Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Ekopom,piękne masz pomidorki,co fachowiec,to fachowiec ;:333
W jaki sposób zasilałeś saletrą potasową? Ja mam zamiar podlać rozpuszczoną w wodzie pomidory gruntowe i zastanawiam sie,jakie dać stężenie? Na opakowaniu podane jest tylko stężenie do oprysku dolistnego(0,2%). Czy saletry potasowa i wapniowa dopuszczone są do stosowania w uprawach ekologicznych?

Gnojówkę z pokrzyw tez jeszcze mam i zamierzam ją jeszcze wykorzystać w tym sezonie pod warzywa.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może odpowiem tak: jeśli saletra jest z dobrego źródła i nie posiada żadnych innych dodatków, to nie ważne czy lobby eko ją dopuszcza, bo w owocach pomidorów nic nawet w małych śladowych ilościach niczego nie będzie. Należy utrzymać glebie żywe organizmy i dlatego stosuję polyversum , Trianum, bio-algen, a obecnie zakupiłem EM Farma . Przy najbliższym sadzeniu pomidorów jesiennych wprowadzę je do gleby. Nie jestem, aż takim znawcą, ale jeśli elektryk był prezydentem, to może i być ogrodnikiem, chociaż uważam, że tu powinna być większa wiedza. Już może kiedyś pisałem, że dając marchew na azotany, wyszło mi ich mniej niż 1 przy normie do250.
Nawozy najlepiej stosować o stężeniu 0,2%, można przy okazji i popryskać liście, gnojówkę stosuję na początku uprawy, jeśli nie był dawany obornik, bo mam go trochę za dużo w glebie z poprzednich lat.
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Jak często podlewać saletrą potasową? Czy można zastąpić saletrę potasową "Politoską"?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Podlewa się wtedy gdy jest mało azotu i potasu i dlatego trzeba znać ile czego jest w glebie lub po wyglądzie rośliny. Polifoski mają różne proporcje nawozów, a także forma nawozu nie zawsze jest dobra dla pomidorów.
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Niestety nie mam zrobionej analizy gleby, zrobię pewnie na jesień.
Zajrzyj do tematu "wszystko o pomidorach" wstawiłam tam zdjęcia moich pomidorków, może coś tam widać, jakieś ewentualne niedobory.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Michal_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2013, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Mam pytanie o nawożenie - krzaki posadzone w połowie maja, w dołku garść pokrzyw i trochę obornika końskiego(który wcześniej trochę poleżał w ziemi w ilości tak +/- jak dłoń, zasypane to wszystko przekompostowanym humusem leśnym ) Po jakimś czasie podsypane 2 razy dolomitem i podlane 1 raz gnojówka z pokrzyw. Pryskane co ~7-10 dni OW i HT na zmianę. Większość krzaków rośnie ładnie, liście zielone, niektóre stare trochę pozwijane, ale nie wygląda to jakoś źle(tak mi się chociaż wydaje ;) ) Owoce już są na 2,3 gronach, rożnej wielkości, czerwonych jeszcze nie ma, wyżej dalej kwitną.
I tu teraz moje pytanie - wyczytałem, że najlepiej teraz nawozić florovitem do pelargonii, mam natomiast gnojówkę z pokrzyw i krowie placki zalane woda które się jeszcze fermentują(od zeszłego czwartku), czy mogę użyć któregoś z tych nawozów? Czy udać się do ogrodniczego po florovit?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Michał
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2014, o 20:42

Post »

nertu pisze:Niestety nie mam zrobionej analizy gleby, zrobię pewnie na jesień.
Zajrzyj do tematu "wszystko o pomidorach" wstawiłam tam zdjęcia moich pomidorków, może coś tam widać, jakieś ewentualne niedobory.
A tak przy okazji, jak można sprawdzić pH gleby? :oops: Bo wiem, że istnieje taka metoda, gdzieś to kiedyś przeczytałem, ale nie pamiętam jak to się robiło ;:185
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nick1105 pisze:jak można sprawdzić pH gleby?
Można samemu, kupując kwasomierz w sklepie ogrodniczym, a można pobrać próbkę i podrzucić do stacji chemiczno-rolniczej.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Mam i taki kwasomierz "elektroniczny" i taki oparty na plynie Helliga. Chyba dokladniej bym to organoleptycznie zbadal. :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Miałem elektroniczny. Czy kładłem w ocet czy roztwór sody oczyszczonej to zawsze wychodziło między 6-6.5 :) Takim sposobem zawsze byłem zadowolony z pH ;:306
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Powiedzcie mi jak wcześnie przed zbiorem pomidorów należy je zasilić potasem jeśli są problemy z zieloną piętką? Zawsze mam z tym problem pod koniec sezonu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jak pomidory zaczynają rosnąć, czyli już ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Tak właśnie myślałem. Zaopatrzyłem się wcześniej w siarczan potasu. Będzie dobry?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”