktuję go chemią...mam nadzieję, że Plumerka to przetrwa
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@piterrs
Chemia działa 5-7 dn i, potrzebna jest powtórka oprysku co tydzień . Nawet 3-4razy może być mało. Obserwacja jest najlepszym sposobem...
Chemia działa 5-7 dn i, potrzebna jest powtórka oprysku co tydzień . Nawet 3-4razy może być mało. Obserwacja jest najlepszym sposobem...
Joaquin
Moją plumerię wyleczyłam z przędziorka jedynie Magusem 200SC. I dodatkowo często trzeba spryskiwać bo przędziorki lubią jak jest sucho. I teraz spokojnie rosną dalej.
Witam! Mam prosbe,poniewaz nie potrafie znalezc info na temat spoczynku zimowego( mala ilosc czasu na szukanie w watku dot plumerii), prosze o pomoc,link albo opis kiedy ograniczyc podlewanie, jaka temp. itd... z gory serdecznie dziekuje ;)
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
W sumie to faktycznie mało tutaj o tym było. Szczególnie co robić w przypadku roślin, które dopiero co wyrosły z nasion wiosną?shiza09 pisze:Witam! Mam prosbe,poniewaz nie potrafie znalezc info na temat spoczynku zimowego( mala ilosc czasu na szukanie w watku dot plumerii), prosze o pomoc,link albo opis kiedy ograniczyc podlewanie, jaka temp. itd... z gory serdecznie dziekuje ;)
Zimować w piwnicy w ciemnym czy jak?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2013, o 14:17
A kiedy plumeria zacznie na zimę gubić liście. Psiknąłem roczną nawozem w mgiełce, to od spodu zaczęła gubić liście. już 1/3 poleciała ...
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Młode plumerie wysiane na wiosnę lub w danym roku nie zimuje się. Trzeba im zapewnić dużo ciepła i światła przez cały pierwszy rok. Ja zimuję plumerie od końca października do marca w ciemnej piwnicy, temperatura od 8 do 15 stopni. Podlewane są raz na miesiąc, czyli cztery razy przez całą zimę.
@jotem
Nie wszystkie plumerie gubią liście w "domowym klimacie". Gdy dasz je do ciemnej, chłodnej piwnicy odpadną wszystkie w ciągu kilku dni. Znam takich, którzy nie zimują plumerii wcale. Mają liście cały rok, tylko podczas zimy wolniej rosną.
@marlenka i @shiza09
Zostawcie maleństwa (z tego roku) w domu. Starsze proponuje położyć spać i kontrolować temp. aby czasem nie zmarzły. Ograniczyć podlewanie i powinno być OK.
@jotem
Nie wszystkie plumerie gubią liście w "domowym klimacie". Gdy dasz je do ciemnej, chłodnej piwnicy odpadną wszystkie w ciągu kilku dni. Znam takich, którzy nie zimują plumerii wcale. Mają liście cały rok, tylko podczas zimy wolniej rosną.
@marlenka i @shiza09
Zostawcie maleństwa (z tego roku) w domu. Starsze proponuje położyć spać i kontrolować temp. aby czasem nie zmarzły. Ograniczyć podlewanie i powinno być OK.
Joaquin
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Ja swoją trzymałam w jasnym pomieszczeniu w tem ok 10 stopni..Zaniosłam ją tam kiedy zaczęły opadać i żółknąc listki.
W tym roku mam znowu maluchy ponad półroczne..i też na razie nie wiem jak z nimi postąpić...
a
W tym roku mam znowu maluchy ponad półroczne..i też na razie nie wiem jak z nimi postąpić...
a
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Wszystko ładnie, ale czy plumeria w naszym klimacie zakwitnie? Mocno wątpię. Nikt, tutaj na forum nie pochwalił się dotąd kwiatami plumerii. Z wyjątkiem Dreamery, która trzyma swoje rośliny w specjalnym namiocie, doświetlając je lampą sodową. To rośliny tropikalnego klimatu, nasze lato jest niestety zbyt krótkie żeby mogły zakwitnąć. Moja ma pięć lat i ani myśli pokazać kwiaty. I pewnie nigdy nie zakwitnie, nie ten klimat.
Zgadzam się z Tobą meluzyna.
Mojej leci chyba już 6 rok (przestałam liczyć) i nic ...
Byłam niedawno w ogrodzie botanicznym w Powsinie i tam rosną gigantycznych rozmiarów plumerie - ogromne drzewicha.
Kwitną oczywiscie,
z tym że tam w szklarni poziom wilgotności jest taki, że nie da się oddychać i temperatura nie do zniesienia ....
I do tego jeszcze, te jej kwiatuszki są tak małe, że ich prawie nie widać spod ogromnych liściorów
Mojej leci chyba już 6 rok (przestałam liczyć) i nic ...
Byłam niedawno w ogrodzie botanicznym w Powsinie i tam rosną gigantycznych rozmiarów plumerie - ogromne drzewicha.
Kwitną oczywiscie,
z tym że tam w szklarni poziom wilgotności jest taki, że nie da się oddychać i temperatura nie do zniesienia ....
I do tego jeszcze, te jej kwiatuszki są tak małe, że ich prawie nie widać spod ogromnych liściorów
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Nigdy nie widziałam kwitnącej plumerii w naturze ani w ogrodzie botanicznym(czego Tobie zazdroszczę ). Ale wiem jedno, żeby roślina prawidłowo się rozwijała musi mieć optymalne warunki do rozwoju. Niestety, w naszym klimacie ich nie ma. I zapewne kwitnąć nie będzie. Jeśli jednak ktoś lubi roślinkę dla niej samej, to czemu nie? Ponoć nadzieja umiera ostatnia
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Potrzebuję małej pomocy. Co na przędziorek na Plumerii? Jakieś sprawdzone opryski?
emi_ska