Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Dufin pisze:Vandowate natomiast stoją na małym białym stoliku koło książki z półkami a wszystko wygląda mniej więcej tak..
Aniu, zrób większe zdjęcie, bo nie widać książki z półkami....
:;230

Fajnie masz to wszystko zaplanowane. U mnie total miszmasz... Może też pozbędę się książek ;:131 W sumie mogłabym założyć antykwariat tematyczny :tan

A tam na szafie bywa światło bezpośrednie? Też właśnie ustawiłam kilka sztuk na szafie i mam poczucie, że mają niedostatecznie jasno :|

P.S. Gratuluję porządku ;:215
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu ile u Ciebie pięknej zieleninki ;:138 bardzo fajnie masz w pokoju. Ja tez postawiłam parę sztuk na szafie zobaczymy co to będzie z tego, Gratuluję że, dogadałaś się z vandami teraz tylko do przodu :tan
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Alicjo, Marto - dziękuję :wink:

Kahim ;:306 teraz dopiero doczytałam "książki z półkami" ;:306 takie cuda tylko u mnie, więc zapraszam ;:224
Te na samej górze - tez myślałam czy nie będzie im za ciemno, ale mają jaśniej niż na drugiej ścianie, poza tym gdy pomacham przed nimi ręką w ciągu dnia (jakkolwiek głupio to brzmi) to jest lekki cień a czytałam, że w ten sposób najlepiej sprawdzić czy roślina ma dostatecznie dużo światła :D Ja mam okno południowe więc jest dość jasno w całym pokoju, rośliny tak wysoko nie mają światła bezpośredniego ale rozproszone tak :) Oczywiście miałam poodsuwane rolety by światła w ciągu dnia wpadało jak najwięcej, teraz tylko przysłaniam ze względu na storczyki parapetowe. Uznałam, że skoro ładnie wypuszczają wszystkie listki i korzonki to chyba nie jest im tak źle :D nie wiem tylko jak będzie z kwitnieniem, czy tam na półce nie będzie za niskiej amplitudy temp. Wtedy będę kombinować z przeniesieniem ich do drugiego pokoju, on jest zimą nieogrzewany bo nikt w nim nie urzęduje :wink:

Wiki dziękuję Kochana ;:196 Pokój jak pokój, przez okres 5 lat studiów raczej więcej mnie nie było niż byłam w domu a teraz też nie opłaca mi się w niego inwestować bo pewnie niedługo potrwa jak wyfrunę z gniazda :roll: No i jak to zwykle bywa... za mało miejsca na storczyki! Na szczęście mama ma dłuższe okna, więc trochę jej towarzystwa podrzuciłam :;230
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się Twoim szczęściem! Vandki wzięły się do życia :) Moja stoi i na oknie się asymiluje:) Też mam u niej część takich brązowych jakiś korzeni i zastanawiałam się czy je usunąć, ale na razie zostawię. Zazdroszczę pozytywnie ;) udanej reanimacji, moje zdechlaki stoją w miejscu ale jak Kasia pisała o reanimacjach, że trzeba cierpliwości... ;:173
aha i uroczy pokoik :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu ;:196 Miło, ze zawitałaś :wink: Wiesz z tymi zdechlakami to jest tak, ze mam 3 i tylko jeden najmniejszy ze mną współpracuje, więc nie ma czego gratulować czy zazdrościć :roll: Ascocentrum umownie nazywam "ta do reanimacji" bo ma bardzo mało korzonków, ale w żaden sposób jej nie reanimuję.. po prostu czekam :wink: a mała vandzia z tłuściutkim korzonkiem właśnie przebija drugą "nóżkę" ;:138

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

Dufin pisze:stoją na małym białym stoliku koło książki z półkami
Ot i wydał się sekret owocnej uprawy Ani
;:224
A co tam w głębi książki kwitnie? Takie różowawo-fioletowe?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomaszu w głębi książki kwitnie mi chyba aż jeden storczyk, więc "zaryzykuję" stwierdzeniem, że mas zna myśli reanimka :wink:
Dufin pisze:Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

O, podziękował :wink:
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hłe hłe.... nie tylko ja się czepiam ;:224
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

To daj jeszcze zbliżenie vandowego stolika :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

valdessa - na stoliku sama zielenina w dodatku nieciekawa :D duża vandzia ma brzydko sparzone listki co doskonale widać na zdjęciu a oprócz tego dogorywający Phal. Lidoro. Jedynie u mamy na parapecie kwitną jeszcze dwa storczyki, ale i one powoli pauzują ;)

ObrazekObrazek

Dotarły do mnie dziś 3 nawozy z serii Perets Professional, więc vandzie się akurat moczą z ich dodatkiem, zobaczymy czy coś zdziała ;) Jeden z nich to nawóz Plant Starter kupiony dla siewek, ma wspomagać wzrost korzonków, wiec reanimki też nim potraktowałam.

Fioletowy Phalaenopsis kwitnie ostatkiem sił już chyba szósty miesiąc, przeżył dwa przesadzania, obcinanie korzeni i dalej trzymał kwiaty. A żółtek mimo, że zakwitł obficie to już dwa kwiaty opadły..w dodatku już prawie nie jest żółty :wink:

Obrazek

:wit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Aniu jestem pod wrażeniem ile się u Ciebie dzieje ;:oj
Vandzia rzeczywiście tego nowego korzonka ma tłuściutkiego ;:oj Piękny ;:oj ;:138 Oby więcej takich przybyło ;:108
Gratuluję listeczków ;:138
Phalaenopsis I-Hsin Salmon 'Copper Star' rzeczywiście przedłuża pędzika ;:138 Gratuluję ;:138
Reanimek prezentuje się fantastycznie z tyloma nowymi korzonkami już dosyć sporymi ;:108
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaciekawiły mnie dwie rzeczy.
Pierwsza: dlaczego te małe storki stoją w wodzie. Ale z tego co rozumiem, to są wspomniane małe wandzie moczące się w nowym nawozie :wink:

Druga: dlaczego miś siedzi obok leżaka a nie na? :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”