.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
Marysiu szoku doznałam normalnie. Na całym forum mówi się o ślimakach. Czytam i współczuję. Ale Twoje zdjęcia zwaliły mnie z nóg. Najpierw sie długo ślepilam w zaznaczone miejsce na zdjęciu i się zastanawiałam co to jest? Początkowo obstawiałam że to mysz. Zerknęłam na następne a tam po kamieniu rogate sobie chodzą. No nawet się człowieka z aparatem nie boją. Czy one nie powinny chybcikiem przed Tobą umknąć?
Pozdrawiam. Beata.
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duża śliczna kolekcja roślinek skalniakowych ,mam tylko ich kilka ale skalniaka z prawdziwego zdarzenia jeszcze nie mam ,trzeba to zmienić bo coraz to bardziej podobają mi się miniaturki
mi te ślimory też dały po oczach brrrr a że mam do nich okropny wstręt ,to zawsze je wypatrzę - moje sukcesywnie podkarmiam
piękne rośliny skalniakowe , ale dziś mój wzrok zatrzymał się na lewizji
piękne rośliny skalniakowe , ale dziś mój wzrok zatrzymał się na lewizji
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, witaj...
Jak znajdę gdzie wsadziłam ten żółty czosnek, to Ci wykopię... Oby tylko rzeczywiście zakwitł na żółto...
A ślimaki to dają popalić... Ja im kupuję tanie piwo i niebieskie granulki... Lubią i jedno i drugie... I jedno i drugie jest zgubne...
Jak znajdę gdzie wsadziłam ten żółty czosnek, to Ci wykopię... Oby tylko rzeczywiście zakwitł na żółto...
A ślimaki to dają popalić... Ja im kupuję tanie piwo i niebieskie granulki... Lubią i jedno i drugie... I jedno i drugie jest zgubne...
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Izo to samo zrobiłam z moimi nasypałam im pod dostatkiem niebieskich kuleczek Dobrze, że poszłam fotografować skalniak, bo nie wiedziałabym że tam tyle tego ch..... Siedzę pod kamykami i tylko na papu wychodzą.
Wiolu jeszcze dwa lata temu nie miałam żadnej roślinki ani skalniaka i jak widzisz poszło szybko za to Ty masz śliczny warzywniak
Beatko no widziałaś jaki odważny. Zbierałam to to i nosiłam kurkom ....taki z nich pożytek A w ogóle to mam jakiś nowy gatunek ? juz nie czarny tylko brązowe ...no rude normalnie
Grażynko też nie bardzo miałam przekonanie do skalniaka, ale remont nadmiar gruzu sprowokował mnie do budowy... potem kilka prezentów, kilka zakupów i uzbierało się
Iwonko też częstuję od paru dni, bo coraz więcej takich niedorostków spotykam. Wszystko zbieram .....Lewizja owszem śliczna, ale trzeba ją sadzić w specjalny sposób. Pochyło, żeby woda nie gromadziła się w roślinie bo zgnije
Dorotko a nie jest to tzw czosnek złocisty http://www.naogrodowej.pl/roslina,Czosn ... q0tm08mur1 , bo taki to u mnie jakoś ginie po roku . Ja kiedyś próbowałam z piwem ale miałam nie pijące Granulki owszem lubią
Wiolu jeszcze dwa lata temu nie miałam żadnej roślinki ani skalniaka i jak widzisz poszło szybko za to Ty masz śliczny warzywniak
Beatko no widziałaś jaki odważny. Zbierałam to to i nosiłam kurkom ....taki z nich pożytek A w ogóle to mam jakiś nowy gatunek ? juz nie czarny tylko brązowe ...no rude normalnie
Grażynko też nie bardzo miałam przekonanie do skalniaka, ale remont nadmiar gruzu sprowokował mnie do budowy... potem kilka prezentów, kilka zakupów i uzbierało się
Iwonko też częstuję od paru dni, bo coraz więcej takich niedorostków spotykam. Wszystko zbieram .....Lewizja owszem śliczna, ale trzeba ją sadzić w specjalny sposób. Pochyło, żeby woda nie gromadziła się w roślinie bo zgnije
Dorotko a nie jest to tzw czosnek złocisty http://www.naogrodowej.pl/roslina,Czosn ... q0tm08mur1 , bo taki to u mnie jakoś ginie po roku . Ja kiedyś próbowałam z piwem ale miałam nie pijące Granulki owszem lubią
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Marysiu, jak zakwitnie, to będziemy wiedzieć, co to... Dostałam tej zimy, więc jeszcze u mnie nie kwitł...
