Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tak mi się po głowie coś uparcie tłukło o tej kwasowości i sięgnęłam w końcu po książkę. "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. I tam na 46 stronie stoi:
"Do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. "
Nie wiem, co na to chemicy. Ja z tej książki wykorzystałam przepis na "dżem wschodni" i wyszło takie niebo w gębie, że słów brak... i ani jeden słoiczek się nie zepsuł. Więc jestem fanką autorki i wierzę jej bezgranicznie ;)
"Do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. "
Nie wiem, co na to chemicy. Ja z tej książki wykorzystałam przepis na "dżem wschodni" i wyszło takie niebo w gębie, że słów brak... i ani jeden słoiczek się nie zepsuł. Więc jestem fanką autorki i wierzę jej bezgranicznie ;)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
witam!poszukuje jakichś fajnych przepisów na czarna porzeczkę,coś innego niż kompot,w zamian podam 158. Przepis na fajne ogóreczki do grilla.
2 kg ogórków poszatkować ze skórką
garść soli(wg uznania) odstawić na4 godz.do lodówki
zalewa:
2główki czosnku obrać i pokroić w plasterki
1/2szkl.octu
3/4szkl.oleju
15łyżek cukru
2łyzkiostrej papryki
zagotować zalewę i gorącą wlać do ogórków,wymieszać i dobrze żeby postało chociaż dzień aby przeszło smakiem.W słoiku w lodówce mogą stać dość długo.
2 kg ogórków poszatkować ze skórką
garść soli(wg uznania) odstawić na4 godz.do lodówki
zalewa:
2główki czosnku obrać i pokroić w plasterki
1/2szkl.octu
3/4szkl.oleju
15łyżek cukru
2łyzkiostrej papryki
zagotować zalewę i gorącą wlać do ogórków,wymieszać i dobrze żeby postało chociaż dzień aby przeszło smakiem.W słoiku w lodówce mogą stać dość długo.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Z czarnej porzeczki jest przecież pyszny dżem...i zdrowy na dodatek
Ja robię z dodatkiem jakiegoś żelfiksu lub czegoś podobnego (w B jest coś takiego ale inna nazwa....nie pamiętam)
tylko nie miksuje owoców a rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków...ile się da,większe kawałki wskazane![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
aha....no i nalewka.....to tez przetwory
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Ja robię z dodatkiem jakiegoś żelfiksu lub czegoś podobnego (w B jest coś takiego ale inna nazwa....nie pamiętam)
tylko nie miksuje owoców a rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków...ile się da,większe kawałki wskazane
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
aha....no i nalewka.....to tez przetwory
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2265
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Leszno w Wielkopolsce
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
159. Dżem z czarnej porzeczki
Z czarnej porzeczki robię dżem w bardzo prosty sposób obrane porzeczki zasypuję cukrem w proporcji 1:1 lekko rozdrabniam blenderem i surowe wlewam do słoików potem tylko pasteryzuję.Dżemik jest gęsty i bez żadnych sztucznych dodatków![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Z czarnej porzeczki robię dżem w bardzo prosty sposób obrane porzeczki zasypuję cukrem w proporcji 1:1 lekko rozdrabniam blenderem i surowe wlewam do słoików potem tylko pasteryzuję.Dżemik jest gęsty i bez żadnych sztucznych dodatków
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki za przepisy,
już gonie zrywać owoce i do pracy.Kiedyś moja Mamusia robiła taki dżemik na surowo,był bardzo smaczny,niestety Przepis Mama zabrała z sobą do wieczności.Tak więc wspominając smak z dzieciństwa skuszę się na ten z surowych owoców. ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A co robicie z owoców świdośliwy ?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3604
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
julcia1 ! Ciekawe, jakby zrobić podobnie z czerwoną porzeczką?
Waleria
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2265
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Leszno w Wielkopolsce
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
z czerwonej porzeczki nie robię gdyż ma bardziej twarde pesteczki i pergaminową skórkę którą wyczuwa się przy jedzeniu, ale jak komuś nie przeszkadza to można ma równie dużo pektyn.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3604
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziękuję! To jest to, co lubię najbardziej - przepis, by jak najmniej się narobić. A przy tym upale.......
Zamknę kuchnię i niech się gotuje, nie muszę stać nad tym i mieszać.
Zamknę kuchnię i niech się gotuje, nie muszę stać nad tym i mieszać.
Waleria
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 15
- Od: 15 lut 2012, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
julcia1
jak długo pasteryzujesz słoiki?
jak długo pasteryzujesz słoiki?
Pozdrawiam ala
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3604
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Co najmniej pół godziny, to te mniejsze - większe dłużej.
Waleria
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja szukam sprawdzonego przepisu na .. jakby to nazwać " surowy sok z malin " ?
