Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Tak jak Jola pisze, kandyzuje się pędy arcydzięgla. Ponoć wyśmienite! No i chyba likiery czy coś z alkoholem też się robi z arcydzięgla ale to już poza moimi zainteresowaniami 8-)
Firletka chyba na górce też sobie poradzi ale jej naturalnym siedliskiem jest właśnie podmokła łąka 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko czytam, że masz bardzo rozległe plany co do swojego miejsca na ziemi :D
Firletka i mi bardzo się podoba, muszę pomóc się jej wysiać, bo jakoś coraz jej mniej u mnie...
Macierzanka wśród kamieni cudnie wygląda :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześc Dorotko. Działka zmienia się nie do poznania. Widac że się napracowałaś. Jak są takie efekty to bardzo motywuje do dalszej pracy. No i czytam o ambitnych planach ;:333 i jestem bardzo ciekawa wykonania. Trzymam kciuki.
Myślę że łąkę na terenie lekko podmokłym też się da stworzyc, dopasowując odpowiednie rośliny. Ja niestety takich nie znam bo mam zgoła odmienne warunki. Ale od czego internet i znajomości forumowe :wink:
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Śliczne kwiatuchy, piękne kolorki róży. :wit
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz groszek w ogródku :tan uwielbiam go!!! Ja niestety już nie mam groszku bo... zlikwidowałam ogródek :( nie miałam kiedy się nim zajmować.
Ładna obwódka z kamieni przy tym dużym drzewie ;:333
Zakwitł Ci bez czarny a mój niestety już drugi rok nie kwitnie :(
Pozdrawiam serdecznie z drugiego krańca Polski
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ile gości :wit witajcie w ten deszczowy dzień
Jacku, Jolu - dziękuję za podpowiedzi, może się skuszę choć na surowo nie za bardzo smakuje, ale jak znajdę trochę czasu to kto wie może i w cukiernika się zabawię, a i jakiś likierek ;:304 czemu nie ;:170
Ilonko dziękuję - plany mam , najgorsze to to że zanim dojdzie do realizacji to mi się pozmienia :;230 Ale to może lepiej bo tych kilku roślin nie będę przesadzać tam i z powrotem. ;:306
Basiu, Aga - dziękuję bardzo to motywuje
Jolu - dziękuję, a pierwszą roślinę do podmokłej łąki już mam muszę firletkę z górki przesadzić w niziny ;:306
Dobrosiu- witam dalekiego gościa, tak groszkowe zbiory mam w tym roku obfite, więcej posadziłam bo w zeszłym nie starczyło dla wszystkich, mój potwór groszkowy (wtedy dwuletni) nie dał nikomu ;:306 , bez - aż zdziwiona byłam że zakwitł, jesienią sadzony - tak jest piękny. Widziałam ogródka brak ale ile innych dobroci u Ciebie - a ogród ;:215
U mnie w weekend pogoda kiepska - w sobotę do 14 ładnie przygrzało, po południu burza, ulewy, wiatr,kolejne powalone konary ze starych drzew, niedziela mniej zmnienna ale deszcz mnie nie ominął. Swoją drogą to mogłoby padać w tygodniu a nie kiedy jadę na weekend "odpocząć ";:224.
Całe szczęście dużo pracy nie miałam , pomalowałam pergolę wykonaną przez eMa na róże i powojnika. W ramach sprzeciwu miałam zostawić środkową część nie pomalowaną ;:131 , ale po krótkim namyśle stwierdziłam że lepiej pomalować - mniej będzie mnie w oczy kuła ;:306 .
Trochę poprzesadzałam roślinek- znowu. Miałam odwiedzić koleżankę z forum Marysię Mufkę i ją trochę z roślinek oskubać ;:306 ale najazd gości popsuł mój ambitny plan, więc trzeba było tu i ówdzie poprzesadzać(przecież Nie mogę tak bezczynnie siedzieć)- Szkoda że się nie udało bardzo chciałam pokazać eM-wi co można zrobić na działce, jak dużo wnoszą dobrane, rozsądnie zagospodarowane rośliny i że facet na działce do czegoś się też może przydać :wink:
U mnie nic nowego nie rozkwitło , wszystko stoi jak zaczarowane , nieliczne przebłyski słońca przez konary drzew nie sprzyjają rozkwitaniu pąków, więc pokażę co w tym tygodniu kwitło- a kwitło to samo
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

obiecane zdjęcia-to nie będzie z serii tego jeszcze nie było a raczej - już to widzieliście- ale z innego ujęcia może będzie ciekawiej ;:14

Obrazek

i zbliżenie tej najpiękniejszej
Obrazek

rozkwitł złocień od Pepsi- na razie jeden kwiatuszek - prawda że śliczny

Obrazek

i trochę widoków
Obrazek

a to krwawnik purpurglut w rozkwicie
Obrazek

kwitnie bodzieszek i czyściec wełnisty
Obrazek

hortensja Annabelle- :heja bardzo jestem ciekawa jak u mnie będzie kwitła
Obrazek

i róża z T.. myślicie że to może być pnąca?
Obrazek
Obrazek

kocimiętka żyłkowana Pink Cat
Obrazek

trójkącik pod brzozami ;:224
Obrazek

a w nim kocimiętka Walkers Low , lawenda Hidcote Blu Strain i bukszpan
Obrazek

nie wyglądają za pięknie)ale Marysia- Mufka wszystko już wyjaśniła- są to młode roślinki ze szkółki, nie rosną w pełnym słońcu(ale takiego to u mnie nie ma) - trudno muszą się przyzwyczaić do nowych warunków mieszkaniowych i w przyszłym roku piękniej jeszcze zakwitnąć, trochę im jeszcze tylko z ziemią poprawię, - UWIELBIAM Lawendę- ma ktoś białą lawendę do podziału???

