Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły
Absolutnie nie zgodzę się z tymi tezami. Po pierwsze, growbox to wariant, nie konieczność technologiczna. Do produkcji rozsady, podkreślam, rozsady a nie hodowli domowej pomidorów, w zupełności wystarczą odpowiednio naświetlone półki wykonane według inwencji i możliwości technicznych. Po drugie, grow nie jest najlepszym rozwiązaniem własnie z uwagi na małą cyrkulację powietrza w zamkniętym lub prawie zamkniętym niewielkim pomieszczeniu, o bardzo wysokiej wilgotności w nim nie wspomnę. Od lat robię tysiące siewek od stycznia do marca, do czasu uruchomienia ogrzewania w tunelach stosując zwykłe świetlówki Polamp 36W 6500K , robi tak większość znanym mi producentów profesjonalnych i nikt z nas nie ma większych problemów z uprawą. Gdzieś w tym wątku są zdjęcia mojego regału i sadzonek, radzę poszukać
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej ! Mam pytanie do was wszystkich ! Jako że mega słabo się znam na doświetlaniu roślin(rok temu zwykły led grow z allegro). Czytałem trochę ten wątek, trochę artykułów i już się trochę pogubiłem w tych wszystkich opiniach. Mam zamiar w tym roku doświetlać rozsadę aksamitki, smagliczki i parę jakichś tam roślin ozdobnych. Czy myślicie że taka lampa zda egzamin?
https://pl.aliexpress.com/item/33056023 ... 6c2f55d73c Wygląda całkiem profesjonalnie i tak się zastanawiam czy tylko na wyglądzie w tym wypadku się nie skończy ? Myślałem też o takich zwykłych żarówkach 6500k
https://neoled.com.pl/Zarowka_E27_OSRAM ... 055lm.html
Czytałem gdzieś na forum że ktoś używa ich z całkiem fajnym efektem doświetlając siewki.
https://pl.aliexpress.com/item/33056023 ... 6c2f55d73c Wygląda całkiem profesjonalnie i tak się zastanawiam czy tylko na wyglądzie w tym wypadku się nie skończy ? Myślałem też o takich zwykłych żarówkach 6500k
https://neoled.com.pl/Zarowka_E27_OSRAM ... 055lm.html
Czytałem gdzieś na forum że ktoś używa ich z całkiem fajnym efektem doświetlając siewki.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ale nie jest tu mowa o growboxie tylko doświetlaniu siewek co sam praktykujesz z konieczności bo siewki za bardzo się wyciągają. A czy to doświetlanie ma miejsce w growboxie, pułkach czy parapecie nie ma to większego znaczenia.Zibi_41 pisze:Absolutnie nie zgodzę się z tymi tezami. Po pierwsze, growbox to wariant, nie konieczność technologiczna.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maciej39 z bloga tropicjungle najpewniej podawałem schemat doświetlania roślin parapetowych
max1232 rośliny od milionów lat rosły przy białym słonecznym świetle i taką barwę wykorzystują najlepiej. Obecnie wchodzą na rynek nowe LEDy roślinne white full spectrum (WFS) czyli nic innego jak zimny biały 6500+red/blue. Jak pamiętacie to kilka lat temu pisałem o połączeniu Fluora77 ze świetlówką 865 lub 965. Pewnie ktoś to przeczytał i rozpoczął produkcję źródeł światła takiego, jakie rośliny lubią najbardziej. .
youtu.be/2J3wuwsUiCM
Jeszcze trochę i wszyscy będą używać do doświetlania High CRI LED czyli lamp o najpełniejszym, najbardziej zbliżonym do słonecznego widmie. https://monitory.mastiff.pl/led-a60-3000k.html
max1232 rośliny od milionów lat rosły przy białym słonecznym świetle i taką barwę wykorzystują najlepiej. Obecnie wchodzą na rynek nowe LEDy roślinne white full spectrum (WFS) czyli nic innego jak zimny biały 6500+red/blue. Jak pamiętacie to kilka lat temu pisałem o połączeniu Fluora77 ze świetlówką 865 lub 965. Pewnie ktoś to przeczytał i rozpoczął produkcję źródeł światła takiego, jakie rośliny lubią najbardziej. .
