Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

Bawełnicę i inne owady z woskową otoczką doskonale likwidują środki olejowe np.Promanal
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy po oprysku mieszanką kredy i kwasku cytrynowego czyli cytrynianem wapnia zostaje wam biały osad z wapna na pomidorach?
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz :wink: No to dziś jadę zobaczyć czy oprysk coś dał. Ewentualnie zrobię jeszcze jeden oprysk, ale dopiero za 2-3 dni, żeby sobie dychły. Jaki środek polecasz na takie stadium choroby? :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

kgolebiowski pisze:Czy po oprysku mieszanką kredy i kwasku cytrynowego czyli cytrynianem wapnia zostaje wam biały osad z wapna na pomidorach?
To nie jest osad wapna, chyba, że ilość kredy w stosunku do kwasku była za duża. To jest osad cytrynianu wapnia. Ale tym się akurat nie przejmuj. Ten osad będzie się systematycznie rozpuszczał przy każdej porcji rosy na liściach.

Taki np. tiofanat metylu/ Topsin/ jest zupełnie w wodzie nierozpuszczalny a mimo to jest środkiem układowym/ wnika w roslinę/
Awatar użytkownika
ania1969
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lip 2013, o 11:41
Kontakt:

Post »

DoktorPio i Ludwiku

bardzo dziękuję za wskazówki. Dzisiaj zakupiłam to o czym pisaliście,moje pomidory są hodowane na balkonie mam ich 17szt teraz są prawie takie jak ja 160 :}} i dalej rosną. Jak je wysiewałam wzeszły wszystkie i oczywiście obdarowałam nimi wszystkich do okoła. Kolega ma 10 krzaczków, siostra dostała ich 8 no i masę poszło do sąsiada na działkę.Oprócz tego że jest to ogromna frajda dla mnie po ciężkim dniu pracy wprowadziliśmy dziwną rywalizację. Każdy uważa że jego są lepsze a on sam wie wszystko lepiej..... jest to cudowne bo każdą rozmowę zaczynamy od tego co się obecnie dzieje w naszych małych ogródkach :)) tylko że oni nie mają takich doradców jak ja za co dziękuję ;:180 serdecznie.

Myślę że to co zakupiłam wystarczy na pół hektara :D a tak poza tym pokochałam te paskudy które co chwilę wycinają mi jakiś numer. Oczywiście środkami się podzielę już nie będę taka. Ktoś może powiedzieć ale głupia my tu mamy tunele a ona balkonik po co nam przeszkadza. Doszłam do wniosku że w sumie nie ma znaczenia czy hodujesz 100 czy 1 krzaczek ważne jak bardzo cię to pochłania i ile daje radości
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy cytrynianem wapnia można roić oprysK w słoneczną pogodę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Niczym nie można pryskać na słońcu.
ewwwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 13:11

Post »

http://imageshack.us/photo/my-images/707/8cih.jpg/
tak wyglądają moje pomidory, niektóre. Bardzo proszę o pomoc czym mam je pryskać, żeby nie padły całkowicie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak się kończą próby uczynienia z pomidorów cudów piękności. :D

Już jest błędne koło nawozowe. Brakuje magnezu, jeśli go dasz, zbierać będziesz pomidory ze zgniłymi wierzchołkami. Nadmiar azotu, potasu i magnezu zablokuje przyswajanie wapnia.
ewwwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ale ja je niczym, absolutnie niczym nie nawożę. Przed posadzeniem dałam obornik kurzy i to wszystko.

-- 19 lip 2013, o 14:11 --

poza tym zauważyłam, że na jednym owocu zrobiła się jakaś dziwna plamka, jakby gnił na boku. Niestety nie mam zdjęcia. Czy mam to czymś pryskać? czy zostawić w spokoju?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Byli tu tacy, co po trzy szpadle ładowali kurzeńca pod krzak. Wystarczy do zasolenia. Nie trzeba już żadnej magicznej siły. :D . Pomiot ptasi potrzebuje jeszcze odpowiedniej ilości wody.

Chcesz to pryskaj siarczanem magnezu.
ewwwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:wit
dzięki za podpowiedź, chodź jest trochę enigmatyczna :wink:
padną czy nie?? a teraz zadam pytanie osoby która ma odpowiedni kolor na głowie:) czy ten siarczan magnezu to tak po prostu kupię w sklepie?? :D
Anielka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2013, o 19:50

Post »

Tak,w ogrodniczym.
Słomiany zapał to nie wada :-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”