Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Mi Blauwschokker nie podszedł smakiem, choć ładnie wygląda.
Iza
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku groszek nie chce wschodzić, dosiewam i nadal niewiele jest.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
U mnie już wiszą pierwsze strąki. Jeszcze trochę i będzie można wyjadać pierwsze ziarenka. Uwielbiam zielony groszek i w tym roku wysiadłam sporo. Mam Ilowiecki, Cud Kelwadonu, Telephone, Mechelse Krombek i cukrowy Sweet Horizon.
Iza
Mój groszek sześciotygodniowy w tamtym roku miał sporo robaków.Teraz siałam wcześniej 31 marca i już kwitnie.Zastanawiam się czy pryskać czymś czy da radę bez robali...
Pozdrawiam Ewa
Podobno trzeba nakryć w czasie kwitnienia aby uniknąć robali. U mnie w tamtym roku nie było z tym problemu, więc nie nakrywamy. Wczesny siew też ma pomóc.
Iza
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój Cud Kelvedonu też już kwitnie.
A propos robaków, rzeczywiście pomaga siew odpowiednio wczesny.
Dwa lata temu dosiewałam chyba na początku kwietnia, bo jedna odmiana mi nie wykiełkowała i ten z drugiego siewu był prawie cały robaczywy, podczas gdy siany na przełomie lutego i marca był czyściutki.
A propos robaków, rzeczywiście pomaga siew odpowiednio wczesny.
Dwa lata temu dosiewałam chyba na początku kwietnia, bo jedna odmiana mi nie wykiełkowała i ten z drugiego siewu był prawie cały robaczywy, podczas gdy siany na przełomie lutego i marca był czyściutki.
Iza
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amelko teraz to już z górki
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Z dnia na dzień rośnie coraz wyższy, ale nie wszystkie sztuki. Jest kilku liderów, a reszta coś słabo bierze z nich przykład
Czy podczas kwitnienia groszek musi mieć ciągle wilgotne podłoże, czy przesuszyć od czasu do czasu
Rośnie u mnie sześciotygodniowy, jest wysoki, ładnie kwitnie, zawiązuje ale dzisiaj zauważyłem, że od dołu na wysokość około 30cm żółknie. Obawiam się że mogłem go przelać... Jak Ktoś będzie miał jakieś porady to proszę pisać
Rośnie u mnie sześciotygodniowy, jest wysoki, ładnie kwitnie, zawiązuje ale dzisiaj zauważyłem, że od dołu na wysokość około 30cm żółknie. Obawiam się że mogłem go przelać... Jak Ktoś będzie miał jakieś porady to proszę pisać
Pozdrawiam Janek
Mój też tak żółknie, raczej nie przelany bo na podniesionych grządkach (dwóch różnych) i w wielkich "donicach", zbyt dużo nie podlewany (ja się raczej zastanawiałam czy nie przesuszony). W gruncie mi jeszcze nie żółknie ale jest wysiewamy później i dopiero zaczyna kwitnąć, a tamte już mają strąki.
Iza