Borówka amerykańska - 5 cz
- violla
- 100p
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Piotrek,ja mam karton z odżywka dla borówek na działce.Kupiłam go w zeszłym roku i nie pamietałąm,jak tam było z dawkowaniem,bo jedną dawke dałam a o drugiej zapomniałam W tym roku będe lepsza dla borówek to może odwdziecza sie rośnieciem i chociaz jedną jagodą.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,violla dawkowanie przeważnie to jest płaska łyżka stołowa,ja sypię pod krzak,można też rozpuscić w wodzie i podlać.piotr
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopiero co przyszła mi przesyłka z borówką, jednak dwie borówki mnie zaniepokoiły.
To jest choroba i czy można z tym sobie poradzić ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa2 ... a444a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb9 ... 89c82.html
To jest choroba i czy można z tym sobie poradzić ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa2 ... a444a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb9 ... 89c82.html
-
- 200p
Witam,Neki borówki tak mają,to jest starsze drewno,być może inne sadzonki są młodsze i całe zielone,ale i one tak będą wyglądać jak się zestarzeją piotr
-- 10 mar 2015, o 18:50 --
Volvosia nie wiem nie używam tui piotr
-- 10 mar 2015, o 18:50 --
Volvosia nie wiem nie używam tui piotr
-
- 100p
Dzięki świstak Mam jeszcze pytanie, na gorze młodych pędów było tak jakby czerwieniło się co to może być ?
-
- 200p
Może pączki lisciowe,albo zwykłe przebarwienie ,piotr
-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Jeśli można spytać to w jakich szkółkach kupowaliście swoje borówki? Mi najbliżej do Krzewińskich http://www.krzewinski.pl/
Pytając o tuje, miałam na myśli cz tuja zakwasza podłoże.
Pytając o tuje, miałam na myśli cz tuja zakwasza podłoże.
Asia
-
- 100p
Jak ekologicznymi sposobami zmienić pH ziemi na kwaśny
-
- 50p
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
Witam. Może nie jestem wyrocznią ale powinnismy zacząć od prawidłowego posadzenia borówki. Czyli ziemia powinna już być zakwaszona. Jezeli tak nie jest a krzak nie jest za duży to lepiej posadzić go jeszcze raz. A teraz pytanie za 5 pkt. Co oznacza ekologiczne zakwaszanie i czym się różni od nie ekologicznego. Jeżeli ktoś mi odpowie to postaram się udzielić odpowiedniej porady. Pozdrawiam. Ps. Naprawdę jestem ciekawy odpowiedzi....
Do volvosia. Nie spotkałem się nigdy z ściółkowaniem tują. Tuja wydaje mi się że zawiera dużo olejków eterycznych i osobiście chyba bym nie ryzykował zwłaszcza że jest tyle innych sprawdzonych metod na ściółkowanie borowek.
Odnośnie gdzie kupić to mam parę borowek od Krzewińskich i ogólnie jest ok. Ładnie rosną i nic im nie jest a przy okazji jest spory wybór.
Co do zdjęć powyżej to borówkom nic nie jest i takie maja być. Brązowe plamy na zielonych przynajmniej dwuletnich łodygach świadczą o wieku roślin. Borówka nie lubi żeby za dużo kolo niej chodzić. Lubi kwasną lekką ziemie. Lubi jak się ja podkarmi na wiosnę i naprawdę dobre podlewanie latem.
Do volvosia. Nie spotkałem się nigdy z ściółkowaniem tują. Tuja wydaje mi się że zawiera dużo olejków eterycznych i osobiście chyba bym nie ryzykował zwłaszcza że jest tyle innych sprawdzonych metod na ściółkowanie borowek.
Odnośnie gdzie kupić to mam parę borowek od Krzewińskich i ogólnie jest ok. Ładnie rosną i nic im nie jest a przy okazji jest spory wybór.
Co do zdjęć powyżej to borówkom nic nie jest i takie maja być. Brązowe plamy na zielonych przynajmniej dwuletnich łodygach świadczą o wieku roślin. Borówka nie lubi żeby za dużo kolo niej chodzić. Lubi kwasną lekką ziemie. Lubi jak się ja podkarmi na wiosnę i naprawdę dobre podlewanie latem.
Ja kupowałam w Centrum Ogrodniczym między Lublinem a Niemcami.Kupowałam w lipcu,był duży wybór,niektóre krzaczki z owocami.Nawet udało mi się kupić niską odmianę Nord Country,też z owocami
Pozdrawiam Ewa
-
- 100p
Chodzi mi oto że borówkę szczepiłem grzybnią mikoryzową i niechce nic popsuć
-
- 50p
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
A to już co innego. To widzisz nie ma w zasadzie żadnego znaczenia jak zakwaszasz. Jak masz mikoryze to musisz uważać na opryski jeżeli kiedykolwiek będziesz je stosować. Nie można stosować środków ukladowych tzn. takich które działają wewnątrz roślin.
Przepraszam za błędy ale piszę przez telefon.
Przepraszam za błędy ale piszę przez telefon.