Kilkanaście lat temu widziałam jak jedna z gospodyń miała w wielkim słoju? baniaku ? maliny chyba z cukrem ... przykryte ściereczką ( to pamiętam ) .. mówiła że taki sok robi na zimę i że jest zdrowszy od tego z sokownika. Miał też ZUPEŁNIE inny smak.
Nie jestem pewna, ale chyba mówiła o tym, że tego nie pasteryzuje ..
Pamiętam pyszny smak surowych, świeżych malin..
Nie wiem jak zrobić takie coś, żeby się nie zepsuło ? Czy ktoś z was robi taki sok ?
Kilkanaście lat temu widziałam jak jedna z gospodyń miała w wielkim słoju? baniaku ? maliny chyba z cukrem ... przykryte ściereczką ( to pamiętam ) .. mówiła że taki sok robi na zimę i że jest zdrowszy od tego z sokownika. Miał też ZUPEŁNIE inny smak.
Nie jestem pewna, ale chyba mówiła o tym, że tego nie pasteryzuje ..
Pamiętam pyszny smak surowych, świeżych malin..
Nie wiem jak zrobić takie coś, żeby się nie zepsuło ? Czy ktoś z was robi taki sok ?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moja Babcia robiła taki sok z malin.
Zasypywała maliny cukrem i tyle. Dodawała kolejne i znów cukier.
Na wierzchu było widać jakby skorupę z cukru, ale w końcu i on się rozpuszczał.
Słoik stał na oknie i nawet czasem chyba fermentował a mimo to nic złego się nie działo.
Czasem jakiś z wierzchu osad ( a może pleśń ) zbierała łyżką.
Prawdopodobnie zakonserwował maliny sam cukier.
Szmatka jest konieczna i to dokładnie przewiązana by muszki się nie dostały i był dostęp powietrza.
Tego jestem pewna bo nieraz dostałam po łapkach za niedokładne przewiązanie szmatki.
Nie wiem jak długo można było przechowywać taki sok, zawsze zdążyłam wypić zanim wakacje się skończyły.![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Zasypywała maliny cukrem i tyle. Dodawała kolejne i znów cukier.
Na wierzchu było widać jakby skorupę z cukru, ale w końcu i on się rozpuszczał.
Słoik stał na oknie i nawet czasem chyba fermentował a mimo to nic złego się nie działo.
Czasem jakiś z wierzchu osad ( a może pleśń ) zbierała łyżką.
Prawdopodobnie zakonserwował maliny sam cukier.
Szmatka jest konieczna i to dokładnie przewiązana by muszki się nie dostały i był dostęp powietrza.
Tego jestem pewna bo nieraz dostałam po łapkach za niedokładne przewiązanie szmatki.
Nie wiem jak długo można było przechowywać taki sok, zawsze zdążyłam wypić zanim wakacje się skończyły.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moja mama też tak robiła tzn maliny do słoja i zasypywała cukrem. Często jednak fermentował i pełno latało w domu małych muszek. Taki lekko sfermentowany soczek można pić w kieliszkach
Ja pozostałam przy sokowniku. Praca lekka i przyjemna. Soków nawet nie pasteryzuję. Zlewam do butelek, zaręcam i już
160. Dżem z czarnej porzeczki : owoce odszypółkowane zasypuję cukrm. Zostawiam na noc. Na drugi dzień gotuję dodając pektynę z jabłek. Taką gotową ze sklepu. Można także jakieś żelfiksy. Do słoiczków i pasteryzuję ok 20-30 min. Owoców nie rozdrabniam, bo lubimy takie
Jedn duży słoik już zjedliśmy z jogurtem. Wspaniała wyżerka.
Czy macie sprawdzony przepis na cukinię na zimę ? Albo jak zagospodarować liście z winogron ? (takie małe przekąskowe jakby gołąbki z dodatkiem sera) ?
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Ja pozostałam przy sokowniku. Praca lekka i przyjemna. Soków nawet nie pasteryzuję. Zlewam do butelek, zaręcam i już
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
160. Dżem z czarnej porzeczki : owoce odszypółkowane zasypuję cukrm. Zostawiam na noc. Na drugi dzień gotuję dodając pektynę z jabłek. Taką gotową ze sklepu. Można także jakieś żelfiksy. Do słoiczków i pasteryzuję ok 20-30 min. Owoców nie rozdrabniam, bo lubimy takie
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Jedn duży słoik już zjedliśmy z jogurtem. Wspaniała wyżerka.
Czy macie sprawdzony przepis na cukinię na zimę ? Albo jak zagospodarować liście z winogron ? (takie małe przekąskowe jakby gołąbki z dodatkiem sera) ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Teraz ogórki i fasolka do przetworzenia