A ślimory wszystkie są pijące, nie ma takich, które nie lubią alkoholu... I to je czasem prowadzi do zguby... Ale żeby był efekt, to trzeba by całą działkę obkopać słoikami z piwem... Dlatego ja w newralgicznych tylko miejscach, jak już sypać nie mogę nic, to się ratuję piwem...
A ślimory wszystkie są pijące, nie ma takich, które nie lubią alkoholu... I to je czasem prowadzi do zguby... Ale żeby był efekt, to trzeba by całą działkę obkopać słoikami z piwem... Dlatego ja w newralgicznych tylko miejscach, jak już sypać nie mogę nic, to się ratuję piwem...
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś melduję zaglądam
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Marysiu, tych zdobycznych kamiorów trochę Ci zazdroszczę U mnie takich nie ma. Są tylko takie zwykłe pole.
Sporo uzbierałaś roślin skalnych. Rozrosły się w piękne, dorodne kępy. Lubię te maluszki, bo są bardzo wdzięczne.
Ślimak na floksie Nie wiedziałam, że one gustują w tych kwiatach.
Sporo uzbierałaś roślin skalnych. Rozrosły się w piękne, dorodne kępy. Lubię te maluszki, bo są bardzo wdzięczne.
Ślimak na floksie Nie wiedziałam, że one gustują w tych kwiatach.
Pozdrawiam Hala
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Marysiu, skalniaczek piękny. Gdy patrzę na swój to zastanawiam się, czy jest sens go przenosić, wszystkie roślinki już się porozrastały. Znów będę czekać kilka lat na taki efekt.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,kamienie piękne ,już mam pomysł na rośliny skalne i na pewno znajdą się tam niziutkie botaniczne piwonie,tylko jeszcze miejsce muszę jakieś znaleźć,pozdrawiam i miłego dnia życzę
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Ja Twój skalniaczek zamawiałam i warto było! Tyle różności rojnikowo-rozchodnikowych! (tu opada mi to co zwykle ) Lewizję masz śliczną. Mój kurhan znowu w przeróbce, bo po zimie nieco się obsunął z jednej strony. Obok leży sterta dowiezionych kamulców i czeka, aż sprawa nabierze mocy urzędowej
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
"Pocieszacz ogrodowy" spodobała mi sie ta nazwa złotlina jeszcze chyba nikogo nie zawiódł i rosnie dobrze na każdej glebie. A gdzie UFOludki na skalniaku? u mnie trochę uchowało może da się rozmnożyć? spróbuję bardziej o niego zadbać dla Ciebie Marysiu
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Marysiu uroczy jest Twój skalniak , ze ślimorami ja również walczę, całe szczęście że u mnie idą na piwo, pewnie opolskie ślimaki to piwosze ;-), dzisiaj rozstawiam kolejne naczynka z piwem. A w newralgicznych punktach posypię również granulkami niestety. Oprócz ślimaków mam też zatrzęsienie mrówek, wywaliły laurowiśnię, wyglądało jakby rosła na górce, mam nadzieję że korzenie nie ucierpiały za bardzo i że mi roślinka przeżyje. Kamiory wczoraj wykopałam trzy wielgachne, tylko obkopałam a potem to już moje Emu się tym zajęło jak wróciło z pracy. Pozdrawiam