Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Ja nawoziłem zwykłą uniwersalną odzywką w płynie ale nie można zbyt często.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co sądzicie o zakupie tunelu z folią perforowaną do uprawy arbuzów/melonów? Dodam że na działce jestem tylko w weekendy dlatego pomyślałem o folii perforowanej, gdyż przepuszcza deszcz.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym przepuszczaniem może być kiepsko. Najlepiej będzie posadzić kilka w tunelu a kilka bez osłon, jeśli masz już tunel szkoda było by nie wykorzystać go jakoś może to zadziała
Wysiałem (20 marca) 10 nasion (miały koło 6 lat) arbuza dostępnego w sklepie (sam kiedyś wyjąłem kilkanaście pestek), wzeszły 3 sztuki Co do odmiany takiej jak owoc można kupić w większości sklepów, (duży,mający paski) jest trudny do uprawy w warunkach panujących w Polsce. Będę próbował w tym roku/
10 lat temu własne uprawiałem te:
1. Duże arbuzy w paski: mało wykiełkowało, słabo rosły, wysiewane dosyć wcześnie 25-30 marca, średni wkład w uprawę, ilość owoców 2, owoc trochę słodki, pędy umarzły kilkanaście dni przed pierwszymi przymrozkami,
2. Średnie arbuzy bardziej jednolitym kolorze, słabo widoczne paski: bardzo dużo wykiełkowało, dobrze rosły, wysiewane dosyć wcześnie 25-31 marca, mały wkład w uprawę, ilość owoców 25, owoc bardzo słodki, wcześnie dały owoce, uprawiane do przymrozków, było by kilka więcej owoców ale za zimno w nocy. Nasiona wybrałem z zeszłorocznych owoców, chyba są nawet trochę "lepsze", chyba trochę się "przyzwyczaiły", ale mogę się mylić.
Tak jak pisali inni siać płytko, około 1 cm na płasko, z wodą to małe ilości tylko zapomniałem kiedy, tyle że raczej przez cały mniej ale częściej.
U mnie jest dosyć ciepło w dzień jak świeci słoneczko, ale już w nocy bardzo chłodno, koło 11*C
Warto siać w miarę wcześnie, np. dziś ładnie świeci słońce, przy oknie by się dobrze wygrzewały, różne odmiany są do kupienia i przeglądałem jak się nazywają i te o średnich owocach o słabo widocznych paskach o jednolitej w miarę barwie to chyba sugar baby - tak wyglądały http://img401.imageshack.us/img401/903/img0225la.jpg - zdjęcie z internetu, u mnie było kilka owoców mniej.
Dodam jeszcze że ładne, zdrowo wyglądające sadzonki (każda odmiana jest inna, jedne mniejsze drugie większe ma liście, pędy i owoce) i w dobrym czasie (w miarę ciepłe dnie i noce) przesadzanie dają bardzo duży należyty efekt w owocach. Mniejsze owoce szybciej dojrzewają dzięki temu mamy pewność że zjemy kilka owoców zanim inne zaczną gnić od pogody.
10 lat temu własne uprawiałem te:
1. Duże arbuzy w paski: mało wykiełkowało, słabo rosły, wysiewane dosyć wcześnie 25-30 marca, średni wkład w uprawę, ilość owoców 2, owoc trochę słodki, pędy umarzły kilkanaście dni przed pierwszymi przymrozkami,
2. Średnie arbuzy bardziej jednolitym kolorze, słabo widoczne paski: bardzo dużo wykiełkowało, dobrze rosły, wysiewane dosyć wcześnie 25-31 marca, mały wkład w uprawę, ilość owoców 25, owoc bardzo słodki, wcześnie dały owoce, uprawiane do przymrozków, było by kilka więcej owoców ale za zimno w nocy. Nasiona wybrałem z zeszłorocznych owoców, chyba są nawet trochę "lepsze", chyba trochę się "przyzwyczaiły", ale mogę się mylić.
Tak jak pisali inni siać płytko, około 1 cm na płasko, z wodą to małe ilości tylko zapomniałem kiedy, tyle że raczej przez cały mniej ale częściej.
U mnie jest dosyć ciepło w dzień jak świeci słoneczko, ale już w nocy bardzo chłodno, koło 11*C
Warto siać w miarę wcześnie, np. dziś ładnie świeci słońce, przy oknie by się dobrze wygrzewały, różne odmiany są do kupienia i przeglądałem jak się nazywają i te o średnich owocach o słabo widocznych paskach o jednolitej w miarę barwie to chyba sugar baby - tak wyglądały http://img401.imageshack.us/img401/903/img0225la.jpg - zdjęcie z internetu, u mnie było kilka owoców mniej.
Dodam jeszcze że ładne, zdrowo wyglądające sadzonki (każda odmiana jest inna, jedne mniejsze drugie większe ma liście, pędy i owoce) i w dobrym czasie (w miarę ciepłe dnie i noce) przesadzanie dają bardzo duży należyty efekt w owocach. Mniejsze owoce szybciej dojrzewają dzięki temu mamy pewność że zjemy kilka owoców zanim inne zaczną gnić od pogody.
Co się stanie, gdy niechcącą potnie się liścien u arbuza? Będzie rósł dalej?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Jeśli przecięty został liścień to nic złego się nie stanie
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Marek ma rację Jeśli łodyga nie została przecięta to nic się nie stanie. Gorzej, jeśli został przecięty któryś z głównych nerwów, wtedy część liścia może uschnąć ale też tragedii nie ma. Roślinka odchoruje i z nowymi liśćmi wróci do formy
Wczoraj zasiane 14 pestek Rosario i 11 pestek Złoto Wolicy zdziwiłem się że w opakowaniu 0,5 grama Złoto Wolicy jest ponad 17 nasion względem 14 nasion opakowania 1 gram Złoto Wolicy ale ten ostatni posiada bardzo małe nasiona. Reszta nasion (opakowanie i napoczęte zostanie na przyszły rok). Ciekawe jak ma się smak Złoto Wolicy w stosunku do Rosario - który jest lepszy ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Ja sieje na początku marca trzeci rok .Mineralka pisze:...
Pozdrawiam .
15 marzec to jest dobra data na sianie(więcej owoców dojrzewa), ale wcześniej to przesada, chodź jak się udaje, brak słońca robi swoje, a przed 15 marca trzeba mieć w miarę ciepło w domu żeby wytrzymały bez słonecznych dni na parapecie. Używam "średniej" gleby, na ogrodzie mam taką samą.
Jak ktoś ma ogród za domem to pora jest dobra, sadzonki za bardzo się rozrastają.
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Jakie doniczki kupić na te 1,5 miesiąca na trzymanie arbuzów w domu, przed wysadzeniem do gruntu? Jakiej pojemności?
1 - litrową