Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

Mam pytanie odnośnie wielkości kwiatów. Jedna z moich fuksji wypuszcza już dosyć sporo pąków i zastanawia mnie jedna rzecz: pierwsze kwiaty były dosyć spore, kolejne już trochę mniejsze a teraz pąki otwierają się szybko i kwiaty są połowę mniejsze niż te co były na początku. Jaka może być przyczyna. Dodam, że zasilam nawozem 20-20-20 i co kilkanaście dni podlewam i pryskam na zawiązywanie pąków.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Brakuje potasu
Musisz użyć nawozu na duże kwiaty najlepiej NPK 6-18-36 lub czegoś z dużą dawką potasu.
Opryskując tylko na zawiązywanie pąków powodujesz, że cała roślina pracuje nad tworzeniem pąków i nie zostaje jej siły ani pierwiastków na budowę kwiatów.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

I ja mam problem z fuksją. Udało mi się ja przechować przez zimę(nie pamiętam jaka odmiana, wiem, że b. obficie kwitła), w tej chwili też jest piękna, rozłożysta, ale nie ma ani jednego pączka. Rośnie z innymi fuksjami w bardzo pojemnej donicy i w tym samym miejscu. Jej sąsiadki pięknie kwitną, a ona chyba nie zamierza. Co robię źle, mógłby mi ktoś wytłumaczyć i dopomóc?
wiszedi
100p
100p

Post »

No tak, tylko że z tego co zauważyłam jest ogromny problem z kupieniem nawozu z tak wysoką zawartością potasu. Najwięcej było go chyba w nawozach florovitu 8 % (8 a 36 to spora różnica). Szkoda, że nie pomyślałam wcześniej o tym nawozie robiąc u Ciebie zakupy :( a teraz to nie bardzo sie opłaca zamawiać sam nawóz. Mógłbyś Adrianie ewentualnie coś polecić z nawozów ogólnie dostępnych z jak największą zawartością potasu ?
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Nie wiem czy się nadaje, ale Plantico do pelargoni ma PK - 9 24. Czasami podlewam nim fuksje, jak za mało rozrobię czegos do fuksji np. 6 - 18 - 36, a zostanie mi z podlewania pelargoni i chyba sie nie skarżą :) Wszystkie mają juz pąki, a niektóre kwitną.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

są jakieś nawozy do kwitnących z zerową zawartością azotu jak wcześniej pisała Justka. Kup taki i podlewaj nim codziennie przez dwa tygodnie (raz na 3 dni użyj zamiennie NPK 20-20-20)
wiszedi
100p
100p

Post »

Dzięki wielkie ! Za chwilę jadę na zakupy to się porozglądam w ogrodniczym. Próbowałam wczoraj szukać na necie nawozów plantico ale bez powodzenia, wszędzie mieli tylko nasiona tej firmy.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

To moja gafa a nawoz to Planton nie Plantico. Przepraszam Cie Wiszedi :oops:
Jose Saramago
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nawóz z Plantonu o tym składzie PK (bez azotu) widziałem nawet u mnie w sklepie z materiałami budowlanymi :)
Nie próbowałem go bo mam swoje ale moja mam go stosowała i była zadowolona - ja teraz nawoże tylko nawozem 6-18-36 i od czasu do czasu opryskuję na zawiązywanie kwiatów w zależności od ilości pojawiających się pąków.
Ten nawóz działa też rewelacyjnie na pelargonie - kwiaty są po nim większe i co ważniejsze o wiele dłużej żyją.
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Moja tegoroczna fuksja:
Obrazek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

adrianic pisze:Nawóz z Plantonu o tym składzie PK (bez azotu) widziałem nawet u mnie w sklepie z materiałami budowlanymi :)
Nie próbowałem go bo mam swoje ale moja mam go stosowała i była zadowolona - ja teraz nawoże tylko nawozem 6-18-36 i od czasu do czasu opryskuję na zawiązywanie kwiatów w zależności od ilości pojawiających się pąków.
Ten nawóz działa też rewelacyjnie na pelargonie - kwiaty są po nim większe i co ważniejsze o wiele dłużej żyją.
Ja w zasadzie też, ale, że mam go ograniczoną ilość, pelargonie dostaja go w drodze wyjątku :wink:

Dala śliczna Twoja fuksja, to może i Ty zdradź czym podlewasz?
Jose Saramago
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Justi, ja podlewam moje kwiaty skrzynkowe nawozem do roślin kwitnących z bardzo niską zawartością azotu, z tego co pamiętam firmy Uniflor...Ale najbardziej lubie nawozy Plantonu - ostatnio nie było ich w moim ogrodniczym :(
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Czy ktoś wie jak nazywają się te fuksje

Obrazek

Obrazek
Jose Saramago
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”