youtu.be/2J3wuwsUiCM
Jeszcze trochę i wszyscy będą używać do doświetlania High CRI LED czyli lamp o najpełniejszym, najbardziej zbliżonym do słonecznego widmie. https://monitory.mastiff.pl/led-a60-3000k.html
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
KaLo Czyli jak dobrze rozumiem, uważasz że ta druga żarówka byłaby lepszym rozwiązaniem?;p
-
Na pewno nie gorszym i oczywiście nie jedna. Co, jak i ile było już powiedziane w tym wątku wiele razy więc poszukaj.
-
- 50p
- Od: 8 gru 2019, o 11:33
oświetlenie
Ja bym doświetliła na tym stryszku, byle tam za ciepło nie było, bo też rozsada wybiegnie. Zastanów się nad polską lampą, jest droższa, ale świeci b.mocno przy stosunkowo małej mocy, więc mniej prądu zużyjesz: https://sklep.neonica.pl/pl/c/Growy-LED ... -roslin/94maciej39 pisze: Mam mały docieplony stryszek, który idealnie by się nadawał do posadzenie sadzonek, ale w nim jest tylko małe okno dachowe, które nie da odpowiedniej ilości światła dla tych 50 -60 sztuk rozsad.
Jak wy macie to rozwiązane?
lub zakup polskie ledy na taśmie i sam sobie zmontuj jeśli potrafisz (cena jest za 1 mb, ale w opakowaniach jest po 3 do 5m)
https://sklep.neonica.pl/pl/c/Tasmy-LED ... Polska/104
Taśmę do klejenia na jakiś profil i profile też tam mają, ale może coś sam wymyślisz. Przynajmniej nie trzeba montować wentylatorów z komputera (stosunkowo ciche, ale...), żeby chłodziły te chińskie ledy, bo się mocno przegrzewają i wskutek tego szybko przepalają, a tanie nie są i trzeba co najmniej 2 po 30W, a 2 szlag trafił, to koszt znowu ok 80 zł.
Tu na forum jest wątek o doświetlaniu i piszą, że zwykła? świetlówka wystarczy, ale ja się na tym nie znam. Mnie w zeszłym roku brat uszczęśliwił produkcją rozsady również dla niego i dostałam w zw.z tym taką zrobioną przez niego "lampę" do doświetlania.
Zwłaszcza dbałam o papryki, które pierwszy raz w większej ilości niż 3 szt. zasiałam, bo "produkcja" rozsady papryki wydaje mi się trudną. Stała przy południowym oknie balkonowym, do 11 cień ściany domu, czasówka załączała lampę po wschodzie słońca i wyłączała po zachodzie (ważna też wysokość tej lampy nad rozsadą, bo też można spalić). Jak dla mnie, rozsada papryki mi wyszła ekstra. Oczywiście potem nie możesz roślin spod lampy wystawić od razu na ostre słońce, tylko musisz stopniowo je przyzwyczajać, bo inaczej więdną i słońce popali im liście.
Alicja
-
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Jeżeli lampa pobiera połowę mocy to również świeci połową mocy. Nie ma czegoś takiego jak świecące perpetuum mobile.Zastanów się nad polską lampą, jest droższa, ale świeci b.mocno przy stosunkowo małej mocy,
Jednak zapraszam do wątku o doświetlaniu. Ostatnio są tam odczarowywane fioletowe lampy do roślin.
PS.
Wszystko co zielone przez miliony lat było na diecie złożonej ze światła słonecznego o pełnym widmie i takie światło powinno dostawać do jedzenia. Ogrodnik też nie będzie zdrowy jedząc wyłącznie golonkę
Potrzebne jest jeszcze piwo .
