Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Bawełnicę i inne owady z woskową otoczką doskonale likwidują środki olejowe np.Promanal
Czy po oprysku mieszanką kredy i kwasku cytrynowego czyli cytrynianem wapnia zostaje wam biały osad z wapna na pomidorach?
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki forumowicz No to dziś jadę zobaczyć czy oprysk coś dał. Ewentualnie zrobię jeszcze jeden oprysk, ale dopiero za 2-3 dni, żeby sobie dychły. Jaki środek polecasz na takie stadium choroby?
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
To nie jest osad wapna, chyba, że ilość kredy w stosunku do kwasku była za duża. To jest osad cytrynianu wapnia. Ale tym się akurat nie przejmuj. Ten osad będzie się systematycznie rozpuszczał przy każdej porcji rosy na liściach.kgolebiowski pisze:Czy po oprysku mieszanką kredy i kwasku cytrynowego czyli cytrynianem wapnia zostaje wam biały osad z wapna na pomidorach?
Taki np. tiofanat metylu/ Topsin/ jest zupełnie w wodzie nierozpuszczalny a mimo to jest środkiem układowym/ wnika w roslinę/
- ania1969
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lip 2013, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
DoktorPio i Ludwiku
bardzo dziękuję za wskazówki. Dzisiaj zakupiłam to o czym pisaliście,moje pomidory są hodowane na balkonie mam ich 17szt teraz są prawie takie jak ja 160 :}} i dalej rosną. Jak je wysiewałam wzeszły wszystkie i oczywiście obdarowałam nimi wszystkich do okoła. Kolega ma 10 krzaczków, siostra dostała ich 8 no i masę poszło do sąsiada na działkę.Oprócz tego że jest to ogromna frajda dla mnie po ciężkim dniu pracy wprowadziliśmy dziwną rywalizację. Każdy uważa że jego są lepsze a on sam wie wszystko lepiej..... jest to cudowne bo każdą rozmowę zaczynamy od tego co się obecnie dzieje w naszych małych ogródkach ) tylko że oni nie mają takich doradców jak ja za co dziękuję serdecznie.
Myślę że to co zakupiłam wystarczy na pół hektara a tak poza tym pokochałam te paskudy które co chwilę wycinają mi jakiś numer. Oczywiście środkami się podzielę już nie będę taka. Ktoś może powiedzieć ale głupia my tu mamy tunele a ona balkonik po co nam przeszkadza. Doszłam do wniosku że w sumie nie ma znaczenia czy hodujesz 100 czy 1 krzaczek ważne jak bardzo cię to pochłania i ile daje radości
bardzo dziękuję za wskazówki. Dzisiaj zakupiłam to o czym pisaliście,moje pomidory są hodowane na balkonie mam ich 17szt teraz są prawie takie jak ja 160 :}} i dalej rosną. Jak je wysiewałam wzeszły wszystkie i oczywiście obdarowałam nimi wszystkich do okoła. Kolega ma 10 krzaczków, siostra dostała ich 8 no i masę poszło do sąsiada na działkę.Oprócz tego że jest to ogromna frajda dla mnie po ciężkim dniu pracy wprowadziliśmy dziwną rywalizację. Każdy uważa że jego są lepsze a on sam wie wszystko lepiej..... jest to cudowne bo każdą rozmowę zaczynamy od tego co się obecnie dzieje w naszych małych ogródkach ) tylko że oni nie mają takich doradców jak ja za co dziękuję serdecznie.
Myślę że to co zakupiłam wystarczy na pół hektara a tak poza tym pokochałam te paskudy które co chwilę wycinają mi jakiś numer. Oczywiście środkami się podzielę już nie będę taka. Ktoś może powiedzieć ale głupia my tu mamy tunele a ona balkonik po co nam przeszkadza. Doszłam do wniosku że w sumie nie ma znaczenia czy hodujesz 100 czy 1 krzaczek ważne jak bardzo cię to pochłania i ile daje radości
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy cytrynianem wapnia można roić oprysK w słoneczną pogodę?
Niczym nie można pryskać na słońcu.
http://imageshack.us/photo/my-images/707/8cih.jpg/
tak wyglądają moje pomidory, niektóre. Bardzo proszę o pomoc czym mam je pryskać, żeby nie padły całkowicie.
tak wyglądają moje pomidory, niektóre. Bardzo proszę o pomoc czym mam je pryskać, żeby nie padły całkowicie.
Tak się kończą próby uczynienia z pomidorów cudów piękności.
Już jest błędne koło nawozowe. Brakuje magnezu, jeśli go dasz, zbierać będziesz pomidory ze zgniłymi wierzchołkami. Nadmiar azotu, potasu i magnezu zablokuje przyswajanie wapnia.
Już jest błędne koło nawozowe. Brakuje magnezu, jeśli go dasz, zbierać będziesz pomidory ze zgniłymi wierzchołkami. Nadmiar azotu, potasu i magnezu zablokuje przyswajanie wapnia.
ale ja je niczym, absolutnie niczym nie nawożę. Przed posadzeniem dałam obornik kurzy i to wszystko.
-- 19 lip 2013, o 14:11 --
poza tym zauważyłam, że na jednym owocu zrobiła się jakaś dziwna plamka, jakby gnił na boku. Niestety nie mam zdjęcia. Czy mam to czymś pryskać? czy zostawić w spokoju?
-- 19 lip 2013, o 14:11 --
poza tym zauważyłam, że na jednym owocu zrobiła się jakaś dziwna plamka, jakby gnił na boku. Niestety nie mam zdjęcia. Czy mam to czymś pryskać? czy zostawić w spokoju?
Byli tu tacy, co po trzy szpadle ładowali kurzeńca pod krzak. Wystarczy do zasolenia. Nie trzeba już żadnej magicznej siły. . Pomiot ptasi potrzebuje jeszcze odpowiedniej ilości wody.
Chcesz to pryskaj siarczanem magnezu.
Chcesz to pryskaj siarczanem magnezu.
dzięki za podpowiedź, chodź jest trochę enigmatyczna
padną czy nie?? a teraz zadam pytanie osoby która ma odpowiedni kolor na głowie:) czy ten siarczan magnezu to tak po prostu kupię w sklepie??