Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

Tak, trzeba obciąć całą część ponad tym gronem kwiatowym - liść z łodyżką (ciachnąć za ostatnim kwiatkiem).

EDIT:

Mk1a, ale jak: z liścia wyrasta grono, czy z grona liść? Bo jak grono jest przedłużone i wyrasta na jego końcu liść, to trzeba obciąć, a grono z liścia to pierwsze słyszę.. :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Judyt
50p
50p
Od: 12 cze 2010, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiek11, ja nie usuwam kwiatów, chyba, że są staśmione.
Jarono
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2012, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co tym malinówkom dolega, niektóre listki małe i poskręcane zwłaszcza przy wierzchołkach i kwiatostanach (dolne liście ok), część już poobrywałem ?

Pierwszy krzak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7df ... b7ed1.html
Drugi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3e ... e80f7.html

Natomiast na wierzchołkach Bawolich zauważyłem takie strzępiaste, wiotkie liście czy to normalne przy tej odmianie....w miarę rośnięcia prostują się i stają normalne.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08e ... 1bffc.html
Dodam że to mój pierwszy sezon i przygoda z pomidorami, staram się działać w miarę naturalnie dlatego od posadzenia pryskane są mlekiem a ostatnio potraktowałem Bioseptem active (za tydzień powtórzę) czy to wystarczy by zapobiec chorobom ? Słyszałem że pryskają też wodą z sodą, jak wiadomo w zasadowym środowisku żaden grzyb nie ma szans na rozwój czy ktoś stosował ? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Dodam tylko że Bawole mam ze swojej rozsady ok 15 szt w szklarni, do tego 5 malinówek i 5 innych niezidentyfikowanych z targu, druga szklarnia koktajlówki 12szt oraz krzaczki na zewnątrz 10 malinówek i 6 Bawolich...ostro jak na początek ale przy waszej pomocy może coś z tego będzie;)
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

termic88Czy lepiej wziąść jakiś inny środek, typu bravo albo gwarant?
Te środki akurat mają ten sam skład dlatego że nazwa została zmieniona z "Bravo" na "Gwarant".
:D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Pierwszy raz w zyciu uprawiam pomidiry. Mam już związki owoców wielkosci śliwki, to Bawole serce. Jak dlugo trzeba czekać by taki pomidor nadawał sie do zjedzenie? Miesiąc czy więcej? Mam pomidory pod folią.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

No wiem wiem, ale mam jakieś tam jeszcze zapasy w środkach.. i się tak zastanawiam które wziąść jako drugi środek do oprysku zwłaszcza że komunikat o zarazie mam aktywny w swoim regionie :)
biję sie pomiędzy Acrobatem, Curzate, Ridomil Gold lub Topsin. Ma ktoś może jakąś dobrą propozycję?
Bo ja gubię się z tym wszystkim. Czytam czytam a wcale mi się lepiej nie robi :?
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

hmmm może warto przenieść temat do tematu choroby i szkodniki .?

to z dziś , odmiana nieznany rośną ładnie , lubię oglądać te zdjęcia pomidorów daja mi motywacje na kolejny raz.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Sliczne! Ciekawe kiedy moje będą takie, chyba w następnym miesiącu. Przez tą tegoroczną pogodę znowu opóźniła mi się pora sadzenia i wszystko jest teraz zacofane :D arty oby tak dalej, wstawiaj jak już będą kolorowe :)) Mniam.. ;:173
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
beza52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2012, o 16:24

Post »

Tula, :D chcę się upewnić
"które ukorzeniałam z oberwanych wilków i za diabła nie pamiętam co to są. A już miałam nadzieję, że to koniec gmerania w ziemi."czyli jak to zrobić, wystarczy oberwać wsadzić do- wody?, ziemi? i trochę poczekać i będzie nowa sadzonka pomidorowa..proszę o wyrozumiałość bo po raz pierwszy w życiu mam foliowy tunel :) i .doszkalam się czytając wypowiedzi forumowiczów, i jeszcze mam jedno pytanie które mnie nurtuje, obrywa się liście z krzaczka,? z dołu, czy wcale nie obrywać ?, są ładne zielone... ;:218
wrota myśli,podróż ust...
Awatar użytkownika
Gosiek11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 kwie 2011, o 08:45

Post »

dziękuję za odpowiedzi. Pytałam o obrywanie bo czytałam że u pomidorów powinno sie trzymać 5 szt kwiatów na gronie przy jednym pędzie i 3szt przy dwóch pedach a ja tam mam chyba 6 a krzak sam sie rozgałęził na dwa pędy i tak go zostawię.

Co do małej białej mikro kuleczki to ona nie rośnie, następny kwiatek skończył tak samo - oba razem z innymi trzema rosną na liściu :( i chyba cos jest nie tak.

;:202 kurcze a ja mam amistar i jakieś 3 tygodnie temu profilaktycznie spryskałam jednego pomidora pod folią żeby chociaż ten jeden ocalał jakby co i nic mu nie jest :uszy a na amistarze nie pisze że nie wolno tylko nie ma wzmianki o pomidorach w folii natomiast jest wzmianka np o paprykach pod folią i sałacie pod osłonami - na to wolno więc pomyślałam że na pomidory też... ;:218
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Po 5 szt. kwiatów na gronie? ;:oj Na moich Costoluto chyba ze 12 szt., na Malinowym Olbrzymie też więcej jak 5, na pewno. To co, mam poobrywać? Kurcze! Chyba nie dam rade tego uczynić ;:185 ;:14
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Paula - od zawiązania do dojrzewania owocu mija około 50 - 60 dni.

Teresa - masz dobre preparaty, tylko Topsin się nie nadaje - nie działa na ZZ. Acrobat i Curzate M mają działanie interwencyjne i wgłębne, Ridomil działa systemicznie i z tego co pamiętam bardziej zapobiega niż leczy. Bravo nie polecam, działa tylko zapobiegawczo i kontaktowo.

beza52 - ukorzeniany pęd wystarczy potrzymać parę dni w wodzie aż wypuści korzenie i potem wsadzić do ziemi. A z obrywaniem - jak kto woli, zdania są podzielone :wink:

Nie panikujcie z tymi kwiatami :idea: Norma to 5 - 8 w gronie, ale jak bedzie więcej nic takiego się nie stanie, owoce będą mniejsze. Bawolemu radziłbym za wcześnie nie obrywać, bo lubi zrzucać zawiązki. Potem może się okazać, że zostanie 1 owoc w gronie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Maciek a no racja, przecież nie każdy kwiatek może zawiązać się w owoc :roll: Chociaż, na razie, jak obserwuje, to w szklarni z każdego kwiatka, formuje się pomidorek ;:138
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”