-
- 50p
Chodziło mi o zużycie mocy w stosunku do led COB, 2 ledy po 50W dadzą więcej światła niż ta lampa? i jeszcze dochodzą wentylatory z CPU, chyba mają 15W jeden, to razem juz jest 130W, czyż nie tak? Ja już jestem na etapie mojej sąsiadki, cytuję: "ta pieróńsko chinina" nic nie warta. Chce zakupić tak lampę jak podlinkował, to może lepiej niech kupi polską i będzie miał gwarancję. Na aliexpress żadnej gwarancji nie masz.
Alicja
-
2 ledy po 50W dadzą więcej światła niż ta lampa?
Da tyle samo co lampa o podobnej mocy czyli 100 watowa. Jeżeli chodzi o sprawność czyli ilość jednostek światła z jednostki mocy pobranej jest b. podobna w taśmach, w lampach pokazanych przez Ciebie i w COB-ach. To są te same ledy tylko w innych obudowach więc cudów nie ma. To, że niektóre z nich wymagają chłodzenia wentylatorem wynika tylko z tego, że taśma konsumuje 15 W na długości 1m a COB łyka 50 W na plasterku 30x30mm. Jest różnica? Gdybyś z 3 m taśmy zrobiła kulkę 3 cm to też by sie spaliła zaraz po włączeniu.
-
- 50p
Bałam się, że mi zmyjesz głowę i nawet się przygotowałam - nauczyłam się przeliczać mikromole lub PARy na luxy, ale widzę że dziś zostałam potraktowana łagodnie
Alicja
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taśmę LED o barwie białej naturalnej w hurcie można kupić w cenie 102 zł netto za krążek 50m (przed chwilą sprawdzałem), więc łatwo policzyć, ile za metr i widać, że można mieć taśmę w kawałku większym niż 5m. LED COB mocy 50W z soczewką, reflektorem i pierścieniem montażowych można kupić za 16 zł.
To oczywiste, że wszelkie źródła światła wydzielają ciepło, więc trzeba im zapewnić odpowiednie chłodzenie. Usterki żarówek LED wszelkiej maści wiążą się z niechlujnym montażem, co powoduje niewłaściwe i niewystarczające warunki dla oddawania ciepła. To samo dotyczy taśm LED bez odpowiedniego radiatora. Ostatnio bardzo modną usterką nowoczesnych telewizorów LED jest właśnie awaria diod na listwach podświetlających. Padają przegrzane LEDY na listwach źle klejonych do podłoża.
Mając moduły LED COB, odpowiednią pastę termoprzewodzącą, odpowiedni radiator lub układ radiator + wentylator nie musimy się obawiać przegrzania. Pisząc odpowiedni, mam na uwadze zapas minimum 20% w stosunku do wyliczonej wartości
To oczywiste, że wszelkie źródła światła wydzielają ciepło, więc trzeba im zapewnić odpowiednie chłodzenie. Usterki żarówek LED wszelkiej maści wiążą się z niechlujnym montażem, co powoduje niewłaściwe i niewystarczające warunki dla oddawania ciepła. To samo dotyczy taśm LED bez odpowiedniego radiatora. Ostatnio bardzo modną usterką nowoczesnych telewizorów LED jest właśnie awaria diod na listwach podświetlających. Padają przegrzane LEDY na listwach źle klejonych do podłoża.
Mając moduły LED COB, odpowiednią pastę termoprzewodzącą, odpowiedni radiator lub układ radiator + wentylator nie musimy się obawiać przegrzania. Pisząc odpowiedni, mam na uwadze zapas minimum 20% w stosunku do wyliczonej wartości
Lepiej dać jakikolwiek wentylator do radiatora niż go nie dać. Sprawa jest prosta, radiator może zmagazynować określoną ilość ciepła, a możliwości wymiany tego ciepła z powietrzem, które "stoi" też jest ograniczone co prowadzi do tego, że nawet duże radiatory powiedzmy 30x80cm potrafią osiągnąć wysoką temp. Nawet delikatna wymiana powietrza przy bezpośrednim sąsiedztwie radiatora potrafi w dużym stopniu zniwelować jego przegrzewanie.