Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasturcja ( (Tropaeolum ) w uprawie
Dorotas - aby nie było przymrozku. Lepiej ją zabezpiecz.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja osobiście później sieję nasturcję w długi majowy weekend zwykle.Jak dotąd świetnie wschodziła nawet na bardzo piaszczystej glebie.
W tym roku posieje tą wielkokwiatową miks kolorów i mam pomysł by rosła przy dużej kracie dla wiciokrzewu,zobaczę jak sobie poradzi i kto kogo zdominuje w tym układzie.To kategoria eksperyment.
W tym roku posieje tą wielkokwiatową miks kolorów i mam pomysł by rosła przy dużej kracie dla wiciokrzewu,zobaczę jak sobie poradzi i kto kogo zdominuje w tym układzie.To kategoria eksperyment.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- Agneska
Ja też sieję je w maju wprost na docelowe miejsce. W tym roku będę siać po raz pierwszy odmiany Ladybird i Empress of India.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Ja także sieję wprost do gruntu, zawsze zdążą zakwitnąć, dostać mszyce i przekwitnąć.
- Agneska
A często zakwita jeszcze drugie pokolenie z nasion po przekwitłych nasturcjach z majowego siewu.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
U mnie to raczej niemożliwe. Zawsze jest taki gąszcz, że siewki mają za mało światła i nie rosną.
Mszyce na Nasturcjach Agnieszka pryskasz czymś, czy pozwalasz im się najeść do syta?
Mszyce na Nasturcjach Agnieszka pryskasz czymś, czy pozwalasz im się najeść do syta?
- Agneska
U mnie w ogrodzie jakoś do tej pory uniknęłam mszyc na nasturcjach... Natomiast miewam je na nasturcjach na balkonie. Obrywam i wyrzucam zaatakowane liście a resztę pryskam Agricolle na mszyce. Jak się je zostawi to namnażają się niesamowicie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Siał ktoś nasturcję kanaryjską? Ja siałam na początku lutego-nie wzeszła, na początku marca-również nie wzeszła. Za każdym razem były nasionka moczone 24h i nic. Ta zwykła po namoczeniu nasionek wzeszła mi ładnie, choć ją posiałam tydzień temu a kanaryjska-śpi. Wczoraj zamoczyłam ostatnią porcję nasionek z opakowania kanaryjskiej i po południu znów posieję do kubeczków-może ona wymaga jakiś specjalnych warunków do wschodów? podpowiedzcie mi, proszę. Nasiona są ważne do grudnia 2017r.
Ja siałam i mi zawsze wschodziła, ale siałam w prost do gruntu.
Może to moczenie im szkodzi i za wcześnie było? Ja w tym roku zmarnowałam w ten sposób wiele nasion.
To co posiałam w lutym to tylko łubin się uchował. Posiane w marcu wylazło wszystko z ziemi (z doniczek)
Doszłam do wniosku, że natury czasem nie da się przechytrzyć, nic na siłę.
Teraz też jest dobry czas na siew i pomalutku w miarę jak zwalniają mi sie kuwety do wysiewu i donice, sieję kolejne rośliny i wszystko wschodzi błyskawicznie.
Może to moczenie im szkodzi i za wcześnie było? Ja w tym roku zmarnowałam w ten sposób wiele nasion.
To co posiałam w lutym to tylko łubin się uchował. Posiane w marcu wylazło wszystko z ziemi (z doniczek)
Doszłam do wniosku, że natury czasem nie da się przechytrzyć, nic na siłę.
Teraz też jest dobry czas na siew i pomalutku w miarę jak zwalniają mi sie kuwety do wysiewu i donice, sieję kolejne rośliny i wszystko wschodzi błyskawicznie.
ela151 no właśnie o to chodzi, że siałam mnóstwo innych nasion i wszystko ładnie powschodziło i rośnie, a tylko właśnie ta nasturcja kanaryjska i werbena mi nie wzeszły. Na werbenie mi aż tak nie zależało-posiałam z ciekawości, ale na nasturcji owszem tak. Chyba będę musiała w zastępstwie przemyśleć i posadzić coś innego. Ile czasu mija od wsadzenia do kiełkowania tej kanaryjskiej?
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Nina, mi też kanaryjska nie wzeszła. Mam inne odmiany: Day and Night, Vanilia Ice, zwisająca i te wzeszły a kanaryjską próbuję jeszcze raz. Wczoraj namoczyłam i dzisiaj pójdą do doniczek. Wcześniej nie moczyłam więc myślałam że to może to.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
LaKamila, kanaryjskiej nie polecam. Dużo wielkich liści, a kwiatuszki mikroskopijne.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Ja nawet odradzam kanaryjską. Jest po prostu mało dekoracyjna.