Obrazek

Teraz pokażę co poczynił ;:202 mój eM(ja malowałam ;:170 )- po pomalowaniu tak źle chyba nie wygląda, z braku laku....- co o tym sądzicie? ciekawa jestem czy różom się spodoba i zechcą po tym czymś się piąć :;230
Obrazek
i z drugiej strony
Obrazek

a ten zestaw mój tata wystrugał w zeszłym tygodniu ;:306
Obrazek
szkoda że reszta drzewa została pocięta - jeszcze kilka takich ławeczek by się przydało- ;:223. Tato jeśli czytasz następnym razem trzeba uważać co się zięciowi mówi( o spaleniu) wiesz że jest szybki ;:306
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dorotko dziękuję za pokaz kocimiętek, ostatnio ciągle je podziwiam i zdecydować się nie umiem. Powiedz mi czy z obserwacji możesz powiedzieć jaka odmiana najmniej się pokłada?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś- nie mam doświadczenia z kocimiętką ta co wsadziłam wiosną kocimiętka Walkers Low
Obrazek
- ma piękny kolor, ale jest rzadka rozłożysta( ale to jest roślina ze sklepu wysyłkowego także młodziutka i mała wsadzona)

mam jeszcze jakąś wcześniej kwitnącą(już przekwitła- ścięłam) rozkłada się i ma kolor kwiatu dużo jaśniejszy- nazwy nie znam dostałam nn - ale bardzo intensywnie pachnie -kwitła w kwietniu, teraz będzie drugi raz kwitła. Z obserwacji mogę tylko powiedzieć że lepiej wygląda w tym roku niż w poprzednim sezonie, jest gęstsza ale i tak się w pewnym momencie rozkłada- chyba że jakieś koty w nocy u mnie się bawią :wink:
Obrazek

i kupiłam żyłkowaną Pink Cat- ta jest zupełnie inna stoi sztywna ale kwiaty też są inne( mi osobiście żyłkowana mniej się jak na razie podoba)-
Obrazek
wydaje mi się że żyłkowane nie będą się pokładać.

Jak pisałam -rozmawiałam z Mufką , pierwsze musi być starsza roślina, którą się przycina po kwitnieniu żeby była bardziej zwarta, druga sprawa to słońce- u mnie nie ma nigdy pełnego słońca zawsze półcień i warunki glebowe- nie może mieć za mokro- wtedy będzie się pokładać.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dziękuję, za info....też własnie jakoś mój wzrok przykuła ta żyłkowana :D możesz określić jej kolor?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to niezły "numerek" Ci tato wystrugał. ;:138
Pergolka też super, widać ze kobiecą ręką malowana. :uszy
Panienki będą się pięły na akord. ;:333
Ta różowa kocimiętka faktycznie jest ładniejsza i sztywniejsza a przynajmniej na taką wygląda.
Ale nie znam się na kocimiętkach, bo mam tylko jedną , którą o mało nie pożarły mi ślimaki i teraz jest na rekonwalescencji w doniczce.
Grażyna.
kogro-linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorota, pogratuluj swoim mężczyznom ;:138 Pergola wygląda super, a mebelki....jestem pod ogromnym wrażeniem. Nic dziwnego, w końcu Twój Tata pochodzi bardziej z naszych stron :wink: U nas zdolni ludzie się rodzą :D
Hortensja pięknie będzie kwitła. A tego krwawnika nie widziałam ;:185 Fajny jest. Do niedawna byłam sceptycznie nastawiona do tej grupy roślin, ale....wiesz sama jaką moc ma FO ;:173
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ta jest niby różowa- może na tym zdjęciu kolor jest bardziej rzeczywisty- miej więcej pod nogami Izabeli - ale widziałam też niebieską
Obrazek

Grażynko- ja też się dopiero rozpoznaję w temacie kocimiętek, powiem że podobają mi się na zdjęciach w rzeczywistości takie ładne na razie u mnie nie są- dam im szansę, - komarów jakoś nie ma :;230

Gosiu--no no przekażę , szczególnie tacie, że niby z lubelskiego to mniej zdolni :?: ;:145 . A mówiłam że nie pokazałam tyle rzeczy ;:306 krwawnik- chcę więcej ,długo kwitną, ładne liście, dużo kolorów- moja mama u siebie wyrywała bo to zielsko ale są gusta i gusta, jedni traktują jak zielsko inni piękny kwiat, tam był biały pospolity rosnący na łąkach w lubelskim, muszę tam pojechać u nas nie widziałam w tych bagnach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”