Frant, my u rozmawiamy o realiach. Reklamy majonezów nas nie intresują.frant pisze:Tia .. magiczna roślina , smakowity smak , dzieciństwo, wakacje ... stara odmiana ... dziadek i babcia ... teraz mam swój dom , i chcę ... Teraz to ja już wiem kto układa te wszystkie reklamy majonezów , soków i ciasteczek . Albo sobie jaja robisz
Winorośle i winogrona Cz.1
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona :)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 kwie 2010, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Frant, no widzisz, istnieją takie dziwolągi z południa jak ja, które chcą sobie przenieść na grządki kawałki wspomnień. Skoro język jakim piszę, wydaje się "dziwaczny" to przepraszam. Może najnormalniej w świecie inaczej nie umiem.
notabene, ciekawe jak mam sobie wybrać gatunek winogron. Mam do wyboru, zapytać na forum, albo liczyć na rzetelność sprzedawcy:]
tyle mego.
notabene, ciekawe jak mam sobie wybrać gatunek winogron. Mam do wyboru, zapytać na forum, albo liczyć na rzetelność sprzedawcy:]
tyle mego.
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Chciałbym pod winogrona położyć coś żeby trawa tam nie rosła. Co jest lepsze mata szkołkarska czy agrowłoknina?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Suzi , sie nie gniewaj , ale po prostu myslałem że żarty robisz ... . A ściana wschodnia lub północna , to najgorsze miejsce z możliwych , na nic dobrego liczyć tam nie można .. Jeśli chcesz mieć dobre jakościowo owoce to tylko pełne słońce , nie da sie inaczej . Na pewno znajdziesz jakieś dobre miejsce , najwyżej wytniesz troche iglaków , clematisów ... pamiętaj ,że dziadkowie takich rzeczy nie trzymali i żyli niezle . Co do wyboru odmian to sprawa jest niełatwa , pamiętać musisz ,ze to co rośnie dobrze w jednym miejscu to 20km dalej może zupełnie inaczej sie zachować . Najlepiej mieć dostęp do ludzi na miejscu , co uprawiają i jakim skutkiem . Oczywiście tę wiedze trzeba też filtrować , wiadomo że dominują nasadzenia odmian labruskowatych , ale przecież już od kilkunastu lat dostepne są odmiany nowsze , które łączą wytrzymałość z jakością . Ktoś to kupował i sadził , więc część pewnie rośnie , trzeba tylko poszukać ... może wśród miejscowych działkowców ? Bardzo dużo sie dowiesz o odmianach czytając na forum wątki winoroślowe , ale bez testów sie nie obejdzie . Część trzeba będzie wykopać , i nowych dosadzić ... I tak to sie zaczyna ...
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Frant !
Wydaje mi się, że Suzi ma ścianę południowo - wschodnią na zasadzenie winorośli .
Ściana OK. Powinno to być optymalne miejsce.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że Suzi ma ścianę południowo - wschodnią na zasadzenie winorośli .
Ściana OK. Powinno to być optymalne miejsce.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Suzi pisze , ze ma ściane wschodnią z lekkim południem ... zresztą , pal licho kierunki , bo do ładu nie dojdziemy . Jeśli rośliny będą dlużej niż 3-4 godz. w ciągu dnia w cieniu , to odbije sie to bardzo wyraznie . Wg. mnie optymalna jest ściana południowo -zachodnia . Poludniowa też dobra .
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję za wskazówki, na pewno będą miały wpływ na decyzje miejsca dla winorośli
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Suzi,
Jeżeli chcesz rozmnożyć odmianę od rodziców to teraz wybierz 1 lub 2 silne pędy zdrewniałe z oczkami(nie odcinaj od rośliny macierzystej) ,ułóż je poziomo w rowkach o głębokości 15cm,zasyp ziemią.Te oczka które nie są przykryte ziemią usuń nożem.Z każdego oczka wyrośnie latorośl, w miarę jak będzie wyrastała zasypuj zagłębienie.Jesienią odkład odkopiesz i potniesz na części.Ile latorośli tyle może być sadzonek.
Chciałam tylko przestrzec, że ewentualnie gdyby trzeba było opryskać winorośle to środki chemiczne ponoć bardzo niszczą ścianę.Było o tym na tym forum.
O odmianach pisałam we wcześniejszych postach.
Jeżeli chcesz rozmnożyć odmianę od rodziców to teraz wybierz 1 lub 2 silne pędy zdrewniałe z oczkami(nie odcinaj od rośliny macierzystej) ,ułóż je poziomo w rowkach o głębokości 15cm,zasyp ziemią.Te oczka które nie są przykryte ziemią usuń nożem.Z każdego oczka wyrośnie latorośl, w miarę jak będzie wyrastała zasypuj zagłębienie.Jesienią odkład odkopiesz i potniesz na części.Ile latorośli tyle może być sadzonek.
Chciałam tylko przestrzec, że ewentualnie gdyby trzeba było opryskać winorośle to środki chemiczne ponoć bardzo niszczą ścianę.Było o tym na tym forum.
O odmianach pisałam we wcześniejszych postach.
-
Mata lepsza, agrowłoknina plącze się pod nogami.Pod tymi materiałami lubią siedzieć nornice i w zimie zgryzać korzenie.marcin1979 pisze:Chciałbym pod winogrona położyć coś żeby trawa tam nie rosła. Co jest lepsze mata szkołkarska czy agrowłoknina?
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Pod tymi materiałami czyli masz na myśli i mate i agrowłokninę?? Jak tak to chyba z tego zrezygnuję.. Jak mam tym pomagać nornicom.
W okolicach Rybnika, przy wschodniej ścianie, bardzo wczesne odmiany dojrzewają bez problemu z małym opóźnieniem.Suzi pisze:Witam wszystkich
Chciałabym posadzić kilka odmian winogron. Do dyspozycji na dzień dzisiejszy mam wschodnią (z lekkim południem), 12metrową ścianę domu. Mieszkam u podnóża Beskidu Małego i Żywieckiego,
Nie wiem o ile w stosunku do Rybnika będzie u Ciebie opóźniona wegetacja, ale te najwcześniejsze powinny dać radę.
Przetestowane u siebie mam: Iza Z., Seneca, Nero.
pozdrawiam Roman
-
- 20p - Rozkręcam się...
Suzana, zrobiłam zgodnie z twoją instrukcją Teraz będę czekać na efekty ;) Mama obiecała doglądać
Do Rybnika mam ze 60 km, ale do gór bliżej. Spróbuję z jakąś wczesną odmianą:) a może i na bardziej wymagającą odmianę uda znaleźć mi się miejsce
Dziękuję, za wszystkie rady
pozdrawiam
Do Rybnika mam ze 60 km, ale do gór bliżej. Spróbuję z jakąś wczesną odmianą:) a może i na bardziej wymagającą odmianę uda znaleźć mi się miejsce
Dziękuję, za wszystkie rady
pozdrawiam
-
Tak, pod matą i agrowłókniną.marcin1979 pisze:Pod tymi materiałami czyli masz na myśli i mate i agrowłokninę?? Jak tak to chyba z tego zrezygnuję.. Jak mam tym pomagać nornicom.
Wyściółkuj grubą korą.Ja używam glebogryzałki i motyczki.