Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Znawcą nie jestem ale wydaje mi się że brak światła nie ma z tym nic wspólnego >
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja przemo muszę sprostować, dziś pojawiły się pierwsze oznaki zieleni na siewkach :), a moje starszaki z wiosny zaczęły zrzucać liście! Zima idzie :D pozdrawiam
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Moje tam liści nie mają zamiaru zrzucać tylko nowe wypuszczają . Ale ja teraz z innej beczki gdzieś przeczytałem że adenium można szczepić i tak mi wpadło do głowy czy można by zaszczepić na jednej roślinie kilka odmian ( kolorów ) bo jak by coś takiego doprowadzić do kwitnienia to by był niezły efekt >
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
zielono_mi
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 21:16

Post »

Witam wszystkich serdecznie :)

W wątek róży pustyni wsiąkłam całkowicie i oczywiście szybko stałam się posiadaczką 22 nasionek :).
W zeszły piątek zostały zamoczone (wilgotne waciki kosmetyczne), a po ok. 14 godzinach wysiane do podłoża (mieszanka ziemi do kaktusów i średnioziarnistego żwirku). Inkubacja w miniszklarni - ciepło (ok. 22 stopni) i wilgotno, wietrzenie kilka razy dziennie.

Obrazek

W międzyczasie nie mogłam się powstrzymać i co kilka dni grzebałam w podłożu, żeby zobaczyć, co się dzieje z nasionkami ;). Całe szczęście, roślinkom to nie zaszkodziło, bo wczoraj - po 6 dniach od wysiania - wyglądały tak (niektóre jeszcze są niewidoczne, ale coś się dzieje ;:138 )

Obrazek

To moja pierwsza próba z adenium i jestem bardzo zadowolona, że nasionka się nie zmarnowały :).
Nie ma to jak solidne podstawy teoretyczne (przeczytałam wszystkie 3 tematy od deski do deski) i dobrej jakości nasionka.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Zielono_mi@ Bardzo się cieszę, że nasiona nie sprawiły zawodu ;:196 Oj, tylko nie grzeb przy nich za dużo, z autopsji wiem, że korzonki mogą się pourywać :wit
I nie zalewaj ich, bo to nie są rośliny błotne :D
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

a takie nasiona te tylko w internecie czy w kwiaciarni też kupi
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wątpię żeby ktoś sprzedawał w kwiaciarni.
Może w woreczkach strunowych bo w oryginalnym nie dostaniesz w żadnej kwiaciarni bo nie ma :wink:
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04

Post »

dość niedawno pisałam o tym jak odpoadły mi wszystkie listki i to raptem z kilka dni, dzis moge się pochwalić że rosną nowe :D, wygląda na to że moje Adenium przeżyje :D
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Może czasem zamiast podlewania zrób im oprysk mgiełką wody z nawozem dla storczyków. Sukulenty sporo wody pobierają przez liście. Zaobserwowałam to na południu Grecji, gdzie przez miesiąc nic nie padało, niektórzy ludzie swoich ogrodów nie podlewali, a wszystko rosło, ale noce bardzo często były parne, wilgoś aż stała w powietrzu. Teraz, gdy jest cieplej, też część moich adenów jest na balkonie, poranne mgły naprawdę świetnie na nie działają, a niższa temperatura ogranicza wybijanie gałązek na długość,
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Cześć Wam,
mam problem z moim kwiatkiem.. otóż od pewnego czasu usechł mu korzonek górny. W związku z tym mam do Was pytania:
- czy to coś poważnego?
- co zrobić w takiej sytuacji i
- czy będzie normalnie rósł?

Proszę o pomoc
Dzięki wielkie

http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... 953uk.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 954pk.jpg/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

To nie jest korzonek górny, czegoś o takiej nazwie nie ma, a to co jest na fotce jako uschnięty fragment rośliny - to jest "stożek wzrostu". Nic mu nie powinno być, nie będzie rósł na "wysokość", na wiosnę powinien się rozkrzewić - wytworzyć boczne gałązki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Dzięki za odpowiedź. Niestety wiadomość jak dla mnie straszna, bo chciałam żeby jeszcze trochę podrósł. Wiesz może co było tego przyczyną? Do chłodniejszych dni rósł szybko i zdrowo..
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Najprawdopodobniej coś go podżarło, zobacz, czy jakieś stworzenia nie zamieszkały na dolnej części liści. I nie martw się, łodyga też będzie trochę podrastać w górę, zacznie też się zaokrąglać, rozgałęziać. Roślina będzie piękna.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”