Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Moje pelargonie wyhodowane z nasion, mają pierwsze kwiaty. Miał być kolor łososiowy.
A tu chciałabym pokazać tym, co się pytali o pozyskiwanie własnych nasion. Na tym dolnym przekwitłym kwiatku widać na dole taką jakby wystającą łodyżkę. To zawiązany nasiennik. Trzeba oberwać pozostałe zasychające kwiatki a jego zostawić i zaczekać, aż nasionka dojrzeją. Jak zbrązowieją to oberwać, bo w dojrzałym nasienniku ta wystająca część dzieli się i wysychając robi się taki pierzasty wiatraczek i nasionko ulatuje z wiatrem .
A tu chciałabym pokazać tym, co się pytali o pozyskiwanie własnych nasion. Na tym dolnym przekwitłym kwiatku widać na dole taką jakby wystającą łodyżkę. To zawiązany nasiennik. Trzeba oberwać pozostałe zasychające kwiatki a jego zostawić i zaczekać, aż nasionka dojrzeją. Jak zbrązowieją to oberwać, bo w dojrzałym nasienniku ta wystająca część dzieli się i wysychając robi się taki pierzasty wiatraczek i nasionko ulatuje z wiatrem .
Jak te nasionka wyglądają pokazałam na str 10. Niestety, mimo wielkich chęci nie wysiałam ich , bo leżały sobie na parapecie i podczas mycia okien gdzieś się "zapodziały" W tym roku spróbuje jednak ponownie
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje z nasion lada chwila i zakwitną, gdyby nie to zimno to pewie już by kwitły, ale cierpliwie czekam...
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jode
ja też wysiałam łososiową pelargonię, ale moja to raczej różowa,
Twoja ma piękny kolorek, taki jak powinien być
Pozdrawiam Marzena
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Moje z nasion pięknie się rozrosły i są zdrowe, mają ładnie przebarwione liście. W przyszłym roku też sieję z nasion, ale zacznę trochę wcześniej. W tym siałam pod koniec stycznia, a czytałam, że można od połowy grudnia, to będą wcześniej kwitły.
Kolorek jest śliczny - ni to róż ni to pomarańcz. Rzeczywiście delikatnie łososiowy. Te które się w pełni rozwinęły, są takie ściśle napakowane bąbki:
A tu z sadzonek. Kupiłam je w zeszłym roku wysyłkowo. Każdy kwiatek w baldachu jest jak różyczka. Kolorek jasno różowy.
I widok ogólny balkonu. Jeszcze nie wszystkie pelargonie kwitną.
Kolorek jest śliczny - ni to róż ni to pomarańcz. Rzeczywiście delikatnie łososiowy. Te które się w pełni rozwinęły, są takie ściśle napakowane bąbki:
A tu z sadzonek. Kupiłam je w zeszłym roku wysyłkowo. Każdy kwiatek w baldachu jest jak różyczka. Kolorek jasno różowy.
I widok ogólny balkonu. Jeszcze nie wszystkie pelargonie kwitną.
Krystyna551 Co z tymi fioletowymi pelasiami? Zakwitły?
- Krystyna551
- 200p
Tak, zakwitły...na razie tylko cztery z dziesięciu ale wszystki mają ciemno czerwony kolor... tyle czekałam...już widziałam oczyma wyobraźni te piękne fioletowe kwiaty z żółtym oczkiem...i niestety... może jutro wstawię zdjęcia. To chyba takie oszustwo producenta...
Krystyna
Krystyna
Szkoda, byłyby obłędne ale już nie martw się , bo tak naprawdę to wszystkie wyhodowane przez siebie są piękne.
- Krystyna551
- 200p
Cieszę się i z czerwonych...ale tak długo czekałam, a producent nasion mnie oszukał
Krystyna
Krystyna
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Doczekałam się swojej Raspberry Ripple
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki