Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Tak, trzeba obciąć całą część ponad tym gronem kwiatowym - liść z łodyżką (ciachnąć za ostatnim kwiatkiem).
EDIT:
Mk1a, ale jak: z liścia wyrasta grono, czy z grona liść? Bo jak grono jest przedłużone i wyrasta na jego końcu liść, to trzeba obciąć, a grono z liścia to pierwsze słyszę..
EDIT:
Mk1a, ale jak: z liścia wyrasta grono, czy z grona liść? Bo jak grono jest przedłużone i wyrasta na jego końcu liść, to trzeba obciąć, a grono z liścia to pierwsze słyszę..
Pozdrawiam, Dorota
Gosiek11, ja nie usuwam kwiatów, chyba, że są staśmione.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 maja 2012, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co tym malinówkom dolega, niektóre listki małe i poskręcane zwłaszcza przy wierzchołkach i kwiatostanach (dolne liście ok), część już poobrywałem ?
Pierwszy krzak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7df ... b7ed1.html
Drugi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3e ... e80f7.html
Natomiast na wierzchołkach Bawolich zauważyłem takie strzępiaste, wiotkie liście czy to normalne przy tej odmianie....w miarę rośnięcia prostują się i stają normalne.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08e ... 1bffc.html
Dodam że to mój pierwszy sezon i przygoda z pomidorami, staram się działać w miarę naturalnie dlatego od posadzenia pryskane są mlekiem a ostatnio potraktowałem Bioseptem active (za tydzień powtórzę) czy to wystarczy by zapobiec chorobom ? Słyszałem że pryskają też wodą z sodą, jak wiadomo w zasadowym środowisku żaden grzyb nie ma szans na rozwój czy ktoś stosował ? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Dodam tylko że Bawole mam ze swojej rozsady ok 15 szt w szklarni, do tego 5 malinówek i 5 innych niezidentyfikowanych z targu, druga szklarnia koktajlówki 12szt oraz krzaczki na zewnątrz 10 malinówek i 6 Bawolich...ostro jak na początek ale przy waszej pomocy może coś z tego będzie;)
Pierwszy krzak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7df ... b7ed1.html
Drugi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3e ... e80f7.html
Natomiast na wierzchołkach Bawolich zauważyłem takie strzępiaste, wiotkie liście czy to normalne przy tej odmianie....w miarę rośnięcia prostują się i stają normalne.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08e ... 1bffc.html
Dodam że to mój pierwszy sezon i przygoda z pomidorami, staram się działać w miarę naturalnie dlatego od posadzenia pryskane są mlekiem a ostatnio potraktowałem Bioseptem active (za tydzień powtórzę) czy to wystarczy by zapobiec chorobom ? Słyszałem że pryskają też wodą z sodą, jak wiadomo w zasadowym środowisku żaden grzyb nie ma szans na rozwój czy ktoś stosował ? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Dodam tylko że Bawole mam ze swojej rozsady ok 15 szt w szklarni, do tego 5 malinówek i 5 innych niezidentyfikowanych z targu, druga szklarnia koktajlówki 12szt oraz krzaczki na zewnątrz 10 malinówek i 6 Bawolich...ostro jak na początek ale przy waszej pomocy może coś z tego będzie;)
termic88Czy lepiej wziąść jakiś inny środek, typu bravo albo gwarant?
Te środki akurat mają ten sam skład dlatego że nazwa została zmieniona z "Bravo" na "Gwarant".
Te środki akurat mają ten sam skład dlatego że nazwa została zmieniona z "Bravo" na "Gwarant".
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszy raz w zyciu uprawiam pomidiry. Mam już związki owoców wielkosci śliwki, to Bawole serce. Jak dlugo trzeba czekać by taki pomidor nadawał sie do zjedzenie? Miesiąc czy więcej? Mam pomidory pod folią.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
No wiem wiem, ale mam jakieś tam jeszcze zapasy w środkach.. i się tak zastanawiam które wziąść jako drugi środek do oprysku zwłaszcza że komunikat o zarazie mam aktywny w swoim regionie
biję sie pomiędzy Acrobatem, Curzate, Ridomil Gold lub Topsin. Ma ktoś może jakąś dobrą propozycję?
Bo ja gubię się z tym wszystkim. Czytam czytam a wcale mi się lepiej nie robi
biję sie pomiędzy Acrobatem, Curzate, Ridomil Gold lub Topsin. Ma ktoś może jakąś dobrą propozycję?
Bo ja gubię się z tym wszystkim. Czytam czytam a wcale mi się lepiej nie robi
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
hmmm może warto przenieść temat do tematu choroby i szkodniki .?
to z dziś , odmiana nieznany rośną ładnie , lubię oglądać te zdjęcia pomidorów daja mi motywacje na kolejny raz.
to z dziś , odmiana nieznany rośną ładnie , lubię oglądać te zdjęcia pomidorów daja mi motywacje na kolejny raz.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Sliczne! Ciekawe kiedy moje będą takie, chyba w następnym miesiącu. Przez tą tegoroczną pogodę znowu opóźniła mi się pora sadzenia i wszystko jest teraz zacofane arty oby tak dalej, wstawiaj jak już będą kolorowe ) Mniam..
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Tula, chcę się upewnić
"które ukorzeniałam z oberwanych wilków i za diabła nie pamiętam co to są. A już miałam nadzieję, że to koniec gmerania w ziemi."czyli jak to zrobić, wystarczy oberwać wsadzić do- wody?, ziemi? i trochę poczekać i będzie nowa sadzonka pomidorowa..proszę o wyrozumiałość bo po raz pierwszy w życiu mam foliowy tunel i .doszkalam się czytając wypowiedzi forumowiczów, i jeszcze mam jedno pytanie które mnie nurtuje, obrywa się liście z krzaczka,? z dołu, czy wcale nie obrywać ?, są ładne zielone...
"które ukorzeniałam z oberwanych wilków i za diabła nie pamiętam co to są. A już miałam nadzieję, że to koniec gmerania w ziemi."czyli jak to zrobić, wystarczy oberwać wsadzić do- wody?, ziemi? i trochę poczekać i będzie nowa sadzonka pomidorowa..proszę o wyrozumiałość bo po raz pierwszy w życiu mam foliowy tunel i .doszkalam się czytając wypowiedzi forumowiczów, i jeszcze mam jedno pytanie które mnie nurtuje, obrywa się liście z krzaczka,? z dołu, czy wcale nie obrywać ?, są ładne zielone...
wrota myśli,podróż ust...
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
dziękuję za odpowiedzi. Pytałam o obrywanie bo czytałam że u pomidorów powinno sie trzymać 5 szt kwiatów na gronie przy jednym pędzie i 3szt przy dwóch pedach a ja tam mam chyba 6 a krzak sam sie rozgałęził na dwa pędy i tak go zostawię.
Co do małej białej mikro kuleczki to ona nie rośnie, następny kwiatek skończył tak samo - oba razem z innymi trzema rosną na liściu i chyba cos jest nie tak.
kurcze a ja mam amistar i jakieś 3 tygodnie temu profilaktycznie spryskałam jednego pomidora pod folią żeby chociaż ten jeden ocalał jakby co i nic mu nie jest a na amistarze nie pisze że nie wolno tylko nie ma wzmianki o pomidorach w folii natomiast jest wzmianka np o paprykach pod folią i sałacie pod osłonami - na to wolno więc pomyślałam że na pomidory też...
Co do małej białej mikro kuleczki to ona nie rośnie, następny kwiatek skończył tak samo - oba razem z innymi trzema rosną na liściu i chyba cos jest nie tak.
kurcze a ja mam amistar i jakieś 3 tygodnie temu profilaktycznie spryskałam jednego pomidora pod folią żeby chociaż ten jeden ocalał jakby co i nic mu nie jest a na amistarze nie pisze że nie wolno tylko nie ma wzmianki o pomidorach w folii natomiast jest wzmianka np o paprykach pod folią i sałacie pod osłonami - na to wolno więc pomyślałam że na pomidory też...
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Po 5 szt. kwiatów na gronie? Na moich Costoluto chyba ze 12 szt., na Malinowym Olbrzymie też więcej jak 5, na pewno. To co, mam poobrywać? Kurcze! Chyba nie dam rade tego uczynić
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Paula - od zawiązania do dojrzewania owocu mija około 50 - 60 dni.
Teresa - masz dobre preparaty, tylko Topsin się nie nadaje - nie działa na ZZ. Acrobat i Curzate M mają działanie interwencyjne i wgłębne, Ridomil działa systemicznie i z tego co pamiętam bardziej zapobiega niż leczy. Bravo nie polecam, działa tylko zapobiegawczo i kontaktowo.
beza52 - ukorzeniany pęd wystarczy potrzymać parę dni w wodzie aż wypuści korzenie i potem wsadzić do ziemi. A z obrywaniem - jak kto woli, zdania są podzielone
Nie panikujcie z tymi kwiatami Norma to 5 - 8 w gronie, ale jak bedzie więcej nic takiego się nie stanie, owoce będą mniejsze. Bawolemu radziłbym za wcześnie nie obrywać, bo lubi zrzucać zawiązki. Potem może się okazać, że zostanie 1 owoc w gronie
Teresa - masz dobre preparaty, tylko Topsin się nie nadaje - nie działa na ZZ. Acrobat i Curzate M mają działanie interwencyjne i wgłębne, Ridomil działa systemicznie i z tego co pamiętam bardziej zapobiega niż leczy. Bravo nie polecam, działa tylko zapobiegawczo i kontaktowo.
beza52 - ukorzeniany pęd wystarczy potrzymać parę dni w wodzie aż wypuści korzenie i potem wsadzić do ziemi. A z obrywaniem - jak kto woli, zdania są podzielone
Nie panikujcie z tymi kwiatami Norma to 5 - 8 w gronie, ale jak bedzie więcej nic takiego się nie stanie, owoce będą mniejsze. Bawolemu radziłbym za wcześnie nie obrywać, bo lubi zrzucać zawiązki. Potem może się okazać, że zostanie 1 owoc w gronie
Pozdrawiam, Maciek.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Maciek a no racja, przecież nie każdy kwiatek może zawiązać się w owoc Chociaż, na razie, jak obserwuje, to w szklarni z każdego kwiatka, formuje się pomidorek