Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Folie nie zawija się i zgrzewa tylko zgrzewa koniec tak aby w środku zgrzewu był sznurek którym naciąga się folie.
Ja nawet nie zgrzewałem tylko pospinałem gwoździami bo są to miejsca które nie naruszają czynnej powierzchni foli.

zobacz na fotkach grafiki google klik
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi nie chodzi o folię którą nakryję tunel, tylko o folię którą założę na front. Czyli tam gdzie będą drzwi.
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10

Post »

pluszak73 pisze:Mi nie chodzi o folię którą nakryję tunel, tylko o folię którą założę na front. Czyli tam gdzie będą drzwi.
Na Allegro są klipsy różnej średnicy, 10szt 7-9zł jak dobrze pamiętam, może coś dobierzesz.

U siebie wyeliminowałem ten problem używając do budowy profil kwadratowy, teraz folię będę przykręcał śrubami samowiercącymi.
Dodatkowo użyję śruby z podkładką gumową, podobną jak do przykręcania blachodachówki.
_fox_

Post »

Pluszak proponuję przymocować listwę drewnianą na wysokości tych wzdłużnych listew /prawo i lewo od szczytowej/ i w pion w zależności od szerokości drzwi. Na łukach zgrzewasz folię a drugi koniec przymocujesz do tych drewnianych listew.
pluszak73
50p
50p

Post »

fox myślałem właśnie żeby to tak zrobić, nie wiem czy to miałeś na myśli tak jak na fotce Obrazek Te czerwone kreseczki to drewniane listewki.
_fox_

Post »

Tak mniej więcej coś w tym stylu, tylko drzwi szersze ;:108 zawsze można w razie co, tylko połówkę otworzyć.
pluszak73
50p
50p

Post »

A na rurkach to nie wiem czy będę zgrzewał(wygodne to raczej nie będzie) czy zakupię klipsy. A te klipsy to w jakim odstępie się powinno zakładać?
pluszak73
50p
50p

Post »

Ponawiam pytanie. Czy ktoś używał klipsów do montażu folii? Jeżeli tak to w jakiej odległości od siebie?
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Klipsy trzeba dać tak gęsto aby folia nie była za luźna. U siebie przykręcałem na wkręty. Ich gęstość zależała od tego gdzie mocowałem folię.
Z tego co pamiętam to na futrynie drzwi dawałem co jakieś 50cm, ale na oknie w tych samych drzwiach co ok 20cm.

Tak to wygląda.

Wczoraj zakładałem folię, jeszcze nie jest do końca obsypana.
Dziś już pierwszy test, bo bardzo mocno dmucha pod Płockiem

Obrazek

Obrazek
pluszak73
50p
50p

Post »

Widzisz ja tak zrobiłem konstrukcję i klipsy dał bym tylko na łuku. Na konstrukcji drewnianej wytnę folię i zawinę a potem takerem, lub jakieś listeweczki i wkręty.
Obrazek

Jak myślisz? Łuk ma 8m długości. Ile by tych klipsów dać tak żeby za dużo i za mało nie było. Nie są one tanie.

słoneczny25 jakie wymiary tego tunelu masz?
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mój tunel ma 6,5m długości, 3,8m szerokości i 2,4m wysokości.
łuk wynosi dokładnie 7m więc folia 8 metrowa jest akurat, u Ciebie będzie chyba potrzebna 12 metrowa. No chyba że dasz folię w drugą stronę.

Co do klipsów to na 7m mam około 30szt wkrętów. Czyli 2 strony to 60 mocowań.
Na łuku jak chcesz mieć folię ładnie napiętą to muszę być dosyć gęsto.
U Ciebie profil jest przekroju okrągłego ? Jaka średnica ?

Klipsy są w cenie 19mm 6zł, 16mm 5zł więc 60 szt to około 50zł z wysyłką.
Za 250szt wkrętów zapłaciłem 36zł.

Jakbyś miał profil kwadratowy to bez problemu mógłbyś przykręcić wkrętami, a tak to tylko klipsy zostają.
Ojciec zawsze miał tunel na klipsach i było OK. Czasem gdzieś jakiś wymienił a po za tym nie było problemów.
pluszak73
50p
50p

Post »

Ja mam zamówioną folię na wymiar ze zgrzewem i sznurkiem do naciągnięcia. Tak rurki są okrągłe to namiot wojskowy po niewielkiej przeróbce. Średnica to 3/4cala czyli ok.27-28mm. Klipsy na moją średnicę kosztują 9zł za 10szt czyli z przesyłką będzie ok. 63zł :( . Czy nie wiesz o jakiejś jeszcze innej alternatywie? Zgrzewanie żelazkiem już na tunelu? Nie będzie to łatwe.
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No sam nie wiem, czytałem ze ludzie szyja folie. Można tez prasować ale jakoś nie widzę tego, szczególnie jak ktoś tego wcześniej nie robił. Jak coś przedobrzysz ze zgrzewaneniem to i cała folie można zniszczyć.

W sumie jak te klipsy bedą dobrej jakości i wytrzymają kilka sezonów to w skali tych kilku lat nie będzie duży wydatek.

Mój tunel z folią bardzo się zbliżył do kwoty 1000zl. Nie jest to mało ale bardzo zadowolony z efektu końcowego. Jak folia wytrzyma 2-3 lata to będę mega zadowolony
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”